B vitamini, suda çözünebilen bir vitamin grubudur. Kendi içerisinde B1, B2, B9, B12 gibi farklı türleri ve her türün farklı görevleri vardır. Ancak genel olarak tüm B vitaminlerinin ortak görevi aldığımız besinlerin enerjiye çevrilmesine yardımcı olmak ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini desteklemektir. B vitamini besinlerde yeterli miktarda bulunur. Bu yüzden dengeli ve sağlıklı beslenen kişilerde herhangi bir B vitamini eksikliği görülmez. Ancak yaş, cinsiyet, hamilelik, ilaç, alkol kullanımı, cinsiyet gibi faktörler ya da bazı sağlık sorunları B vitamini ihtiyacını arttırabilir. B vitamini eksikliğinin zayıflık, halsizlik, yorgunluk, unutkanlık gibi farklı semptomları olabilir. Bu durumda B vitamin kompleksi kullanmak gerekebilir.
İçindekiler
B vitaminleri vücudun işleyişinde, hücrelerin düzgün çalışmasında önemli bir rol oynayan sekiz temel besin grubudur. B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6, B7 (biyotin), B9 (folat) ve B12 vitaminlerinden oluşur. Her türün ortak ve kendine özgü görevleri vardır. Çoğu zaman doğru beslenerek yeterli B vitamini alabiliriz. Ancak bazen kimi sağlık sorunları nedeniyle yeterince B vitaminini alamadığında eksiklik yaşanabilir.
B12 vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Tüm B vitaminlerinin ortak görevi, yediğimiz yemeklerin vücudumuz tarafından enerjiye çevrilmesine yardımcı olmaktır. Bir diğer deyişle vücudumuza sürdürülebilir enerji takviyesi sağlarlar. Enerji üretimi dışında her B vitaminin kendine ait görevleri de bulunur. Örneğin B6 vitamini, enerji üretiminin yanı sıra vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına da öncülük eder. B12 vitamini ise karbonhidratları enerjiye çevirerek, vücudumuzda aşırı yağın depolanmasını önler.
B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitamini olacak şekilde toplamda 8 temel B vitamin çeşidi vardır. Bu vitaminlerden herhangi birinin eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Semptomlar, eksik olan B vitamin türüne göre değişiklik gösterebilir. Yorgunluk, kafa karışıklığı, anemi, unutkanlık gibi farklı semptomlar görülebilir.
B1 vitamini (tiamin) keşfedilen ilk B vitaminidir. Vücuttaki tüm dokuların sağlıklı işlemesi için gerekli olan temel bir besindir. Alınan karbonhidratı enerjiye çevirir. Sinir, kas ve kalp fonksiyonlarında önemli bir rol oynar. B1 vitamini, B kompleksinin tüm vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. Sinir sistemi, beyin, kas, kalp, mide ve bağırsaklardaki komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.
Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
B2 vitamini (riboflavin) yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmelerine katkıda bulunmaktır. Aynı zamanda antioksidan olarak hareket eder ve vücudu toksinlerden arındırır. B2 vitamini suda çözünen bir vitamindir ve her suda çözünen vitamin gibi kan dolaşımında taşınır ve ihtiyaç duyulmayan kısmı idrarla vücuttan dışarı atılır. Her gün B2 vitamini tüketilmesi gerekir, çünkü bu vitamini vücut sadece küçük miktarlarda depolayabilir ve hızlıca dışarı atar.
B3 vitamini (niasin), kandaki iyi kolestrolü (HDL) arttırarak ve kötü kolestrolü düşürerek kalp sağlığını destekler. Kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak kan basıncını düşürebilir ve yüksek tansiyonu engeller. Çocuklarda tip 1 diyabet riskini azaltabilir. Beyin fonksiyonlarını iyileştirir, hatta bazı şizofreni türleri B3 vitamini ile tedavi edilebilir. Ayrıca cilt sağlığını destekler, cildi zararlı güneş ışınlarından koruyabilir.
B5 vitamini (Pantotenik asit), kan hücreleri yapımında ve besinleri enerjiye dönüştürmede önemli bir rol oynar. Hormon sentezi için ihtiyaç duyulan hücre içi enerji üretimini arttırır. Antikor yapımında görev alır. Stresi azaltma özelliği vardır. Böbreküstü bezlerinin işleyişini düzenler. Saç sağlığını korur, uzamasına yardım eder ve cilt kırışıklığını önler.
