Kabızlık neden olur? Kabızlığa ne iyi gelir? En etkili tedavi seçenekleri

31 Mayıs 2016   |    13 Şubat 2020    |   Kategori: Kabızlık, Sağlık Sözlüğü Print

Kabızlık şişkinliğe yol açan, rahatsızlık verici bir problemdir. Stres, hareketsiz yaşam, bazı ilaç türleri ya da beslenme biçimi gibi farklı nedenler kabızlığa yol açıyor. Gastroenteroloji Uzmanları Prof. Dr. Melih Özel, bağırsak fonksiyon bozuklukları arasında en yaygın görülenler arasında yer alan kabızlığın, tanımı ile ilgili belirsizlikler ve hastalığın teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgili zorluklar ve uygulama ile yaklaşım farklılıkları nedeniyle çok önemli bir klinik durum olduğunu belirtiyorlar. Kabızlığın önemli bir “hastalık” olduğunu vurgulayan Dr. Özel, hastalığın tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kabızlık nedir?

Kabızlık ya da konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yetersiz olması (haftada üç kez veya daha az sayıda) veya bağırsak hareketlerinin %25’inden çoğunda dışkılama güçlüğü, kabızlık olarak adlandırılır. Kabızlık sıklıkla dışkının tam boşalmaması, dışkıda incelme ve ağrılı dışkılamaya neden olur, bu durum kabızlık olarak adlandırılır. Kabızlığa genel nüfusta %2-30 arasında rastlanır. Kabızlık bazen bağırsak hareketlerinde yavaşlama ve bazen de tıkayıcı tipte dışkılama nedeniyle olabilir. 

Kabızlık nedenleri ve evde tedavisi

Kabızlık, dışkılama zorluğu olarak tanımlanabilir. Bu tanım içerisinde dört ana kavram bir arada ya da ayrı ayrı yer alır: Dışkının çok sert olması, çok az olması, zorlanarak çıkarılması ve sıklığının azalması. Genel olarak, haftalık dışkılama sayısının üçten az olma durumunda kabızlıktan söz edilebilir. Özel “Kabızlık genel olarak sindirim sistemi hastalıklarının bir sonucu olarak oluşabileceği gibi, diyet alışkanlıklarındaki anormallikler ve bazı ilaçların yan etkisi olarak da gelişebilmektedir.

Bu amaçla kullanılabilecek muayene ve test yöntemleri her hastaya gerekmeyebilir. İleri yaş, cinsiyet (kadınlarda daha sık görüyoruz), yetersiz sıvı tüketimi, lif bakımından fakir diyet ile beslenme, fiziksel aktivite azlığı ve belirli bazı ilaçların kullanımı (sedatifler, narkotikler, hipertansiyon ilaçları vb.) kronik kabızlıkta başlıca risk faktörleridir” açıklamasında bulunuyor.

yaslilarda-kabizlik

Anormal değişiklikler varsa mutlaka doktora başvurun

Kabızlık çözümü olan bir sorundur ve çoğu zaman işlevsel bir durumdur. Haftada 3 defadan daha az sayıda, az miktarda, çok sert ve zorlanarak dışkılıyorsanız kabızlığınız ile ilgili yardım almayı düşünmelisiniz. Eğer dışkılama alışkanlığınızda yeni başlayan ya da size göre normal olmayan değişiklikler oluştuysa, üç günden uzun süre boyunca dışkılamadıysanız, rahatsızlığınız arada bir olmaktayken birden üç haftadan uzun sürdüyse, şiddetli ağrınız varsa, kanama, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı ya da ateş gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

Kolon kanseri neden olur? Belirtileri, tedavi yöntemleri ve ameliyatı

Kabızlığın tedavisi nasıl yapılır?

Diyet önlemleri (sebze ve meyve bakımından zengin beslenme, lif bakımından zengin beslenme) ve çok miktarda sıvı tüketilmesi, kabızlığı önlemek için yararlıdır. Tuvalet ihtiyacının ertelenmemesi ve günün belli saatlerinde belirli bir sürenin tuvalet ihtiyacı için ayrılması önemlidir.

Kabızlığın tedavisi ile ilgili seçenekler, kabızlığın sebebine göre belirlenir. Genel olarak ilk önerilecek önlem, tüketilen lif ve su miktarının artırılmasıdır. Lif bakımından zengin beslenme ve bol sıvı alınması, günün belirli zamanlarında tuvalete gidilmesi, yeterli fiziksel aktivite yapılması kabızlığın önlenmesi açısından önem taşır.

Kabızlık tedavisi artık çok kolay

Bu önlemlerin yeterli olmaması durumunda ya da tetkiklerin sonunda elde edilecek verilere ve bilgilere göre, çeşitli diyet ve ilaçlar ile egzersizlerden oluşan tedavi yaklaşımları üzerinde durulmaktadır” açıklamasında bulundu.

Kabızlığın diğer nedenleri:

  • Yaşam biçimi (egzersiz eksikliği gibi) ve diyet alışkanlığı bozuklukları
  • Kolon ya da rektumda darlık ya da tıkanıklık
  • Kolon ya da rektum çevresindeki sinirlere ait anormallikler
  • Dışkılamada rol oynayan adalelere ait işlev bozuklukları
  • Hormonal hastalıklar ve değişiklikler (şeker hastalığı, tiroid hastalıkları vb.)

Karın ağrısı neden olur? Ne iyi gelir? Doğal tedaviler

Doktorunuza gelmeden önce bunlara dikkat edin!

Doktorunuzla görüşmeye gelmeden önce, görüşme sırasında gündeme gelebilecek bazı soruların cevaplarını hazırlayarak gelmeniz, hem durumunuzun daha iyi anlaşılması hem de planlanacak testler ve tedavi yaklaşımı açısından doktorunuza yol gösterici olacaktır.

Görüşme sırasında doktorunuzun üzerinde durabileceği konular şunlar olabilir:

  • Kabızlık şikayetleriniz ne zaman başladı?
  • Belirtiler ve şikayetleriniz ara sıra mı, yoksa sürekli mi oluyor?
  • Şikayetlerinizin şiddeti nedir? Bu şikayetlerinizi artıran ya da azaltan unsurlar?
  • Şikayetleriniz arasında karın ağrısı ve bulantı/kusma var mı?

Kabızlık bebek ve çocuklarda riskli olabilir! Kabızlığın nedenleri ve tedavisi

  • Yakın zamanda çaba göstermemenize rağmen kilo kaybettiniz mi?
  • Günlük tükettiğiniz su ve sıvı miktarı nedir?
  • Bu şikayetlerinizin olduğu süre içerisinde bir kere bile olsa, dışkılamanız sırasında ya da sonrasında dışkıda, tuvalette ya da tuvalet kağıdında kan gördünüz mü?
  • Dışkılamanız sırasında ıkınıyor musunuz?
  • Ailenizde sindirim sistemi ile ilgili ciddi bir hastalık (kolon kanseri gibi) var mı?
  • Tanısı konulmuş ve tedavi gördüğünüz herhangi bir tıbbi hastalığınız var mı?
  • Yakın zamanda yeni başlamış herhangi bir tedaviniz, almaya başladığınız ya da değiştirdiğiniz yeni bir ilacınız var mı?

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla