Yüzyıllardır sağlık açısından sayısız yararları bulunan sarımsak, grip gibi soğuk algınlıklarından ölümcül hastalıklara kadar yüzlerce rahatsızlığın önlenmesinde ve tedavisinde başrol oynuyor. Doğal bir antioksidan olan sarımsağın gribe karşı önemli bir koruyucu olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Bengi Çetiner, hayatı adeta kabusa çeviren grip salgınına karşı “her gün 1 diş sarımsak” önerisinde bulunuyor. İçeriğindeki mineral ve vitaminler açısından doğal bir antioksidan olarak tanımlanan sarımsağın mucizevi bir bitki olarak her öğüne dahil edilmesini öneren Uz. Diyetisyen Çetiner, şunları söyledi: “Özellikle kış koşulları nedeniyle ağır geçen griple mücadelede sarımsağın rolü oldukça büyük. Birkaç diş sarımsağı suda kaynatıp içmek, gerek hastalığın tedavisinde gerekse de salgından korunmakta birebir…”
Mikroorganizmalar üzerinde yarattığı etkisiyle doğal bir antibiyotik olarak adlandırılan sarımsağın vücudu ödem ve zehirlerden arındıran özelliği ile uzun bir yaşam vadettiğini vurgulayan Dyt. Çetiner, şu açıklamalarda bulundu: “Kullanımı, günümüzde erken yaşta ölüm riskini azaltmak için kan basıncı ve kolesterol düşürücü etkileri üzerinde yoğunlaşılan sarımsak, vücuttaki serbest radikalleri yani zararlı maddeleri etkisiz hale getiriyor. Mide ve bağırsak hareketlerini artırıp bağışıklık sistemini güçlendirici ve tansiyon dengeleyici özellikleriyle sıklıkla tüketilmesini tavsiye ediyoruz.”
Yapılışı: Tencereye zeytinyağını, doğranmış sarımsakları ve tüm malzemeleri ekleyin. Üzerine soğuk su ekleyip yaklaşık 10-12 dakika pişirin. Çorba kıvama geldikten hemen sonra dereotunu ekleyip servis yapın.
Yapılışı: 1 litre suyu kaynattıktan sonra soya fasulyesi, sarımsak ve esmer şekeri ekleyip soya fasulyeleri iyice pişene kadar kısık ateşte pişirin. 5-6 kez tüketildikten sonra ödemin çözülmesi gerçekleşecektir.
Bunları biliyor muydunuz?
Taze sarımsak sert ve dolgun olmalı.
Buzdolabında değil kapalı ve serin bir ortamda muhafaza edilmeli.
Sarımsağı soyduktan 15 dakika sonra pişirilmeli. Pişirme sırasında çabuk yanan bir özelliğe sahiptir.
Kızartılma sırasında eklenen biberiye yağı farklı bir lezzet sağlar.
Ellerde kalan kokusundan kurtulmak için limon suyu ile yıkanabilir.
İdrar artırmak, ödem ve böbrek iltihaplanmasına karşın bir gece suda bekletilen 5-10 diş sarımsağın soya fasulyesi ile pişirilmesi önerilir.
Ağız kokusuna karşı kırmızı ya da Trabzon hurması ile beraber tüketilebilir.
-Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri
+90 (212) 325 61 61
-Oxford Brookes Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans ( 2010 – 2011 )
-Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Bilimleri Yüksek lisans (2009 - 2012)
-Başkent Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü (2003 – 2008)
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.TamamDetaylı bilgi için tıklayın
YORUMUNUZ VAR MI?