Prof. Dr. Fevzi Altuntaş: Kanserde sadece tedavi değil, hastalık yönetimi de çok önemli

Yazan Hatice Pala Kaya
29 Haziran 2021   |    25 Ağustos 2021    |   Kategori: Onkoloji, Sağlık Gündemi Print

Kanserin artık kronik bir hastalık gibi ele alınması gerektiğini ve bu nedenle kanserle mücadelede sadece tedavi değil, hastalık yönetiminin de çok önemli bir konu haline geldiğini söyleyen Lösemili Hastalar Sağlık Eğitim ve Medikal Araştırma Derneği Kurucu Başkanı  (LÖSEMA) Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Türkiye’nin kanser tedavisinde iyi bir noktada olduğunu, yapılan yatırımlar sonucu sağlığa erişimin kolaylaşmasıyla erken teşhis ve toplumsal farkındalığın arttığını söyledi. Bu aşamada kanserin kronik bir hastalık olduğundan hareketle farklı bir yaklaşıma gerek olduğunu belirten Prof. Dr. Altuntaş, hastalığın yönetimi ve hastaların sosyal yaşamlarının geniş bir perspektifle değerlendirilerek iyileştirilmesinin öne çıktığını vurguladı.

Bu faaliyetleri daha kurumsal çerçevede yapmak için iş birliğini geliştirmek istediklerini dile getiren Prof. Dr. Altuntaş, Bu amaçla hekim, hasta, hasta yakını ve paydaş STK ve kurumlar ile aktiviteler düzenliyoruz. Hasta günleri, hasta kongreleri, dayanışma günleri, farkındalık toplantıları gibi çeşitli organizasyonları birlikte yapıyoruz. Bunlar şüphesiz sayısal ve nitelik açısından daha iyi noktalara ulaşmalıdır. Yardım organizasyonlarının yanında bilgilendirme ve tedavi süreci dışındaki sosyal yaşamla ilgili çalışmalar genişletilebilir. Birlikten güç doğar felsefesiyle her aşamada iş birliği yapılmalıdır. Yeter ki kanser hastalarının hayatına dokunalım. LÖSEMA bugün 7 binin üzerindeki gönüllü üyesiyle çok büyük bir aile oldu. Kanser alanında ihtiyacı olan her aileye dokunmaya çalışıyoruz. Birlikten güç doğar. Gelin birlik olalım daha yapılacak çok işimiz var” dedi.

Prof. Dr. Altuntaş: Uğraş terapi merkezleri kanserde yaşam kalitesini yükseltiyor

Hastaların psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarına yönelik etkinlikler düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Altuntaş şu bilgileri verdi: “İş, uğraş terapisi alanlarında sosyal hizmet uzmanlarıyla çok büyük emekler sarf ediyoruz. LÖSEMA olarak, tiyatro grubu, resim, sanat, spor ve çevre alanın aktiviteler yapıyoruz. Hastalarımızı kanser ve süreçlerinden bir şekilde uzaklaştırmayı ümit ediyoruz. Kanseri yenmenin mümkün olduğunu LÖSEMA olarak her hastamıza göstermek istiyoruz. İyi örnekleri hem göstermek hem de çoğaltmayı arzu ediyoruz.

Bu tecrübeyi yaşamış hastaların bir araya getirilmesini önemli bir sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Biz kanser hekimleri olarak bunları söyleyince belki kafalarında soru işareti oluyor ama hastaların birbirine dokunması daha etkili oluyor. Kanser önlenebilir, erken teşhis edilebilir, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavide başarı oranları her geçen gün artıyor. Ancak sadece tedavide değil yaşam kalitesini artırıcı aktivitelerin de içinde olmalıyız. Diyetten diş bakım hizmetine, iş uğraş terapisinden üreme sağlığına kadar mümkün olan her alanda hastalarımıza destek olmayı ve ayrıca hastalar ile hasta yakınlarının ilişkilerini bu zor dönemde güçlendirmeyi arzu ediyoruz.”

Kanser hastalarına moral destek

LÖSEMA’nın hastaların çeşitli somut ihtiyaçları yanında, sosyal yaşama dair çok sayıda etkinlikle hastalara destek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, özellikle salgın döneminde bu faaliyetlerin yüz yüze yapılamamasından kaynaklı olarak sorunlar yaşandığını vurguladı. Salgına rağmen çevrimiçi olarak çok sayıda faaliyet yapıldığını, hastalara moral destek sağlandığını, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütüldüğünü bildiren Altuntaş, hastalara destek programlarıyla çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

LÖSEMA’nın ana konuları arasında bulunan psikolojik destek, sosyal hizmet, uğraş terapisi gibi hastalıklarıyla baş etmelerine büyük katkı sağlayan süreçleri yeniden kademeli olarak artırmayı planladıklarına işaret eden Prof. Dr. Altuntaş, genel olarak kanser hastalarına yönelik sosyal-psikolojik desteklerin önemini şöyle vurguladı: “Sağlık sadece fiziksel iyilik hali değildir. Sağlık aynı zamanda hem ruhsal hem sosyal hem de manevi iyilik halidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu tanımına paralel olarak kanser hastaları ve hasta yakınlarının da ruhsal, sosyal ve manevi yönden iyilik halini gözetmek ve iyileştirmek önemlidir. Bu kapsamda hastaların sosyal anlamda iş uğraş terapileri, sanat terapileri, sosyal yardım ve güvenlik ile ilgili gereksinimleri konusunda bir destek organizasyonunun bulunması gereklidir. Biz kanser hastalarını tedavi ediyoruz.

Ancak çok iyi bir tedavi, çok iyi bir kök hücre nakli, radyoterapi veya ışın tedavisine rağmen bazı şeylerin eksik kaldığını da görmekteyiz. Bunlar daha çok yaşam kalitesini artıran aktivitelerdir. Psiko-onkoloji, onkolojik rehabilitasyon, uğraş terapisi, klinik eczacılık, palyatif bakım, manevi bakım, klinik araştırmalar gibi birçok alanda yaşam kalitesini artıracak aktivitelerin artık günümüzde ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda artık çağdaş bir sağlık sisteminde kanser tedavisinden ziyade kanser yönetimi ilkesi benimsenmelidir. Bu da toplumun her katmanının iş birliği ile mümkündür.”

Prof. Dr. Altuntaş: Yerli ve milli kanser ilaç üretimi için alt yapımız hazır

LÖSEMA’nın faaliyet gösterdiği alanlar

Prof. Dr. Altuntaş, 2010 yılında hasta ve hasta yakınlarını eğitmek, bilgilendirmek ve bilinçlendirme, sosyal rehabilitasyon program ve organizasyonlarıyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini ve bu süreci kurumsallaştırmak için 2016 yılında LÖSEMA’yı kurduklarını anlattı.

Dernek olarak kurumsallaşırken, lösemi olmak üzere hematolojik onkoloji ve diğer kanser hastalıklarının önlenmesi, hastaların tanı, tedavi ve takiplerinin en iyi şekilde yapılması, sorun ve ihtiyaçlarının belirlenerek bunların çözüme kavuşturulması, hasta ve yakınlarının haklarının korunması, kanserle ilgili sağlık politikalarının belirlenmesi konusunda çözüm önerileri sunulması ve diğer ülkelerdeki paydaş ve STK’lar ile ilişkilerin güçlendirilmesini amaçladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Altuntaş, bu amaca uygun olarak hasta, sosyal hizmet uzmanları, diyetisyen, psikolog, iş uğraş terapistleri, klinik eczacı, fizyoterapist, hemşire ve uzman hekimlerin katıldığı çok yönlü, multi-disipliner yaklaşımla kongre, sergi, uğraş terapisi, psikolojik destek ve benzeri etkinlikler düzenlediklerini bildirdi.

LÖSEMA’nın önemli faaliyet kollarından birinin eğitim olduğunu dile getiren Prof. Dr. Altuntaş, “Güncel, doğru ve pratik bilgilerin kanser hastaları, hasta yakınları ve topluma hızlı ve etkin olarak ulaşabilmesi için uluslararası katılımı da hedefleyen kurs, çalıştay, sempozyum ve kongre gibi eğitim faaliyetlerinde bulunmak derneğin yürüttüğü eğitim faaliyetleridir. LÖSEMA yayınları adı altında broşür, kitapçık, rehber, kitap, atlas ve görüntülü bilgilendirici, farkındalık sağlayıcı eğitim / farkındalık materyalleri ve kalite dokümanları, kılavuzları hazırlanmakta, hasta, hasta yakınları ve toplumun tüm katmanlarına kanserlerin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlatmak ve bunun için gerekli tüm bilgilendirici, bilinçlendirici kaynaklar temin edilmektedir” bilgisini verdi.

Klinik araştırmalara daha fazla katılım olmalı

LÖSEMA’nın hematolojik kanserler başta olmak üzere kanserlerin tedavisine yönelik çalışmaların dünyaya paralel bir şekilde ülkemizde gelişmesini ve bu alanda verilen sağlık hizmetinin kalitesinin artırılmasını sağlamak amacıyla gerekli iyileştirici çalışmalar yaptığını, kanserden korunmak için toplumda sağlıklı yaşam bilincini oluşturmak üzere etkinlikler gerçekleştirdiğini bildiren Prof. Dr. Altuntaş, ayrıca klinik araştırmalara vatandaşların daha fazla katılımını da teşvik ettiklerini belirtti.

Kök hücre nakli ve ilaç tedavisi ile lenfomasız bir hayat mümkün

Klinik araştırmaların kanser tedavisinde başarıyı artıran unsurlardan biri olduğunu kaydeden Altuntaş, şunları söyledi: “Klinik araştırmalara katılım kanser tedavisinde önemli bir aşamadır. Kanser tedavilerinin önemli bir ayağı da klinik araştırmalardır. Kanser tedavisinde bugün gelinen başarının ana sebebi bu klinik araştırmalardır. Son 20 yılda kanser alanında uzun dönem yaşam oranı yani başarı %15 civarında artmıştır. Bu nedenle standart tedaviyi tüketmiş her hasta mümkün ise klinik araştırmalara katılmalı ve katılması teşvik edilmelidir. Bunun için profesyonel klinik araştırma merkezleri yaygınlaştırılmalıdır.”

LÖSEMA Hasta Kongresi sonbaharda yapılacak

Prof. Dr. Altuntaş, Ekim ayında I. LÖSEMA Hasta Kongresini düzenlemeyi planladıklarını belirterek, bu kongrede hekimler yanında hasta ve hasta yakınlarının da deneyimlerini paylaşacağını kaydetti. Kanser hastalarının yaşam kalitesinin artırılması ve ihtiyaç duyulan iyileştirmelerin tartışılmasının kongrenin en büyük amaçlarından biri olduğunu bildiren Altuntaş, “Ülkemizde bu tür organizasyonların düzenlenmesinin kanser yönetimi konusunda farkındalığın artırılmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kongrede kanser hastalarını ilgilendiren her konu gündeme gelecek. Sadece biz hekimler değil hastalar ve hasta yakınları da kongrede söz alacak” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Zeynep
Zeynep
2 yıl önce

Aynı zamanda kanserle ilgili bir dalda dünya başkanı imiş. Gurur duydum valla çağın hastalığı kanser ve başında bir Türk 👏👏👏

Araç çubuğuna atla