Omega-3 sadece kalp krizi ve felci önlemiyor, kireçlenmeyi de engelliyor

Kategori: Beslenme ve Diyet, Kireçlenme Print

balik-yagi-faydalari-ve-zararlariİnsan vücudu için çok önemli olan omega-3 yağ asidi sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmıyor; kaslar, tendonlar ve eklemlerin kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. Omega- 3’ü sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumu ve cevizden de almanın mümkün olduğunu söyleyen Doç. Dr. Defne Kaya, şu bilgileri verdi: Omega-3 yağ asidi sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmaz kireçlenme sürecini de yavaşlatır. İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan ama vücut tarafından üretilemediğinden gıdalardan düzenli olarak alınması gereken omega-3 yağ asidi (eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) sadece kalp krizini ve felci önlemekle kalmıyor, kaslar, tendonlar (kasları kemiğe bağlayan kirişler) ve eklemler için de mucizevi etkileri nedeniyle kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor.

Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir? Hangi gıdalarda bulunur?

Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnındayken başlıyor, ömür boyunca da devam ediyor. Omega-3 alımı ilk anne sütüyle olduğundan, anne sütünün önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor. Uzun zamandır omega-3 yağ asidi, başta romatoid artrit olmak üzere romatizmal hastalıkların inflamatuar durumlarının tedavisinde yangıya neden olan kimyasalları azalttığı için doğal bir anti-inflamatuar ve ağrı kesici olarak kullanılmaktadır.

Aynı şekilde kireçlenmenin tedavisinde hem eklem yapılarının iyileştirilmesinde hem de kireçlenme ağrısını azaltmada güvenli olarak kullanılmaktadır. Omega- 3 yağ asitleri kıkırdak dokunun harabiyetine neden olan kimyasalları azaltarak özellikle başlangıç ve orta evre osteoartritte (kireçlenme) tedavi edici bir görev üstlenir.

Kireçlenme nedir? Kireçlenmeye ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi

Diz ekleminde osteoartrit olan hastalarda hareket ve yaşamsal değişimlerle birlikte balık yağı takviyesinin alınması yürüme süresini, yürüme mesafesini ve fonksiyonelliğini artırmakta, ağrıyı ve dizdeki sertliği azaltmaktadır. Yayınlar günde 1000 mg balık yağı alımının başlangıç ve orta evredeki osteoartritli hastalarda yeterli olduğunu vurgulamaktadır.

Yumurta ve ceviz de tüketilebilir

Düzenli kullandığınız bir ilaç, sistemik hastalığınız ve özel bir durumunuz varsa doktorunuza danışmadan hiçbir takviyeyi almayınız. Omega-3 sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan, cevizden de alınabilir. Osteoartridi (kireçlenme) yaşla birlikte herkesin deneyimleyeceği bir süreçtir. İyi ve dengeli beslenme, düzenli omega-3 alımı, hareketli bir yaşam ve vücudu hor kullanmamak bu tecrübenin daha ileri yaşlara taşınmasına yardımcı olacaktır.

YAZIYI PAYLAŞ


Araç çubuğuna atla