B6 (piridoksin), alyuvar üretiminde, nörotransmit yapımında ve aminoasit metabolizmasında görev alır. Anne karnında bebeğin beyin gelişimini destekler. Bu yüzden hamilelikte yeterli miktarda alınmalıdır. B7 (biotin) vitamini, yağ ve karbonhidrat metabolizması için gereklidir. Tıpkı B6 vitamini gibi fetüs gelişiminde önemli rol oynar. Bu nedenle gebelikte folik asit takviyesine ek olarak biotin de kullanmak gerekebilir. Biotin ayrıca tırnak, saç ve cilt sağlığını destekler. Diyabet hastalarında kan şekerini düşürebilir. Yüksek dozda alındığında Multipl Skleroz (MS) hastalarında belirtileri azaltabilir.
A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
B9 vitamini (folat ve folik asit) DNA sentezi ve hücre bölünmesinde görev alan, önemli bir vitamindir. Damar sertliğini önleyerek kalp krizi, felç ve inme riskini de azaltabilir Doğal olarak (folat formu) daha çok yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Folik asit aynı zamanda fetus sinir sisteminin gelişmesinde rol oynar. Eksikliğinde hücreler yeterli şekilde bölünmez. Gebelerde folik asit eksikliği, pek çok doğumsal anomaliye neden olabilir.
Folat ve folik asit çoğunlukla aynı olarak bilinse de B9 vitamininin farklı formlarıdırlar. Folat, yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdalarda doğal bir şekilde bulunur. Folik asit ise B9 vitamininin sentetik formudur. Daha çok takviyelerde ya da güçlendirilmiş gıdalarda bulunur.
B12 vitamini kırmızı kan hücreleri üretiminde önemli bir rol oynar. Gebelikte fetüsün beyin ve sinir sisteminin sağlıklı gelişimi için gereklidir. Kemik sağlığını destekler ve kemik erimesini (osteoporoz) önleyebilir. İlerleyen yaşla birlikte gelişebilen bir göz problemi olan makula dejenerasyonundan korunmaya yardımcı olabilir. Serotonin hormonu üretimini destekleyerek ruh halini iyileştirebilir. Saç, cilt ve tırnak sağlığı için önemlidir, bazı dermatolojik semptomları hafifletebilir.
Spirulina neye iyi gelir? Nasıl tüketilir? Faydaları ve yan etkileri
Yapılan araştırmalar özellikle B12 vitamini eksikliğinin vücut yağında artışa neden olabileceğini göstermektedir. Ayrıca yeterince B12 vitamini almanın obezite ve aşırı kilo riskini düşürebildiği gözlenmiştir. Ancak kilo vermek için B12 takviyesi kullanmanın ne kadar doğru olduğu henüz tam bilinmiyor. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı
D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Doğru beslenerek ihtiyacınız olan tüm B vitaminini alabilirsiniz. Ancak B vitamini eksikliği durumunda tüm B vitaminlerini içeren komplex takviye kullanmanız gerekebilir.
Gün içerisinde almanız gereken B vitamini miktarı:
Yaşlılıkta, gebelikte veya çölyak hastalığı, alkol bağımlılığı, AIDS gibi B vitamini emilimini olumsuz etkileyen durumlarda bu miktarlar değişebilir.
B vitaminleri açısından yetersiz beslenme, B vitamini eksikliğinin temel nedenidir. Ayrıca eksikliğe neden olabilecek bazı durumlar:
K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Başlıca vitamin eksikliği
B vitamini testi, alınan kan veya idrar örneğiyle, vücuttaki B vitamini eksikliğinin tespiti için yapılan bir ölçüm yöntemidir. Bazı anemi türlerinin tespiti için de genellikle B12 vitamini ve folat testi uygulanır.
B vitamini eksikliğinde B kompleks vitamin takviyeleri reçete edilir. Bu takviyelerin çoğu tablet formundadır, ancak eğer eksiklik şiddetliyse enjeksiyon formu da kullanmak gerekebilir.
B vitamini ilaçları, eczanelerde tablet, kapsül, draje, ampül veya şurup formunda bulunabilir. Apikobal, Becovital, Becozyme, Beheptal, Bemiks, Beneday, Bevitin-C,, Neuvitan, Viteksir kompleks B vitamini markalarından bazılarıdır.
B vitamini içeren besinlerden çok fazla tüketmek B vitamini yüksekliğine neden olmaz. Çünkü B vitaminleri suda çözünür. Vücutta depolanmazlar, idrarla birlikte atılırlar. Genellikle fazlalığın nedeni takviyelerin kontrolsüz ya da ihtiyaç olmamasına rağmen kullanılmasıdır. Herhangi bir takviye kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
UYARI: Uzun süreli B vitamin kompleksi kullanımı, sinir hasarını beraberinde getirebilir. Bu durumda bedensel hareketlerinizin kontrolünü kaybedebilirsiniz. Yukarıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı ile karşılaşmanız durumunda vakit kaybetmeksizin tıbbi yardım almalısınız!
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?