Migren hastaları nelere dikkat etmeli? Migren ve beslenme ilişkisi

Yazan İzan Işık
23 Ocak 2016   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Migren, Üye Yazıları Print

migren-kadin-bas-agrisiMigren, binlerce yıldır bilinen bir hastalık. M.S. ikinci yüzyılda Yunanca’da yarım baş ağrısı anlamına gelen ”hemicrania” kelimesinden türetilmiştir. Beyin damarlarında geçici genişleme sonucu oluşan uzun süreli ve tekrarlayıcı baş ağrısıdır. Baş ağrıları ataklar şeklinde gelir, baş ağrısı atakları arasında, hasta tamamen normaldir, yakınması yoktur. Ülkemizde 18-65 yaş grubu içerisinde her 6 kişiden 1 tanesinde görülen Migren aynı zamanda kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla görülüyor.

Ülkemizde 2008 yılında 21 ilde 5323 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada görülmüş ki; ayda 4 ve daha fazla atak geçiren hastaların oranı %50’yi geçmekte. Ve bu çalışmayla, atakların 35 saate kadar sürdüğü saptanmış. Çalışan migren hastalarının, ayda 3 kez işe gidemediği, izin alamayanların ise analjezik kullanımı ile düşük verimde çalıştığı yapılan araştırmaların sonucunda saptanmıştır. Bu yüzden migreni, en fazla iş gücü kaybına yol açan baş ağrısı rahatsızlığı olarak da tanımlayabiliriz.

Migren nedir? Neden olur? Migrenin belirtileri ve tedavisi

Migren hastaları, beslenmelerine dikkat ettiği takdirde atakları azalıyor. Bu yüzden migren ağrılarının oluşumunun önlenmesinde beslenme tedavisi önemli bir nokta. Ancak genel olarak migren ataklarını tetikleyen veya önleyen besinler olsa da bireyden bireye değişen farklılıklar da olabilir. Bu nedenledir ki kişiler besinleri elimine ederek atağı tetikleyen besini veya besinleri bulmalıdır.

Migreni neler tetikler?

Stres
Sigara
Açlık
Uykusuzluk
Aşırı fiziksel yorgunluk
Hormonal değişiklikler
(östrojen düzeyinin artması migren atağını uyarır, adet döneminde ve gebeliğin özellikle ilk aylarında ataklar sıklaşır ve şiddetlenir; gebelik sonrası dönemde ve menopozda azalabilir.)
Çevresel faktörler
(Isı, ışık, gürültü, koku, sıcak, soğuk)
Mevsimsel değişiklikler
Havasız ortamlar

Migren hastaları nelere dikkatli olmalı!

Migren hastalarının, sigara ve alkol tüketimlerini kısıtlamaları, özellikle de kırmızı şaraptan uzak durmaları gerekiyor. Çikolata ve eski peynir, migren atağını tetikler. Çünkü bu besinler ile alınan feniletilamin, vazospazmı (damar kasılması) tetiklemektedir.

Kranial maniplasyon nedir? Manuel terapi ile migren tedavisi mümkün

Migren hastaları basit şeker, çikolata, kakao gibi bileşiminde kafein bulunan yiyecekleri tüketmekten de kaçınmalıdır. Çay, kahve ve kolalı içecekler. Migren hastalarının, doğum kontrol hapı kullanımlarını kısıtlamaları ve bazı durumlarda aspartam içeren yiyeceklerden uzak durmaları da gerekiyor. Aşırı tuzlu yiyecekler, konserveler, turşular da migreni tetikleyebilen besinlerden.

Bütün bunlara dikkat ettikleri halde iyileşemeyen migren hastalarının, tüketimini kısıtlamaları gereken yiyecekler ise şöyle sıralanıyor: Çikolata, maya türevleri, maya ürünleri, karaciğer, salam, sosis, bakla, salamura ringa balığı ve peynir gibi bileşiminde tiramin bulunan yiyecekler.

Tiramin: Bazı besinlerde doğal olarak bulunan bir maddedir. Uzun süre bekleyen besinlerde proteinin yıkılması ile oluşur. Proteinli besinler ne kadar uzun süre bekletilirlerse tiramin içerikleri bir o kadar yükselir. Tiramin içeriği yüksek besinlerin başında peynirler, fıçı bira, soya sosu, bayatlamış tavuk eti, lahana turşusu gelir.

Peynir, salam, sosis, tuzlama ve lahana gibi içinde histamin bulunan
yiyecekler.

Histamin: Besin alerjilerinin migreni tetiklediği bilinmekte. Besin alerjisi olan kişilerin daha fazla serotonin ve histamin salgılamaları sonucu migren atakları da etkilenmektedir.

Portakal ve muz gibi içinde migreni azdırabilecek doğal kimyasallar bulunan yiyecekler. İçeriğinde tartrazin (E102), benzoat (E210-219) ve mono sodyum glutamat (E621) gibi katkı maddeleri bulunan yiyecekler. Buğday ve Süt

Migren Hastalarına Dost Besinler

  • Sebze çorbası
  • Sebze püresi
  • Kereviz
  • Haşlanmış yumurta
  • Armut
  • Elma
  • Kivi
  • Papatya çayı
  • Melisa çayı

Migren Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Kan şekerinin düşüş gösterdiği durumlarda baş ağrısı artar. Bu nedenle migren hastalarının öğün atlamamaya özen göstermesi gerekir. Günde 2-2,5 litre sıvı alınmalı ve 30 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.  Migren hastaları günde ortalama 7-8 saat uyumalıdır. Kafein, baş ağrılarında iki türlü etki gösterir. Aşırı tüketimi, ağrıyı tetikler. Sınırlandırılması ise ağrıyı azaltıcı etki sağlar.

O yüzden günlük kafein tüketimi azaltılmalıdır. Ağrının başlayacağını hissedildiği anda ısırgan otu, ıhlamur, melisa çayı gibi rahatlatıcı çaylar tercih edilmelidir. Trombositlere karşı güçlü etkileri olan besin bütünleyicilerin başında B6, C ve E vitaminleri, temel yağ asitleri (keten tohumu yağı, balık yağı ) ve zencefil gibi bazı besin maddeleri gelir, bunlar tüketilebilir. Tabi ki her migren hastasında yukarıda yazan besinler ağrıyı tetikleyecek diye bir durum söz konusu değil. O yüzden migren rahatsızlığınız varsa mutlaka bir uzman eşliğinde beslenmenizi ve tedavinizi şekillendirmelisiniz.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla