Baş ağrıları ve Migren: Nedenleri ve tedavi seçenekleri

Tarih: 04 Şubat 2021

Saat: 20:00

Süre: 60 dakika



Güncel Sağlık Söyleşilerimizin yeni bölümünde “Baş ağrıları ve Migren: Nedenleri ve tedavi seçenekleri” konusunda Küresel Migren ve Ağrı Derneği Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:

  1. Baş ağrısı toplumda en yaygın şikayetlerden biri fakat sık görüldüğü için çok fazla önemsenmiyor. Baş ağrısını nasıl tanımlarsınız, neden olur? Baş ağrısı çeşitleri hakkında bilgi verir misiniz?
  2. Hangi durumlarda baş ağrısı tehlikelidir ve ne zaman doktora başvurmak gerekir? Baş ağrısının başka hastalıklarla karışma olasılığı var mı? Baş ağrısına doğru tanı konulmasında yaşanılan güçlükler nelerdir?
  3. Türkiye’de en sık hangi baş ağrısı tipine rastlanıyor? Türkiye’nin bir baş ağrısı haritası var mı?
  4. COVID-19 salgınıyla birlikte kronik baş ağrısı yaşayanların sayısında artış oldu mu? Migren hastaları bu süreçten nasıl etkilendi? Pandemi dönemindeki gözlemlerinizi paylaşır mısınız?
  5. Baş ağrısı genelde erişkin dönemin bir rahatsızlığı gibi algılanıyor. Çocukluk çağında da baş ağrısı görülebilir mi? Çocukluk çağı baş ağrıları nasıl teşhis edilebilir? Ailelerin bu belirtileri önemsemesi ya da anlaması için hangi noktalara dikkat etmesi gerekir?
  6. Her baş ağrısı migren midir? Migren ağrısını diğer ağrılardan ayıran en önemli özellikler, belirtiler nelerdir? Hastalarda ağrı dışında başka sorunlar da görülebilir mi?
  7. Toplumda migren ağrısı nasıl algılanıyor? Migreni bütüncül olarak değerlendirirseniz ne söylemek isterseniz? Yaşam kalitesine, hastaların sosyal yaşamına etkisi nedir?
  8. Migren nedenleri ve mekanizması hakkında bilgi verir misiniz? Genetik faktörler, aile öyküsü, çevresel faktörler migrenin ortaya çıkışında ne derece rol oynar?
  9. Migren çeşitleri var mıdır? En sık görülen migren tipi hangisidir? Migrenli bireylerin kişilik özellikleri atakların sık yaşanmasına neden olabilir mi?
  10. Migren kadınlarda ve erkeklerde hangi sıklıkta ve daha çok hangi yaş aralığında görülür?
  11. Migreni neler tetikler? Migren tetikleyicileri kişiye göre farklılık gösterir mi? Yaşam şeklinin düzenlenmesi atakların görülme sıklığının azalmasında rol oynar mı?
  12. Beslenmenin migren ataklarındaki rolü nedir? Migrende yasaklı gıdalar var mı, yoksa kişiye özgü bir beslenme şekli mi uygulanmalı? Tüm migren hastalarının uygulayabileceği bir migren diyeti var mıdır?
  13. Migren tanısı nasıl konulur, tanıda karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verir misiniz? Başka hastalıklarla karıştırılıyor mu? Migreni taklit eden hastalıklar var mı? Tanısal yanlışlıklar hakkında neler söylemek istersiniz?
  14. Migrende tedavi yöntemleri nelerdir, yenilikler var mı? Atak tedavisi ve koruyucu tedavi hakkında bilgi verir misiniz?
  15. Multidisipliner yaklaşımın önemi nedir? Tedavide bütüncül yaklaşımı açıklar mısınız?
  16. Migren hastalarında ağrı kesici almanın dozu var mıdır? Ağrı kesici her migren atağında kullanılmalı mı? Aşırı ve doğru olmayan ağrı kesici kullanımı başka ağrılara yol açabilir mi?
  17. Migren tedavisinde hacamat, sülük tedavisi, yoga gibi yöntemlerin ayrıca cerrahi tedavinin yeri var mıdır?
  18. Migren hastalarına ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz? Migren yönetimi nasıl olmalı? Önerilerinizi alabilir miyim?
  19. İzleyici soruları

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

3 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Mustafa Özyurt
3 yıl önce

Sayın Hocama, uzun süren baş ağrısı şikayetiyle baş vurmuştum, gerekli tetkiklerden sonra migren teşhisi konmuştu, uzun bir tedavi sürecinden sonra tamamen baş ağrılarım kayboldu, eski sağlığıma kavuştum, Hocama bir kez daha teşekkür ediyorum. Uzun süreli baş ağrısı çeken kişilere tavsiyem, öncelikle Hocam gibi konusunda uzman bir doktora muayene olmaları ve… Devamını oku »

Uğur Ural
Uğur Ural
3 yıl önce

Çok faydali bilgilerin paylaşıldığı bir program. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim.

Abdurrahman Akbaş
Abdurrahman Akbaş
3 yıl önce

Başağrısı hastaların en çok hastaneye baş vuru nedenidir. Bu nedenle, bir yakınma ve hastalıktan önce halk sağkığı sorunudur. Her hekimin az çok bilmesi gereken bir konudur. İyi bir sunum olacağından eminim. Başarılar dilerim.

Araç çubuğuna atla