Artesunat kombinasyonunun kolorektal kanser tedavisine etkisi var mı?

Kategori: Güncel / Literatür, ONCOLife, Onkoloji Print

ilac-el-parmak-hapDünya genelinde yaygın olarak kullanılan ucuz bir sıtma ilacının şu anki pahalı kemoterapiye ucuz bir takviye sağlayarak kolorektal kanser üzerinde önemli etkileri olduğu ileri sürüldü. Londra Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı ve EBioMedicine Dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, artesunat isimli ilaç, cerrahi uygulanmış olan kolorektal kanserli hastalardaki tümör hücrelerinin çoğalmasını azaltmaya yardımcı oluyor. Kolorektal kanser küresel kanser olgularının yaklaşık %10’unu oluşturuyor. Mevcut en iyi tedavilerle yapılan uygulamalarda bile prognoz tanıdan beş yıl sonra hastalıksız veya toplam sağkalımı %60’ın ötesine çıkaramamaktadır.

Çalışmanın yazarlarından Prof. Dr. Sanjeev Krishna, elde ettikleri şonuçlarla ilgili şu saptamayı yapıyor: “Bu çalışmadaki metodumuz deney ortamlarındaki antikanser özellikli bir ilacı yakından inceleyip güvenilirliğini ve hastalar üzerindeki etkinliğini değerlendirmekti. Sonuçlar umut verici ve gelecekte daha ucuz, etkili tedavi seçenekleri bulma ümitlerini arttırıyor.”

Çalışmanın bir diğer yazarı, kolorektal kanseri uzmanı Prof. Dr. Devinder Kumar, “İyi tolere edilen ve pratik antikanser rejimanları sağlamayı amaçlayan artesunatla yapılan daha geniş klinik çalışmalar hemen uygulanmalıdır ve şu anki tedavi rejimleri ile sinerjik faydaların eşleşmesi mutlaka sağlamalıdır” diyor.

Kemoterapi ve sıtma ilacı kombinasyonu ile kansere karşı yeni bir tedavi

Çalışmada hastalar muayene edildi ve sonra hastalara sıtma karşıtı ilaç olan artesunat ya da bir plesebo verildi. Ameliyattan 42 ay sonra plasebo grubunda altı, artesunat alan grupta bir kanser rekürensi oldu. Plasebo grubundaki ilk kanser rekürensindesağkalma oranı sadece %57’yken, artesunat grubundaki iki yılın üzerindesağkalım oranı %91 oldu.

Bu oral artesunatın kolorektal kanseri karşıtı özelliklerini test etmek için yapılan ilk randomize, çift kör çalışmadır. Artemisinin antikanser özellikleri laboratuvarda daha önce görülmüştü.

Kaynak: A Randomised, Double Blind, Placebo-Controlled Pilot Study of Oral Artesunate Therapy for Colorectal Cancer. S. Krishna, M. Cowan, H. Jansen, G. Kremsner, Thomas Efferth, Devinder Kumar. EBioMedicine, 2014; DOI: 10.1016/j.ebiom.2014.11.010

Hipertansiyon ilacı Losartan, kanser tedavisine yardımcı olabilir mi?

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26137537/

Abstract
BACKGROUND: Artesunate is an antimalarial agent with broad anti-cancer activity in in vitro and animal experiments and case reports. Artesunate has not been studied in rigorous clinical trials for anticancer effects.

AIM: To determine the anticancer effect and tolerability of oral artesunate in colorectal cancer (CRC).

kolekteral-kaser-grafMETHODS: This was a single centre, randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Patients planned for curative resection of biopsy confirmed single primary site CRC were randomised (n = 23) by computer-generated code supplied in opaque envelopes to receive preoperatively either 14 daily doses of oral artesunate (200 mg; n = 12) or placebo (n = 11). The primary outcome measure was the proportion of tumour cells undergoing apoptosis (significant if > 7% showed Tunel staining). Secondary immunohistochemical outcomes assessed these tumour markers: VEGF, EGFR, c-MYC, CD31, Ki67 and p53, and clinical responses.

FINDINGS: 20 patients (artesunate = 9, placebo = 11) completed the trial per protocol. Randomization groups were comparable clinically and for tumour characteristics. Apoptosis in > 7% of cells was seen in 67% and 55% of patients in artesunate and placebo groups, respectively. Using Bayesian analysis, the probabilities of an artesunate treatment effect reducing Ki67 and increasing CD31 expression were 0.89 and 0.79, respectively. During a median follow up of 42 months 1 patient in the artesunate and 6 patients in the placebo group developed recurrent CRC.

INTERPRETATION: Artesunate has anti-proliferative properties in CRC and is generally well tolerated.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla