Menisküs yırtığı nasıl oluşur? Tedavisinde Artroskopi kullanımı

24 Ocak 2013   |    25 Mayıs 2019    |   Kategori: Menisküs, Ortopedi Print

Menisküs nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında en çok merak edilen soruları yanıtlayan Ortopedi ve Tramatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, her yaşta görülebilen menisküs yırtıklarının günümüzün gelişen teknolojisi sayesinde artık çok kolay tedavi edilebildiğini belirtti. Prof. Dr. Şeref Aktaş, şu bilgileri verdi: Menisküs, diz eklemini oluşturan uyluk ve bacak kemiklerinin arasında yer olan hem dışta hem de içte birer adet olmak üzere bulunan C ve hilal şeklindeki fibroz ve kıkırdak dokudan oluşan yapılardır. Menisküsler, eklemin her iki kıkırdak yapısı arasında yer alan dize stabilite sağlayan kıkırdak yapılara süspansiyon görevi görmektedirler.

Menisküs yırtığı nasıl olur?

Menisküslerle ilgili görülen en önemli sorun menisküs dokusu yırtıklarıdır. Menisküs yırtıkları genç yaşlarda sıklıkla spor yaparken dizde dönme şeklinde burkulmalar ile olmaktayken orta yaş üzerinde menisküs yapısında zaman içinde gelişen yıpranma ve dejenerasyonlara bağlı olarak arabadan inip binerken, merdivenden inerken dizin dönmesi gibi çok daha basit travmalarla menisküs yırtıkları gelişebilmektedir.

Menisküs yırtığında bulguları nedir?

Menisküs yırtığında en önemli bulgu ağrı ve dizde hareket kısıtlılığıdır. Hastanın menisküs yırtığı olan tarafında ayağının üstüne basamama ve yürüme güçlüğü şikayeti görülür.

Menisküs nedir, neden yırtılır? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Ayrıca travmanın şiddeti ile orantılı olarak menisküs yırtığı olan dizde şişlikte görülmektedir. Menisküs yırtıklarında tüm spor yaralanmalarında olduğu gibi ilk yaklaşım istirahat, buz tatbiki ve dizi elastik bandaj ya da bir dizlikle diz eklemini sabitlemek ve ağrı tedavisine yönelik ağrı ve kesici ve ödem azaltıcı antiemflamatuar ilaçları kullanmaktır.

Menisküs yırtığının tanısı

Yırtık menisküs dokusu dizde takılma, kilitlenme, atlama sesi hissetme ve kıkırdağa sürterek zaman içinde kıkırdakta hasara neden olmaktadır. Menisküs yırtıklarının tanısı fizik muayene ve MR tetkiki ile yapılmaktadır.

MR tetkiki ile dizde menisküs yırtığı varlığı, yırtık yeri, menisküs yırtığının menisküsün dış kenarına yakın ya da menisküsün gövdesinde olup olmadığını göstermektedir. Bunun yanında dizde menisküs yırtığı dışında kıkırdak yaralanması, ön çapraz, arka çapraz bağ yaralanması, diz kollateral ligament yaralanmaları olup olmadığı görülebilmektedir.

Menisküs yırtıklarının tedavisi

Menisküs yırtıklarının tedavisi artroskopik cerrahi ile yapılmaktadır. Diz artroskopisi, 0.5 cm.lik 2 adet giriş deliğinden diz eklemi içine ilerletilen biri ince boru şeklinde kamera diğeri de cerrahi işlemde kullanılacak alet yardımı ile yapılmaktadır.

Menisküs yırtıklarının tedavisinde yırtığın menisküs içindeki yeri önem taşır.
Menisküsün dış kenarında %10 – 15 lik kesim bizim kırmızı bölge olarak adlandırdığımız kanlanan ve iyileşme potensiyeli olan bölgedir. Bu bölgede ki belli büyüklüğe kadar yırtıklar dikilerek tedavi edilebilmektedir. Diğer yırtıklar ise hem hastanın şikayetlerine son verme hemde menisküs yırtığına bağlı dizde gelişebilecek sinovit, kıkırdak hasarı gibi problemleri önlemek için menisküsün yırtık kesiminin çıkarılması ile tedavi edilmektedir.

  • Menisküs yırtıklarının tedavisinde; Diz Artroskopisi sonrası hastanede kalış gerekli midir?

Menisküs yırtığında yırtık kesimi çıkarılan hastalarımız, hastaneden aynı gün çıkmakta ya da en fazla 1 gece hastanede kalmaktadırlar. Hastalar ameliyat sonrası 2. saatte ayağa kalmakta ve yürümektedirler. Yurt dışından ya da uzak şehirlerden gelen hastalarımız ameliyatın ertesi günü uçak yolculuğu yapabilmektedirler. Sıklıkla bir hafta istirahat sonrasında işlerine dönmektedirler.

Menisküs tedavisinde Artroskopi

Girişimsel bir tanı aracıdır. Menisküs yaralanması yırtık menisküsün tam ya da kısmi olarak çıkartılması ile uygulanan bir cerrahi girişimle tedavi edilir.

  • Eklem hastalıklarının teşhis ve tedavisinde yeni boyut: Artroskopi

Günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlanan artroskopik girişimler konforu yüksek etkin bir yöntemdir. Artroskopi ile her büyüklükte eklem hastalığının teşhis ve tedavisi mümkün olmaktadır. Ayak bileği, diz, kalça, el bileği, dirsek ve omuz hastalıklarında artroskopi sıklıkla kullanılmaktadır.

  • Artroskopinin tedavide kullanımı

Dizin ön kısmında 1 cmlik kesi yapılıp, dizin içerisine gönderilen optik vasıtası ile diz büyütülerek televizyon ekranına yansıtılır. Eklem içine gönderilen küçük ışıklı bir kamera vasıtasıyla büyütülmüş ve netleştirilmiş görüntü, yapıları daha yakından inceleme olanağı sağlar. Artroskopi (eklemin gözle muayenesi) sadece menisküslerin değil eklem içindeki kıkırdakların, zarların, bağların da muayene ve tedavisi için yardımcı olmaktadır.

Artroskopinin avantajları

  • Küçük kesilerle ameliyat yapıldığı için dikiş kullanılmaz.
  • Hastanın hastanede yatma süresi çok kısadır.
  • Hastanın işe dönme süresi diğer ameliyatlara göre çok kısadır. Klasik yöntemle yapılmış bir menisküs yırtığı ameliyatından sonra hastanın işine dönme süresi 1-2 ayı bulurken, artroskopik yöntemle yapıldığında hasta 1 hafta içinde işine dönebilmektedir.
  • Klasik yöntemle yapılan ameliyattan sonra hasta 2 hafta koltuk değneği kullanırken, artroskopik ameliyattan sonra hasta hemen basabilmekte ve hiç koltuk değneği kullanmamaktadır.
  • Kesi yeri çok küçük olduğu için yara iyileşmesinde sorun olmaz, ameliyat sonrası iltihaplanma riski çok düşüktür.

Menisküs yırtıklarında ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
merve
merve
9 yıl önce

Mr sonuclarimi yaziyorum hocam bana yardim edin lutfen T1sagital t2 pd FS sagital t2 aksiyel T2 karonal Fs sol diz eklemini olusturan kemiklerin kortinal ve meduller sinyali instensitelli dogaldir sol diz eklemindeve suprapatellar bursada hafif sivi efuzyonu izlenmektedir Acl Trasesi boyunca interstisyel hasar lehine kalinlasma ve hetorojen sinyal artimi izlenmektedir… Devamını oku »

merve
merve
9 yıl önce

Sol dizimde bir menisküs yirtigi var doktor bir ay bandajla gezmemi syledi ama yürümek ölüm gibi nasil yapmam gerek

Araç çubuğuna atla