Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları kronik böbrek hastalığına neden olabilir

3 Ekim 2016   |    1 Haziran 2020    |   Kategori: Bebek Sağlığı, Böbrek Sağlığı, Çocuk Sağlığı, Enfeksiyonlar Print

Çocuklarda sık yaşanan idrar yolu enfeksiyonlarının kronik böbrek hastalıklarına neden olabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Önder Yavaşcan, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunuyor: “Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları kronik böbrek hastalığına neden olabilir. Kız çocuklarında yaklaşık %8, erkek çocuklarında ise %2’ye varan oranlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarının takibi ve tedavisi ciddiyetle yapılması gereken en önemli çocuk hastalıklarından birisidir. Çocukluk yaşlarında kronik böbrek hastalığının bir bölümü önlenebilir nedenler ile oluştuğu için tüm dünyada ve özellikle ülkemizde önemli bir sağlık sorunudur.”

Çocuklarda görülen kronik böbrek hastalıklarının farklı nedenlerinin olabildiğini dile getiren Doç. Dr. Önder Yavaşcan, sözlerini şöyle sürdürdü: Yeni doğan döneminde kronik böbrek hastalıkları genellikle doğumsal nedenlerden kaynaklanır ve geri dönüşü olmayan böbrek hasarı, çoğunlukla doğumdan önce oluşur. Bebeklerde kronik böbrek hastalıkları ve son dönem böbrek yetmezliği nadir görülmektedir.

çocuklarda karın ağrısı sebepleri

Ancak bebeğin anne karnındaki 5-6 aylık döneminde gerçekleşen hasar çok şiddetli olur ise anne karnındaki bebeğin böbrekleri tekrar normal fonksiyonunu kazanamayabilir. Çocukların 2 yaşına kadar olan dönemde, son dönem böbrek yetmezliği görülme sıklığının ise yılda milyonda 0,31 olduğu tahmin ediliyor”

Kız çocuklarında idrar yolları enfeksiyonu daha yaygın

 

Çocuğunuzun idrar miktarında azalma var ise dikkat!

Çocuklarda hastalığın başlangıç safhasında böbrek hastalıklarının belirtilerinin farkedilmesi zor. İdrar yapma alışkanlıklarında değişme, önceden çiş yapma alışkanlıkları normal olan bir çocuğun gündüz tuvalete yetişememesi, sık geçirilen ateşli idrar yolu enfeksiyonları, sonradan başlayan gece yatağı ıslatma durumlarında tanı konulmaz ise ilerde kronik böbrek hastalığına sebebiyet verecek önemli bir mesane ve idrar yolu hastalığı olabilir.

Sinsi bir şekilde ilerleyen kronik böbrek hastalığının sonraki belirtileri; çok idrara çıkma, büyüme geriliği, kemik gelişimi bozukluğu, anormal diş gelişimi, halsizlik, iştahsızlık ve soluk ten rengi şeklindedir. Diyaliz gerektiren son dönem böbrek yetmezliği aşamasında ise bulgular; idrar miktarında azalma, soluk ten rengi, iştahsızlık, kilo alamama, kusma, yüzde ve bacaklarda şişme ve nefes darlığı şeklinde ortaya çıkabiliyor.

İdrar yolu enfeksiyonları en çok kadınları etkiliyor

Böbrek yetmezliği olan çocuklarda doğru diyaliz yöntemi seçilmeli!

Son dönem böbrek yetmezliği aşamasına gelen çocuklarda diyaliz seçimi aile ve tedavi ekibinin tercihine bağlıdır, periton diyalizinin çocuk hastalar için ilk tercihtir. Bazı problemlerin varlığında hemodiyaliz tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Çocuğun hasta psikolojisine girmesini engellemek, okul yaşamında zihin fonksiyonlarının gerilemesini önlemek ve sosyal yaşamının aksamamasını sağlamak amacıyla ‘Ev Hemodiyalizi’nin de önerilen tedaviler arasında yer aldığını belirtmek gerekir.

Diyalize giren çocukların beslenmesine dikkat edilmeli!

Kronik böbrek hastalığı ve son dönem böbrek yetmezliğinde olan çocuklarda beslenmenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Önder Yavaşcan, bu çocukların büyümesi ve gelişmesi için besin öğelerinin dikkatli ve düzenli verilmesi gerektiğini, çocuğun böbrekleri çalışmadığı için vücutta biriken zararlı maddelerin atılamaması söz konusu olduğundan beslenmesinde bazı kısıtlamaların söz konusu olacağını belirtti.

Bu dengeyi sağlamak çok ama çok önemlidir. Diyalize giren çocukların diyaliz tedavisi sırasında yediklerine dikkat edilmesi ve çocuğa özel hazırlanan diyet listelerine uyulması gerekir. Örneğin, ağızdan alınan sıvılar, tuzlu yiyecekler, fosfor içeriği ve potasyum içeriği yüksek yiyeceklerde kısıtlama yapılması söz konusudur. Günlük kalori gereksinimi 0-1 yaş arası 105-115 kcal/kg, 1-3 yaş arası 1300 kcal, 4-6 yaş arasıysa 2400 kcal olarak düzenlenmelidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla