Hastalıklardan korunmak için kışın nasıl beslenmeli

Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Woman holding warm drink in winter

Havalar soğudu, kış geldi çattı. Soğuk algınlığı, bronşit ve grip kapıya dayandı. Peki hastalıklardan korunmak için neler yapmalıyız? Doç. Dr. İsmet Tamer kış mevsiminde sağlıklı kalmanın ipuçlarını verdi. Tamer, “Yeterli ve dengeli beslenin, spor yapmaktan vazgeçmeyin, mevsim meyve ve sebzelerini yiyin, D vitamini alın, abur cuburdan uzak durun, proteinden zengin gıdalar tüketin” dedi.

Hava kapalı, günler kısa, mevsim soğuk. Ne canımız bir şeyler yapmak istiyor ne de bedenimiz buna izin veriyor. Soğuyan havaya ayak uyduramayan beslenme düzenimiz hastalıklara davetiye çıkarıyor. Başta soğuk algınlığı olmak üzere bronşit ve grip hasta etmek için kapıda bekliyor. Ancak alınacak birkaç tedbirle hastalıklara meydan okumak hayal olmaktan çıkıyor. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, kış mevsimini hem ruhsal hem de bedensel olarak sağlıklı geçirmenin yollarını anlatıyor.

Grip ve benzeri durumlardan korunmak için aşı olmak, hijyen koşullarına dikkat etmek elbette önemli ama sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmek de çok önemli bir faktör hatırlatması yapan Tamer, melankoli mevsiminde sağlıklı kalabilmek için bazı önemli noktaların olduğuna dikkat çekiyor.

Kışın hastalıklardan korunmak için bu önerilere kulak verin

Fındık, ceviz ve bademden vazgeçmeyin

Bazı vitaminlere ayrı bir önem vermekte yarar görüyorum diyen Doç. Dr. İsmet Tamer; “Mesela E vitamini bağışıklık sistemine katkıda bulunan ve güçlü antioksidan etkiye sahip bir vitamindir. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz ve badem ile kuru baklagiller önemli derecede E vitamini kaynağıdırlar” dedi.

A ve c vitaminlerinden zengin gıdalar tüketin

Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral girişini sağlamak için özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bulunan antioksidan etkili A ve C vitaminlerinden zengin gıdalara yönelin çağırısı yapan Doç. Dr. İsmet Tamer; havuç, brokoli, maydanoz, karnabahar gibi sebzeler ve mevsiminde bolca taptaze bulunan portakal, mandalina, greyfurt ve elma gibi meyvelerden her gün en az 4-5 porsiyon tüketmemiz gerektiğini söyledi.

D vitamini olmazsa olmaz

Son yıllarda yapılan yüzlerce bilimsel çalışma göstermiştir ki D vitamini sadece kemik, eklem ve diş sağlığı üzerine değil, metabolizmadan tiroid bezinin düzgün çalışmasına, kronik hastalıklardan bağışıklık sistemine kadar pek çok sistemde önemli işleve sahiptir.

Kış aylarında yeterince güneş göremediğimiz için maalesef eksikliği görülen D vitamininin dışarıdan takviyesinin ülkemiz için aslında çok da zor olmadığını söyleyen Doç. Dr. İsmet Tamer, “Haftada 3-4 kez tüketmek kaydıyla taze balık, bizim sadece D vitamini ihtiyacımızı değil, aynı zamanda beyin ve kalp damar sistemi fonksiyonları için çok önemli değeri bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinden omega-3’ü ve kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot gibi değerli minerallerle E vitamini için de iyi bir kaynak teşkil eder” dedi.

Sağlıklı atıştırmalıklara yönelin

Kış aylarında vücut sıcaklığını en uygun seviyede korumak için enerji ihtiyacı artarken canımızın genellikle abur cubur tarzında basit karbonhidratlar tüketmek istediğini hatırlatan Doç. Dr. İsmet Tamer; “Bunların yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıllı kompleks karbonhidratlar tüketmek, kan şekerimizdeki istenmeyen oynamalardan bizi koruyacak, açlık hissimizi de kontrol etmemizi sağlayacaktır. Yulaf ezmesi, kuru meyveler, kepekli bisküvi ve krakerler, meyveli az yağlı yoğurt, yağsız patlamış mısır gibi daha sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmemiz, bizi kış aylarının melankolisinden kurtaracak yeterli kaloriyi üstelik sağlıklı şekilde almamızı sağlayacaktır” uyarısında bulundu.

Sabah kahvaltısında yumurta tüketin

Protein çok önemli elbette, özellikle de kahvaltı da bol vitamin ve mineral içeren yeşillik ve meyvelerle birlikte tüketilmesi çok çok önemli. Eğer kolesterol ya da alerji gibi bir sağlık sorununuz yoksa sabah kahvaltısında yumurta, iyi bir protein kaynağı olabilir vurgusu yapan Doç. Dr. İsmet Tamer; meyveli yoğurt ve yulaf ezmesi kombinasyonları da tercih edilebilir. Üç ana öğünde yağsız olmak kaydıyla kırmızı et, derisi ve yağı alınmış beyaz et, ızgara-buğulama veya fırında balığın da iyi protein kaynakları olduğunu kaydetti.

Soğuk demeyin günde en az 8-10 bardak su için

Havaların kapalı ve soğuk olması, günün erken bitmesiyle gelen halsizlik, mutsuzluk ve yorgunlukla birlikte artan yemek yeme ataklarının önüne geçmek için özellikle lifli, posalı ara öğünler eklemek, bu öğünlerde kış aylarında ideal olabilecek sahlep ve boza gibi içeceklere tarçın, zencefil eklemenin yararlı olabileceğini dile getiren Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, “Sıvı tüketiminin dibe vurduğu kış aylarında en az 8-10 bardak su tüketmek hedefimiz olmalı. Açık çay, bitki çayları, taze sıkılmış sebze ve meyve suları da çok yararlı olur. Aşırı kafein tüketmemeli! Günde 1, en fazla 2 fincan kahve olabilir, hem metabolizma da bu sayede birazcık daha hızlandırılmış olur.

Spor yapın ruhsal sıkıntılarınızdan uzaklaşın

Kış aylarında da düzenli olarak yürüyüşlere, evde veya kapalı diğer mekanlarda vücudumuzu fit ve enerjik tutacak egzersizlere devam etmenin şart olduğunu söyleyen Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer; “Spor yaparken salgıladığımız mutluluk hormonları, beynimizi etkileyerek ruhsal sıkıntılarımızdan uzaklaşmamıza, kendimizi daha iyi hissetmemize ve bu kapalı havaların yarattığı depresif ruh halinden daha kolay çıkmamıza mutlaka yardımcı olacaktır” dedi.

Soğuk algınlığından korunmak için nasıl beslenmeli

Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla