Havuz ve denizde de Covid-19 bulaşma riski var! Sosyal mesafe en az 4 metre olmalı!

Yazan Hatice Pala Kaya
24 Nisan 2020  |   Kategori: Enfeksiyonlar, Güncel / Literatür Print

Yaz ayları yaklaştıkça insanların deniz ve havuzlarda yüzme isteğinin arttığını söyleyen Düzen Sağlık Grubu İmmünoloji Birim Sorumlusu Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, ancak bu alanlarda Covid-19 bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirtti. Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice PALA KAYA’nın sorularını yanıtlayan Uzm. Dr. Taşkınoğlu, salgına karşı Dünyada ve Türkiye’de toplumsal yaşamın sınırlandığını, sınırlama kararının da havuz, sauna, spor salonları gibi mekanlardan başladığını hatırlattı.

Havuz ve çevresinde bulaşma riski çok yüksek

Yazın yaklaşmasıyla insanların havuz ve denize girme isteğine bağlı olarak, bu alanların Covid-19 bulaşma riski açısından değerlendirilmesinin öneminin arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Taşkınoğlu şu uyarılarda bulundu: “Kişi havuzda tek başına yüzecekse olabilir. Ancak çoğu havuz, bir spor salonu tesisinin veya başka bir kamusal alanın içinde yer aldığından, klorlu suya ulaşmadan önce ve suyun içinde birinin size damlacıklarını iletmeyeceğini düşünemeyiz. Havuzda veya etrafındaki dokundukları her şey kirlenmiş olacaktır.

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

 

Hiçbir şeye dokunmadan veya başka biriyle etkileşime girmeden havuza girip çıkmak zor olacaktır. Havuza girerken kaç yere dokunduğunuzu düşünün. Kapı kolları, kart tarayıcılar, dolap kulpları, ortak duş muslukları, ortak tuvaletler; küçücük, görünmez bir virüsün sizi veya sevdiklerinizi enfekte etmek için pusuda beklediği bir çok yüzey.

Bir kaç araştırma, SARS-CoV-2’nin plastik ve çelik gibi sert yüzeylerde üç güne kadar yaşayabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca havada yarım saate kadar aerosol adı verilen küçük damlacıklarla asılı kalabilir ve ardından bir yüzeye yerleşebilir.

Yüzeylerden bulaşma riski nispeten düşük olsa da daha büyük endişe, havuzda karşılaştığınız kişilerdir. Biri virüsü taşıyorsa, bir diğerine yakın bir mesafede dahi bulaştırabilir. Ve çok iyi biliyoruz ki virüsü olan herkes enfeksiyon belirtileri göstermez.”

Klor virüsü öldürebilir ama havuz temizliğinin iyi yapılması gerekli

Klorun virüsü öldürebileceğini ancak bunun da iyi temizlenen, bakımı yapılan havuz, jakuzi gibi ortamlar için geçerli olacağını belirten Uzm. Dr. Taşkınoğlu, “Havuzlarda kullanılan ortalama klor miktarı virüsü öldürebilir. Havuzunuzun uygun şekilde temizlendiğini, dezenfekte edildiğini varsayarsak, sudaki dezenfekte edici kimyasallar virüsü etkisiz hale getirmek için yeterli olur.

COVID-19’un havuz ve hamam gibi sıcak su havuzlarında insanlara yayıldığına dair hiçbir kanıt yoktur. Havuzların ve jakuzilerin düzgün çalışması, bakımı ve dezenfeksiyonu (örn. Klor ve brom ile) COVID-19’a neden olan virüsün temizlendiği düşünülmektedir” dedi.

Koronavirüs hangi yüzeylerde ne kadar yaşar? COVID-19’a karşı korunma yöntemleri

Denizde tek başınıza yüzün, sosyal mesafe en az 4 metre olmalı

Denizde yüzmeye yönelik değerlendirmelerde bulunan Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu, teorik olarak su miktarı artınca bulaştırıcılığın azalacağının düşünülebileceğini ancak burada da diğer kişilerle temasın risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetti.

Uzm. Dr. Taşkınoğlu, “Suyun tuzlu olması da sizden önce girip çıkan kişiden suya damlayan virüsten belki sizi koruyabilir ama ya su da karşılaştığınız kişiler? Hasta olmadıklarından emin olabilir misiniz? Yine de yüzmek istiyorsanız bunu tek başınıza yapın ve diğerleri ile aranızda 4 metreden fazla mesafe olmasını sağlayın.

Bir kişi virüsü ortalama 3-4 kişiye daha yayıyor. Kalabalıklarda aldığınız virüsü ailenizle yaşadığınız eve taşıyacaksınız ve bunu fark etmeyeceksiniz bile. Ve bu yönetilmesi çok zor hale gelen sürekli bir bulaşma ve enfeksiyon döngüsü oluşturur” dedi.

Covid-19 solunum yolu virüsüdür

COVID-19 etkeni olan virüsün bir solunum yolu virüsü olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Taşkınoğlu, su, deniz gibi ortamlarda bulaşıcılığına yönelik geniş ve tam güvenilir araştırmaların henüz yapılmamış olmasına karşılık, yüksek düzeyli bulaş özellikleri bulunduğunu, her ortamda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Korona virüs ile ilgili yanlış bilgilere dayalı panik, virüsten çok daha tehlikeli!

Uzm. Dr. Taşkınoğlu şunları kaydetti: “Virüs konuşurken, öksürürken veya hapşırırken dağıttığımız küçük tükürük ve mukus damlacıklarıyla bulaşır. Bu damlacıklar insandan insana hiç fark etmediğiniz bir hızla ilerler ve gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza girerek enfeksiyona neden olur. Bu yol bildiğimiz tüm solunum yolu virüsleri hatta kızamık gibi başka virüslerin de bulaş yoludur ve iyi biliriz ama bu yeni virüs için bilim hala her gün yeni bir şey keşfetmektedir. Bilmediğimiz bir bulaş yolu olabilir mi?

Tahmin etmiyoruz ama çok da emin değiliz. DSÖ COVID-19 virüsünün içme suyunda tespit edilmediğini bildirmiştir. Çoğu belediye içme suyu sisteminde olan filtrasyon ve dezenfeksiyon kullanan geleneksel su arıtma yöntemleri, COVID-19’a neden olan virüsü temizlediği ve etkisiz hale getirdiği kabul edilmektedir.”

Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu, evde geçirilen zamanlarda mutlaka egzersiz yapılmasını tavsiye ederek, “Bu stresli ve belirsiz zamanlarda, düzenli fiziksel egzersiz yapmak her zamankinden daha önemlidir. Evde sahip olduğunuz materyalleri kullanarak egzersiz yapmaya çalışın. Ve izin veriliyorsa, temiz havaya çıkın. Diğerleri ile aranızdaki fiziksel mesafeye ve dokunduğunuz yüzeylere dikkat ederek baharın tadını çıkarmak için yürüyün” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla