Türk Eczacıları Birliği’den Covid-19 ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları

Yazan Hatice Pala Kaya
26 Mart 2020  |   Kategori: Enfeksiyonlar, Sağlık Gündemi Print

Türk Eczacıları Birliği, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle, söylentiler yoluyla halk arasında dolaşan bazı yanlış bilgileri düzeltmek için bir bilgi notu hazırladı. Bilgi notunda yanlış bilginin halk sağlığı için bir tehdit oluşturduğu belirtilerek, DSÖ verilerine dayanarak doğru bilgiler sıralandı.

1- Efsane: Covid-19 sıcak ve nemli iklime sahip bölgelerde bulaşabilir

Gerçek:  Eldeki bilgilere göre Covid-19 TÜM ALANLARDA bulaşabilir. Risk olan yerlere seyahat ediliyorsa mutlaka koruyucu önlem alınmalı. Korunma yolu sıklıkla elleri yıkamak.

2- Efsane: Soğuk hava ya da kar koronavirüsü öldürür

Gerçek: Soğuk hava ya da kar koronavirüsü öldürmez. Soğuk havanın yeni koronavirüsü ya da diğer hastalıkları öldürebileceğine inanmak için herhangi bir neden yoktur.

3-Efsane: Sıcak suyla banyo yapmak koronavirüse karşı korur

Gerçek: Sıcak suyla banyo yapmak sizi Covid-19 enfeksiyonundan korumaz. Aşırı sıcak suyla banyo yapmak sizi yakabileceği için zararlı da olabilir. Kendinizi Covid-19’a karşı korumak için en iyi yol sıklıkla ellerinizi temizlemektir.

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

4- Efsane: Covid-19 sivrisinek ısırığı ile bulaşır

Gerçek: Yeni koronavirüsü sivrisinek ısırığı ile bulaşamaz. Yeni koronavirüsü esas olarak enfekte bir kişinin öksürmesi ya da hapşırması ile ortaya çıkan damlacıklar ya da salya ve tükürük damlacıkları ve burun akıntısı yoluyla yayılan bir solunum virüsüdür.

5- Efsane: El kurutma makineleri koronavirüsü öldürmede etkilidir

Gerçek: El kurutma makineleri Covid-19’u öldürmede etkili değildir. Ellerinizi temizledikten sonra kâğıt havlu ya da sıcak hava üfleyen kurutucular ile iyice kurulamalısınız.

6- Efsane: Ultraviyole (morötesi) lambası koronavirüsü öldürebilir

Gerçek: Böyle bir şey yok. UV radyasyonu cilt tahrişine yol açabileceğinden UV lambaları ellerin ya da cildin diğer bölgelerinin sterilizasyonunda kullanılmamalıdır.

7- Efsane: Termal tarayıcılar Covid-19’li kişileri tespit edebilir mi?

Gerçek: Termal tarayıcılar yeni koronavirüs enfeksiyonuna bağlı olarak ateşi çıkan (yani vücut sıcaklığı normalin üzerinde olan) kişileri tespit etmekte etkilidir. Ancak bu tarayıcılar enfekte olmuş fakat ateşi çıkacak kadar hastalanmamış kişileri tespit edemezler. Çünkü enfekte olan bir kişinin hastalanması ve ateşinin çıkması 2 ilâ 10 gün sürmektedir.

8- Efsane: Vücudunuza alkol ya da klor sürmek Covid-19’u öldürür mü?

Gerçek: Hayır. Bedeninize alkol ya da klor sürmek hâlihazırda vücudunuza girmiş virüsleri öldürmez. Bu maddeleri sürmek, elbiselerinize ve mukoza zarlarınıza (yani gözlerine ve ağzınıza) zarar verebilir. Hem alkol hem de klorun yüzeylerin dezenfekte edilmesinde faydalı olabileceğini ancak bunların tavsiyelere uygun bir şekilde kullanılmaları gerektiğini unutmayın.

COVID-19 Koronavirüs Salgını

9- Efsane: Zatürre aşısı sizi yeni koronavirüse karşı korur mu?

Gerçek: Hayır. Pnömokok aşısı ve Hemofilus İnfluenza Tip B (Hib) aşısı gibi zatürre aşıları yeni koronavirüs karşısında koruma sağlamaz. Her ne kadar bu aşılar Covid-19 karşısında etkisiz olsa da sağlığınızı korumanız için solunum yolu hastalıklarına karşı aşı yaptırmanız önemle tavsiye edilir.

10- Efsane: Burnunuzu düzenli olarak tuzlu su ile yıkamak yeni koronavirüs enfeksiyonunu önlemede yardımcı olur mu?

Gerçek: Hayır. Düzenli olarak tuzlu su ile burun yıkamanın insanları yeni koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruduğuna dair herhangi bir kanıt yok.

11- Efsane: Sarımsak yemek koronavirüsten korur mu?

Gerçek: Sarımsak bazı antimikrobiyal özelliklere sahip olabilecek sağlıklı bir besindir. Ancak mevcut salgında sarımsak yemenin insanları yeni koronovirüse karşı koruduğuna dair hiç bir kanıt yoktur.

12- Efsane: COVID-19 sadece yaşlıları mı etkiler, gençler de etkilenebilir mi?

Gerçek: Her yaştan insan COVID-19 ile enfekte olabilir. Yaşlılar ile daha öncesinden astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi tıbbi rahatsızlıkları olanlar, virüsün yol açacağı ağır hastalıklara daha yatkın görünmektedir.

Koronavirüs hangi yüzeylerde ne kadar yaşar? COVID-19’a karşı korunma yöntemleri

13-Efsane: Covid-19’un tedavisinde antibiyotikler etkili midir?

Gerçek: Hayır, antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değildir, yalnızca bakteriler üzerinde etkilidir.

14-Efsane: Koronivirüsü önlenmek veya tedavi etmek için kullanılabilecek herhangi bir ilaç var mı?

Gerçek: Bugüne kadar yeni koronavirüsü (2019-nCoV) tedavi edecek ya da önleyebilecek herhangi bir ilaç tavsiye edilmemiştir. Bununla birlikte, virüsle enfekte olmuş kişiler semptomların hafifletilmesi ve tedavisi için uygun bir bakım almalıdır ve ağır hasta olanlara da kendilerine en uygun destekleyici bakım verilmelidir. Kimi belirli tedavi yöntemleri incelenmektedir ve klinik deneylerle test edilecektir. DSÖ bir dizi ortağı ile birlikte araştırma ve geliştirme çabalarını hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla