Mers nedir? Belirtileri nelerdir, tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Kategori: Enfeksiyonlar, Sağlık Sözlüğü Print

rhinovirüsOrtadoğu Solunum Sendromu olarak bilinen (MERS), üst solunum yollarını tutan ağır bir solunum yolu hastalığıdır. Ateş, öksürük ve nefes darlığına neden olur. Bu hastalığa yakalanmış insanların yaklaşık % 30’unda ölüm gerçekleştiği oldukça ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Mers, Koronavirüs (MERS-CoV) kaynaklıdır ve ilk kez 2012 yılında Suudi Arabistan’da rapor edilmiş, daha sonra birçok ülkeye de yayılmıştır. Çoğu vakalar Ortadoğu ülkelerine seyahat edenlerden yayılmıştır ve bugüne kadar yaklaşık 450 kişinin ölümüne neden olmuştur. MERS, solunum yolu enfeksiyonlarındaki belirtilerle (ateş ve öksürük) ortaya çıkıyor.

MERS hastalığı belirtileri nedir?

MERS virüsünde ağır ve ani başlayan solunum rahatsızlığı, ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gibi belirtiler görülüyor. Bu belirtiler hızla zatürreye dönüşebiliyor ve hastada böbrek yetmezliği oluşuyor. Bazı hastalarda bu belirtiler daha hafif seyredebiliyor. MERS virüsü, genellikle 5-6 gün bazende 12 gün devam edebiliyor.

Mers nedir, nasıl bulaşır, belirtileri ve tedavisi

MERS virüsü nasıl bulaşır?

Hayvanlardan ve özellikle develerden kaynaklı olduğu düşünülen MERS virüsü, insandan insana bulaşabiliyor ve en yüksek bulaşma aracı ise solunum yolu oluyor. Hasta öksürürken havada oluşturduğu damlacıklarla virüsün yayılabiliyor. Bu nedenle hastaya bakım veren kişilerin hastayla önlem almadan yaklaşması çok tehlikeli olabiliyor.

MERS Virüsünden korunmak çok önemli çünkü Aşısı Yok

MERS virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor. Bu nedenle hastalıktan korunmak için hijyen çok önemlidir. Ellerin sık sık yıkanması, öksürürken ağız ve burnun mendille kapatılması, ellerin yıkanmadan ağız, göz ve buruna değdirilmemesi, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması ve ortak kullanılan eşyaların dezenfekte edilerek kullanılması gerekiyor.

İlk olarak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün, Kuveyt ve Yemen gibi Ortadoğu ülkelerinin kabusu olan MERS, Ortadoğu ülkelerine yapılan seyahatlerle beraber ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde de görüldü. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de de Suudi Arabistan seyahatinden dönen bir hastada görülen MERS virüsü son olarak Güney Kore’de yine seyahat kaynaklı olarak ortaya çıktı.

MERS’ı Önlemek için neler yapmalı? 

MERS’ın bulunduğu ülkelerden birine gitmeyi planlıyorsanız, Hastalık Kontrolü Önleme Merkezi’nin (CDC), hastalığı önleme uyarılarını dikkate almalısınız: 

  • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla 20 saniye yıkayın. Küçük çocukların da aynı şeyi yapmalarına yardımcı olun. Sabun ve su yoksa, alkol bazlı bir mendil kullanın.
  • Öksürmek veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı bir doku ile örtün ve ardından dokuyu çöp kutusuna atın.
  • Temizlenmemiş ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının
  • Öpüşme, bardak paylaşımı veya hasta eşyaları ile yemek kaplarını paylaşma gibi yakın temas durumlarında kaçınınız.
  • Oyuncaklar ve kapı mandalları gibi sık dokunan yüzeyleri temiz tutun
  • Develer gibi hayvanlarla temas ederseniz, daha sonra ellerinizi iyice yıkayın. Bazı develerin MERS virüsünü taşıdığı bildirilmiştir.
    MERS hakkında daha fazla bilgi için CDC sitesine gidin: www.cdc.gov/mers

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla