Kadın kanser hastaları tedavinin ardından çocuk sahibi olabiliyor

Kategori: Gebelik, Kalp Hastalıkları, Kanser, Kısırlık / Tüp Bebek Print

thomas-falconeKadın kanser hastalarının yumurtalık dokusunu korunması suretiyle kanser tedavisi sonrasında normal hayatlarına devam edebileceğini ve çocuk sahibi olabileceğini söyleyen Cleveland Clinic  Kadın Sağlığı Enstitüsü başkanı Dr. Tomasso Falcone, kanser tedavisi gören genç kadınların en önemli sorunun tedavi sonrasında bebek sahibi olup olamama riski olduğunu belirtiyor. 21 sene önce Cleveland Clinic’e üreme endokrinolojisi ve infertilite bölüm başkanı olarak gelen ve şu anda Kadın Sağlığı Enstitüsü Dr. Tomasso Falcone, bu kadınların şiddetli bir hastalıkla yüz yüze olduklarını ancak şimdi fertilide de dahil normal bir hayat sürdürmek için bir umutları olduğunu söylüyor. Bu hedef, Falcone’u fertilitenin korunması üzerinde uzmanlaşmaya itti.

hamile-gebe-tup-bebek

Dr. Falcone’un en büyük ilgisi, İngiliz bilim adamı Roger Gosden tarafından geliştirilen ve halen deneysel olan prosedür üzerinedir. Prosedür, kanserli hastadan yumurtalık dokusunun alınması ve dondurulmasını kapsamaktadır. Kemoterapinin hasar veya yıkım oluşturma tehlikesi geçtikten sonra doku çözdürülüp yeniden sahibine nakledilmektedir.
Yumurtalık dokusunun korunması, Falcone tarafından Clinic’te 7 sene önce başlatılan fertilitenin korunması programının bir parçasıdır. Falcone, prosedürün standart alternatiflere – özellikle in vitro dölleme ile oluşturulan embriyoların dondurulması- göre en büyük avantajının hız olduğunu söylüyor.

Kanser hastaları yumurtalık nakliyle çocuk sahibi olabilir

Falcone IVF’nun birkaç haftalık bir zaman aldığını, kendi uyguladığı prosedürde ise pazartesi günü yumurtalığını çıkardığı bir hastanın, o gün öğleden sonra kemoterapiye başlayabildiğini açıkladı. Prosedür genelde tek yumurtalığın çıkartılmasını içeriyor. İkinci yumurtalık vücutta bırakılıyor çünkü meme kanseri hastalarında yumurtalığın ilaç tedavisinden zarar görmeden kalmak için %40’lık bir şansı var. Bazı vakalarda ilaç tedavisi doğurganlığı tehlikeye sokacak kadar toksik değildir ve böyle durumlarda yumurtalığın sadece bir kısmı alınarak dondurulur. Bu bir tür sigorta poliçesi gibidir.

Cerrahi müdahale sonrası yumurtalığın dondurulması sanılanın aksine pek kolay değildir. Yüksek su içeriğine sahip bir doku genelde tam donmaz. Doku içeriğindeki su yayılır ve hücre duvarını yırtar- tıpkı sıfırın altındaki sıcaklıkta yer altı tesisatlarındaki buzla dolu borular gibi-. Yumurtalığın kendisinde su içeriği düşüktür ancak içeride kalan yumurtalar su ile doludur. Bu yüzden doktorlar mümkün olduğunca fazla suyu çekip onun yerine donma noktasını düşürücü bir ilaç koyarlar.

Erken yaşta kanser tedavisi alanlar dondurulmuş spermle çocuk sahibi olabilir

Falcone bunun, kışın donup ilkbaharda çözünerek hayatına devam eden ağaç kurbağasına benzediğini söylüyor. Ağaç kurbağasının kanında tıpkı bir antifreeze görevi gören bir kimyasal bulunur ve bu antifreeze hasarı engeller.

Yumurtalık genelde vücuda döndükten 3 ay sonra normal fonksiyon göstermeye başlar.
Falcone’a göre, çoğu Avrupa’da olmak üzere yumurtalık dokusunu koruyarak doğurganlıklarını güvence altına alan kadınlardan 60 bebek dünyaya geldi. Bu doğumlardan henüz Clinic’te gerçekleşen yok çünkü yumurtalıkların vücuda geri transplantasyonu tedavinin tamamlanmasından sonra 5-6 seneden önce gerçekleştirilememektedir.

Clinic’in yumurtalık dokusunu koruma prosedürünü seçen ilk hastasının 5-6 yıllık bu bekleme süresi geçen sene tamamlandı. Dr. Falcone, kadınların sadece hayatta kalmak istemediğini, hayatta kalmanın yanında kaliteli bir yaşam sürmek istediklerini ve doğurganlığın üreme çağındaki kadınlar için önemli olduğunu söylüyor.

Kanser olmak anne olmaya engel değil

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla