Tüp bebek tedavisi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve yanıtları

Yazan Opr. Dr. Esra Çabuk Cömert
22 Mayıs 2020   |    26 Mart 2023    |   Kategori: Gebelik, Kısırlık / Tüp Bebek, Üye Yazıları Print

Bebek sahibi olamayan çiftlere etkili çözümler sunan tüp bebek tedavisi ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtlayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, tüp bebek tedavisi ile ilgili kapsamlı bilgiler verdi: Çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftler için uygulanan modern bir tedavi olan tüp bebek tedavisi, birçok farklı nedenden ötürü çocuk sahibi olamayan çiftler için, günümüzde en etkili tedavi. Çocuk sahibi olmaya engel nedenler arasında, nedeni tespit edilemeyen kısırlığın yanı sıra, erkek üreme hücresi spermin kalitesinde düşüklük, yaşın ilerlemesi, enfeksiyon kapmak, kadınlarda tüplerin tıkanması gibi nedenler yer alabiliyor.

Birçok çift tarafından tercih edilen tüp bebek tedavisi ile, laboratuvar ortamında sağlanan döllenme ortamı, normal bir hamilelik sürecinden en ufak bir fark içermeden, sağlıklı şekilde sürer. Tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladık.

Tüp bebek nedir?

Tüp bebek tedavisi, temel olarak çeşitli nedenlerden ötürü döllenmeyi gerçekleştiremeyen, kadın üreme hücresi ve erkek üreme hücresini bir araya getirme sürecidir. Anneden gelen yumurta ve babadan gelen sperm hücresi, kadın rahminin dışında, uygun şartlara sahip laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve burada, döllenmenin gerçekleşmesi beklenir.

Döllenmenin ardından, anne rahmine yerleştirilen embriyo ile, annenin hamilelik süreci başlar. Tüp bebek tedavisindeki gebelik, normal gebelikle en ufak bir fark içermemektedir. Bu nedenle tedavi, tamamen sağlıklı ve risksizdir.

Tüp bebek tedavisi hangi yaş için uygundur?

Gebelikle ilgili problemlerin ne zaman ortaya çıktığı bilinemeyebilir, bunun yanı sıra hamile kalmayı önleyecek ek bir rahatsızlığın oluşup oluşmadığı öngörülemeyebilir. Araştırmalara göre, 35 yaşına gelmemiş sağlıklı bir kadın, düzenli cinsel ilişkiye giriyorsa ve korunmamaya rağmen bir yıl boyunca hamile kalmadıysa, bir tedavi uygulanabilir.

Tüp bebek tedavisi öncesinde, inceleme söz konusu olur ve hamile kalamamanın nedenleri araştırılır, ardından da tüp bebek tedavisine geçilebilir. Aynı araştırmalara göre, 35 yaşının üstünde, bir sağlık sorunu olmayan kadınlar, 6 ay boyunca korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamıyorsa, tüp bebek tedavisine geçilebilir. Burada geç kalmamak önemli bir faktördür, zira birçok kişide yaş ilerledikçe, tüp bebek ile çocuk sahibi olmak daha zor bir hale gelebilir.

Tüp bebek kaç yaşına kadar uygulanır?

Tüp bebek tedavisinde en çok sorulan sorular arasında, tedavinin kaç kere denenebilir olduğu ve hangi yaşa kadar uygulanabildiği. Tüp bebek tedavisi ortalama olarak, üç kere denenebilir. Dördüncü ya da beşinci denemede de, gebe kalan birçok kadın vardır ancak üçüncü denemenin ardından şans azalabilir. Tüp bebek tedavisinin uygulanabileceği yaş ise, genel olarak 45 yaştır. 40 yaştan sonra, kadınlarda hamile kalma şansı ciddi olarak azalır.

Tüp bebek tedavisinde başarı şansı yüzde kaçtır?

Tedavide, yapılan denemeden ziyade önemli olan embriyo kalitesi ve alınabilen embriyo sayısıdır. Başarı şansını etkileyen en kilit unsur budur. Tüp bebek tedavisinde başarı şansının en yüksek olduğu grup, 30 yaşın altındaki kadınlardır. 30 yaş altı kadınlarda gebelik şansı, tüp bebek tedavisinde yüz 60’lara kadar çıkabilir. İleri yaşlardaki kadınlarda ise, tüp bebek tedavisinde başarı şansı ciddi oranda azalır. 40 yaş üstü kadınlarda tüp bebek başarı oranı yüzde 15 ile 20 arasına düşmektedir.

Kadınlarda hangi faktörler gebe kalma şansını etkiler?

Çiftlerin çocuk sahibi olamamasında erkek ya da kadındaki belli problemler tetikleyici olabilmektedir. Genel olarak, kadınlar için konuşmak gerekirse doğurganlığı etkileyen faktörler arasında anne yaşının büyümesi en önemli durumdur. Bunun dışında adet düzeni, cinsel hastalıklara sahip olunup olunmaması da önemli kriterlerdendir. Kadınlarda doğurganlığı etkileyen diğer faktörler içindeyse fazla kilo, insülin direnci, sigara ve alkol kullanımı ve stres, diğer maddeler arasında yer alır.

Tedavi sonrasında işe ne zaman dönülür?

Tüp bebek tedavisi, istirahat alınması gereken ağrılı bir süreç değildir. Tedavinin ardından, embriyo transferi yapılması ile birlikte ertesi gün işe geri dönebilirsiniz. Dinlenme süreci, tahmin edilenin aksine gebe kalma şansını artıran bir durum değildir. Tüp bebek tedavisi gören kadınlar, yine de işlerinden 2 günlük bir izin alabilirler. Tüp bebek tedavisinin başarı göstermesi adına, embriyonun tutunması için dikkat edilmesi gerekenler kilonun kontrolü, stresten uzak durmak, sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan uzak durmaktır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla