Mikrop nedir, nasıl bulaşır? Korunmak için ne yapmak gerekir?

Yazan Assoc. Prof .Dr. Yildirim Bayezit DELDAL
29 Ağustos 2014   |    12 Ağustos 2019    |   Kategori: Enfeksiyonlar, Sağlık Sözlüğü, Üye Yazıları Print

probiyotik bakteriYüzyıllar boyunca insanlar çeşitli basit enfeksiyonlardan dolayı hastalanarak hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu enfeksiyonlar çok çeşitli olup her hangi bir diş iltihaplanması, el kesilmesi, ufak yaralanmalar bile ölümlere neden olabilmekteydi. Günümüz (2014) yirmi birinci yüzyıl, durum artık çok farklı insanlar enfeksiyonlardan ölüyor ama bu oran eski yüzyıllara oranla daha az seviyede.  Gelişen teknoloji, Yeni ilaçlar, barınma ve korunma olanaklarının artması bu ölümleri %90 azaltmıştır.

Peki, tehlike ortadan kalkmış mıdır, tabi ki hayır tehlike günümüzde insanoğlunu tehdit etmeye devam etmektedir. Şimdi mikrop nedir şöyle bir değinelim; mikrop diğer adıyla eller tutulamayan ve çıplak gözle görülemeyen ufak mikro organizmalar,  bakterilerdir.

İki tür bakteri vardır;

Yararlı Bakteriler, insanlara zarar vermezler her yerde bulunabilirler (yatakta, terlikte, masada, havluda) Gıda için kullanılan yararlı bakterilerde vardır bunlar; peynir, yoğurt, sucuk üretiminde kullanılan faydalı bakterilerdir. Zararlı Bakteriler (Patojenik Bakteri) Bu bakteriler gıdaları çürüterek bozulmalarına neden olmaktadır. Bozulan gıdalarda mikrop oranı fazlalaşır, zararlı bakteriler oluşur gıdaları çürütmesi ile zehirlenme vakaları görülebilir. Mikroplar  (bakteriler)  ikiye bölünerek kendilerini çoğaltır. Çoğalmak için uygun ortamın sağlanması gerekir. Sıcaklık, rutubet vb…

Mikroplar bizi nasıl hasta ederler;  Bakteri ya açık yara ya da vücudun açık olan giriş yerlerinden girerek veya toksin (zehir) yolu ile vücuda girerek kendini çoğaltır. Bu durum vücudun bağışıklık sistemini düşürür veya çökertir. Bakterilerin yoğun olarak bulunduğu ve zehir oluşum riskin fazla ve az olduğu gıdalar vardır. Çok riskli gıda nemli ve yüksek proteinli olanlardır. Az riskli gıdalar az nemli ve asitli, az proteinli gıdalardır. Gıda Zehirlenmelerinde, gıdanın bozulmasıyla bakteriler oluşmaktadır.

Yüksek riskli gıdalar: Çiğ et ürünleri, Süt ve peynir, Çiğ yumurta en çok bozulan ürünler

Düşük riskli gıdalar: Pişmiş etler, Tuzlu gıdalar, Şekerli gıdalar, Kurutulmuş gıdalar  az bozulan ürünlerdir…. Peki, Mikroplar Gıdaya Nasıl Bulaşıyor; Bakterilerin gıdalara bulaşması gerekmektedir gıdaların bozulması için bu işe birçok yolla meydana gelir. Birden fazla yemek için aynı malzemenin kullanılması bakteri oluşumuna neden olur. Bakteri taşıyıcı araçlarda gıdaya bakteri bulaşmasına neden olmaktadır bunlar; Eller, Tezgâh, Elbiseler, Çatal, bıçak, doğrama tahtaları, vb 

Mikroplara bağlı gıda zehirlenmesi

Zehirlenme olabilmesi için yüksek miktarda bakterinin gıdada bulunması gerekmektedir.

Başlıca Zehirlenme Belirtileri:

  1. Kusma hali
  2. ishal hali
  3. Mide Bulantısı.
  4. Yüksek Ateşli haller
  5. Karın ağrıları

Gıda zehirlenmelerinde belirtiler 24 saat içinde kendini gösterir. Acil bir tıp merkezine yada hastaneye gitmek ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. 

Mikrop nasıl bulaşır ve nereden gelir?

Bakteriler çoğu kez insanlar yolu ile insanlara ve gıdalara bulaşmaktadır. Eller, kulaklar, burun, boğaz gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler yoğun bulunur. Hastalıklar hapşırma, öksürme, tükürme yolu ile de bulaşır, Bakteriler insan vücudunda bolca bulunur örneğin kafanızda, sivilcede, tırnak altında, Hijyenimize evde, misafirlikte, hastanede, okulda dikkat etmemiz gerekmektedir. Riski en aza indirmek yine bizim elimizdedir. Hava yoluyla, çiğ gıdalarda. tozlarda, çöplerde, atık maddelerde, hayvanlarda,  bolca bakteri (mikrop) bulunmakta ve kolayca bulaşmaktadır.

Gıda zehirlenmesi neden olur? Belirtileri, ilk yardım ve tedavisi

Mikropların bulaşmasına karşı alınabilecek önlemler.

  • Özellikle Hijyene özem vermeliyiz
  •  Açık yaralarımız gerekli özeni göstermemiz
  • Ev ortamında hayvanların bulunmaması
  • Yemekleri yaparken malzemelerin temizliğine dikkat edilmesi
  • Çöğ torbalarına dikkat edilmesi
  • Tuvalet temizliği ve hijyeni çok dikkat edilmesi
  • Kullanılmış bezlerin tekrar tekrar kullanılmaması
  • Tezgahların ve mutfak eşyalarının dezenfekte etme
  • İş yerlerinde ve işçilerin hijyeni
  • Çiğ yemelere dikkat edilmesi
  • Tüm gıda ürünlerinin tarihlerine dikkat edilmesi
  • Hiç bir bireyin kişisel eşyasının kullanılmaması
  • El ve vücut hijyenine gerekli özenin gösterilmesi
  • Toplu taşıma araçlarında mutlaka el dezenfektanın kullanılması
  • Hasta olan kişiler ile yakın temasın olmaması
Kaynakça; Written by Yıldırım Bayezit DELDAL
Prof.Dr.Mustafa Tayar. mikrop nedir. 2004

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
FARUK BOZ
FARUK BOZ
8 yıl önce

Çok güzel bir bilgi Mustafa Tayyar Bey bundan sonra sizin ediklerinize uyacağız

Araç çubuğuna atla