Spirulina koronavirüsten korur mu? Covid-19 tedavisinde faydaları

26 Mart 2020   |    17 Nisan 2022    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Vitaminler Print

Koronavirüs (COVID-19) salgını hızlanarak devam ediyor. Pek çok uzman korunma tedbirlerine uymayı ve bağışıklık sistemini güçlendirmeyi öneriyor. Peki nasıl? Bir tür deniz yosunu olan spirulina, korunma ve tedavide adı en çok geçen doğal çözüm. Bu şifalı maddenin başta SARS, hepatit C ve ebola gibi pek çok viral hastalığa karşı koruduğu belirtiliyor. Araştırmalar spirulinanın korona virüsün de dahil olduğu RNA virüs grubuna karşı koruduğunu gösteriyor. Sindirimi son derece kolay ve yan etkileri yok denecek kadar az olan bu takviyeyi kullanmadan önce mutlaka bir uzman doktora danışmayı ihmal etmeyin.

Spirulina koronavirüsten korur mu?

Dünya genelinde büyük bir salgına dönüşen COVID-19 (koronavirüs) tedavisi için araştırmalar devam ediyor. Ancak, virüsten sakınmak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde beslenmek büyük önem taşıyor. Çünkü koronavirüs bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ölümcül olabiliyor. Doğal bir katkı maddesi olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren Spirulina da son günlerde çok konuşuluyor.

Spirulina (Artospira), bir tür deniz yosundur. Ancak sıradan bir deniz yosunundan farklıdır. Antioksidan özelliklerinin yanında, yüksek tansiyonu düşürme, kan şekerini dengeleme, bağırsak hareketlerini düzenleme, vücudu toksik maddelerden arındırma gibi pek çok faydası vardır. Dünyadaki en en zengin besin kaynaklarından biri olduğu düşünülüyor.

Spirulina nedir? Nasıl tüketilir? Faydaları ve yan etkileri nelerdir?

Spirulina ve koronavirüs arasındaki bağlantı

Kardiyovasküler Hastalıklarda İlerleme (Progress in Cardiovascular Diseases) Bilimsel dergisinde yayınlanan son araştırmaya göre, spirulina, RNA virüslerine karşı mücadelede çok yararlı olabilir ve tedavi sürecine çok olumlu katkı yapabilir.

RNA virüsleri, genetik materyali RNA (ribonükleik asit) olan ve SARS, nezle, grip, hepatit C, ebola, çocuk felci ya da kızamık gibi ciddi hastalıklara neden olan virüs grubudur. Artık koronavirüsü de bu gruba dahil olan bir virüstür. (1)

Spirulina koronavirüsü tedavisinde faydalı mı?

Söz konusu araştırmaya göre spirulina bileşenlerinden biri olan fikosiyanobilin (PCB), RNA virüslerinin insan vücudunda çoğalmak için kullandığı temel mekanizmayı engellemektedir. Uzmanlar ayrıca spirulinanın antioksidan ve antienflamatuar etkisinin de doğrulandığını belirtiyorlar. (2)

Buna göre fikosiyanobilin açısından zenginleştirilmiş spirulina takviyeleri almak korona virüs salgınında hem koruyucu hem de tedavi edici olabilir.

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

Spirulinanın bağışıklık sistemine faydaları

Spirulina, içerdiği protein, vitaminler, mineraller, karotenoidler ve hücrelerin hasardan korunmasına yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından zengin bir mavi-yeşil alg türüdür. B ve E vitaminleri, beta-karoten, çinko, manganez, bakır, demir, selenyum ve gama linolenik asit (esansiyel bir yağ asidi) gibi çeşitli besinler de içerir.

Yapılan pek çok laboratuvar ve hayvan deneylerinde spirulina’nın bahsedilen antiviral özelliğinin yanında bağışıklık sistemini güçlendirdiği, alerjik reaksiyonlara karşı koruma sağladığı ve antikanser özelliklere sahip olduğu doğrulanmıştır. Spirulina’nın içerdiği antikorlar, enfeksiyonla mücadele ederken ihtiyacımız olan proteinlerin ve hücrelerin üretimini arttırır. Ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. (3)

E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Spirulinanın sağlığa faydaları

Son derece besleyici olduğu için NASA tarafından uzay görevindeki astronotlar için beslenme takviyesi olarak başarıyla kullanılan bu deniz yosununun sağlığa faydalarını şöyle sıralayabiliriz: (4)

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Viral hastalıklara kaşı çok koruyucudur
  • Vitamin ve protein açısından zengindir
  • Dengeli beslenerek kilo vermeye yardımcı olur
  • Sağlıklı bakterileri koruyarak bağırsak sağlığını destekler
  • Açlık kan şekerini düşürerek diyabetin kontrolünü sağlar
  • İyi kölesterolü (HDL) arttırırken toplam ve kötü kolesterolü (LDL) düşürür
  • Aşırı kilolu ve hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncını düşürür.
  • Kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Metabolizmayı hızlandırır
  • Alerji semptomlarını azaltır.
  • Antitoksik özelliğiyle, kimyasal zehirlenmelerinin tedavisinde etkilidir.
  • Zihinsel sağlığı destekleyebilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla