İleri yaşta çocuk isteyenlere iyi haber! Yakında her yaşta gebelik mümkün olabilir

Kategori: Gebelik Print

Bilim dünyası, kadındaki üreme kapasitesinin yaşa bağlı olarak azalmasına neden olan mekanizmayı çözdü. Yeni hedef, kadının her yaşta sağlıklı bebekler dünyaya getirebilmesini sağlamak. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, bu yeni gelişme hakkında şu bilgileri verdi: “Niçin kadında üreme kapasitesi yaşla azalır? sorusunun cevabını arayan bilim insanları bu duruma neden olan kromozom bozukluğunu ortaya çıkardılar. Bu kromozomal bozukluk, daha ileri yaşlardaki kadınların yumurtalarında saptandı. Bozuk kromozom içeren yumurtalar düşüklere ya da down sendromlu bebeklerin doğmasına neden olabiliyor.

Üreme problemlerinin arkasında kromozomal bozukluk olabilir

Yapılan yeni çalışmalar, kadında  ileri yaşlardaki  üreme problemlerinin arkasında kromozomal bir bozukluk olabileceğini düşündürdü. Araştırmacılar, yaşlı kadınların yumurtalarında, kromozomları ayırarak yumurta içinde eşit olmayan bir şekilde ayrılmasına neden olan bir yapıdan sözettiler. Normal yumurta hücresinde 46 kromozom vardır ve bu sayıdaki değişiklikler düşüklere ya da down sendromlu bebeklere neden olur.

İleri yaş hamileliklerinde kadınların biyolojik yaşı, kronolojik yaştan daha önemli

Geçmişteki çalışmalar, bundan kromozomları bir arada tutan ‘zamk’ mekanizmasının iyi işlememesini sorumlu tutmaktaydı. Araştırmacılar ise bu teorinin tek başına doğru olmadığını fakat ek bir problemin olduğunu, yumurtaların daha başlangıçta doğru sayıda kromozom içermediğini belirtmişlerdir. Kadınlar belli sayıda yumurta ile doğarlar ve her ay bir yumurta salınır. Fakat üreme kapasitesi 35 yaş civarında azalmaya başlar.

Yaşlı yumurtalar, genç yumurtalar gibi davranabilecekler

Bir yumurta 46 kromozomdan fazlasına sahipse ona “anöploid yumurta” denir.  Bilim insanları, daha önce yumurtanın yaşla birlikte anöploid hale geldiğini ve buna da kromozomları bir arada tutan ‘zamk’ın iyi çalışmamasının neden olduğunu söylemekteydi

Montreal Üniversitesi’nden Dr. Greg Fitz Harris, kromozomları ayıran biyolojik yapı olan “mikrotübüllerin” daha yaşlı yumurtaları farklı etkilediğini açıkladı. Her yumurtada belli bölgelerde eşit sayıda olmaları gereken bu yapıların yaşlı kadınların yumurtalarında her yöne dağılarak gittiklerini belirtti.

35 yaşından sonra gebelik ihtimali azalırken çoğul gebelik riski artıyor

Yani bu durum “zamk” hipotezine bağlı olmayıp, farklı bir mekanizmadır. Çalışma, Montral Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde hem genç hem de yaşlı deney fareleri üzerinde yürütüldü. Genç fareler 6-12 haftalık, yaşlı fareler ise 60 haftalıktılar. Genç yumurtalarla yaşlı yumurtaların çekirdeğini değiş tokuş yapıp, genç çekirdeğin içeren yaşlı yumurtaları gözlemlediler. Bu mikrotubullerin davranışının anne yaşının nasıl etkilediğini açıklayabilir.

Dr. Fitz bu anöploid yumurtaların birkaç riskli duruma neden olacağından bahsetti ki birisi bunlarla oluşan gebeliklerin erken dönemde düşükle sonlanmasıdır. Eğer canlılık devam ederse, bu bozuk yumurtalardan oluşacak gebelikte down sendromu gibi problemler olacaktır. Bu nedenle ileri yaşta üreme tedavisindeki ana amaç bozukluk içeren yumurtaların büyümesini önlemektir. Bu konuda hala çok yolumuz olmakla beraber bu problemi çözdüğümüzde yaşlı yumurtalar, genç yumurtalar gibi davranabilecekler.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla