PRP yöntemi nedir? Diz kireçlenmesi tedavisinde ne kadar etkili?

13 Ocak 2014   |    27 Şubat 2023    |   Kategori: Fizik Tedavi, Kireçlenme Print

Diz eklemleri insan vücudunun en hareketli ve en fazla yük taşıyan bölümüdür. Günlük hayatımızda merdiven inip çıkma, oturup kalkma, yürüme, koşma gibi durumlarda bükülmesi binen yükü arttırmakta ve bu durum eklemde tahribata yol açmaktadır. Yaş ilerledikçe, kireçlenme ile birlikte eklem kayganlığının azalması, kıkırdak yapımının azalması, kemik yapıdaki bozulmalar da diz eklemlerinde ağrı, hareket kısıtlılığına yol açmaktadır. Diz ağrıları, erken dönemde kolay bir şekilde  tedavi edilebilmektedir. Dizdeki problemlerin ilerlemesi durumunda tahribat artabilmekte, menüsküs, bağ gibi dokulardaki bozulmaların da eklenmesiyle tedavi güçleşmekte ve cerrahi işlemler gibi girişimler ile protez gerekebilmektedir.

Menopoz Sonrasına Dikkat

Kadınlarda, menopoz sonrası  kalça bağlarındaki zayıflama ve kıkırdak  yapısının yumuşamasıyla diz eklemine binen yükün artar. Bu da eklem yüzlerindeki aşınma,  eklemde kıkırdakların yumuşaması ve kemikteki deformasyonların kadınlarda menopoza bağlı olarak daha sık görülmesine neden olur. Kadınlar diz kireçlenmesi için potansiyel risk grubunu oluşturur. Son yıllarda, doğal tedavi yöntemlerinin etkisinin kanıtlanması ile vücudun kendi kendini tamir mekanizmaları da önem kazanmıştır.

Kireçlenme (osteoartrit) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Bilimsel araştırmalar, kas-iskelet sistemi hastalıklarında PRP yönteminin dokuların tamirine olanak sağladığını göstermiştir. PRP İngilizce “Platelet Rich Plasma” ifadesinin  baş harflerinden türetilmiş olup, trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir. Bu yöntemde ilaç hastanın  kendi kanından hazırlanmaktadır.

PRP Nasıl Elde Edilir?

Hastadan damar yolu ile  yaklaşık 50 cc kadar kan bu iş için özel olarak hazırlanmış pıhtılaşma önleyici ilaç ihtiva eden tüplere alınır. Bu tüplerin çok değişik çeşitleri vardır. Önemli olan tüpün içindeki maddelerin, kan hücrelerinin yapısının bozulmamasını ve ayrıştırmanın sağlıklı olmasını temin edebilmesidir. Piyasada  ticari amaçla kullanılan etkin olmayan kitler bulunmaktadır.

Alınan kan tüp ile özel santrifüj işleminden geçirilir. Bu işlem yaklaşık 15  dakika sürer. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit dışındaki hücreleri tüpün dibine çöker. Üzerinde trombositten zengin sarı renkli bir plazma sıvısı kalır .Bu üstte kalan sıvının dip kısmında trombositlerin daha da yoğun olduğu yaklaşık 2 cc lik bir bölüm vardır.

Diz kireçlenmesi neden olur, nasıl geçer? Belirtileri nelerdir?

Özel sistem sayesinde her milimetre küpünde yaklaşık 1-2  milyon trombosit hücresi olan plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. Son olarak enjeksiyon yapılmadan önce bu plazmaya trombositleri aktive edecek ilaç eklenir. PRP artık hazırdır ve bu aşamadan sonra bekletilmeden uygun teknikle istenilen bölgeye uygulanır.

PRP Ağrı Kesici Değil, Hastalığın Tedavisi

Diz kireçlenmelerinde, diz eklemi içine 2-4 ml kadar,   birer ay arayla üç kez uygulanır.
Enjeksiyonu takiben birkaç hafta içinde iyileşme  başlar ve iyileşme süreci, dokudaki harabiyete göre  3 ay 12 ay arasında devam eder. PRP enjeksiyonları sonrası kortizon enjeksiyonlarında olduğu gibi hızlı bir ağrı azalması olmaz.

Diz ve eklem ağrılarında PRP yöntemi ile etkili tedavi seçenekleri

Kortizon ağrıyı kesmesi için yapılır ve tekrarlanan kortizon enjeksiyonlarınıj kemik ve yumuşak doku yoğunluğunu azalttığı saptanmıştır. PRP uygulamalarında, ağrı yavaş yavaş azalır ve aylar içinde geçer. Kortizon uygulamalarında görülen şikayetlerin tekrarlaması, PRP tedavisi sonrası  gözlenen bir durum değildir. PRP tedavisi, yaş ortalaması yükselen  toplum ile birlikte çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen diz kireçlenmelerinin tedavisinde mevcut yöntemlere iyi bir alternatiftir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

3 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
mehmet kasım şengül
mehmet kasım şengül
8 yıl önce

hem omzumdaki yırtık hem dizlerimdeki sorunları prp yöntemi ile yendim ..yaşım 50..doktorum aynı zamanda eski arkadaşım d.bakır fizyocenter uzman fizik doktoru şenol ERDOLU tşk ler şenol hoca tşk ler arkadaşım

DİLEKAYTAÇ
DİLEKAYTAÇ
8 yıl önce

79 yaşındayım 2007den buyana problemli dizlerim.

EMRE ÖMEROGLU
EMRE ÖMEROGLU
9 yıl önce

YAŞIM 50. DİZİM İÇİN DOKTORUM ÖNERDİ BU TEDAVİYİ. ACABA ÜCRET BİLGİSİ ALABİLİRMİYİM ? VE KAÇ SEANS UYGULANIYOR?

Araç çubuğuna atla