Prof. Dr. Altuntaş: Yerli ve milli kanser ilaç üretimi için alt yapımız hazır

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Onkoloji, Sağlık Gündemi Print

Ankara Onkoloji Hastanesi Faz-1 Kanser İlaç Araştırma Merkezi Kurdu. 
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, hastane bünyesinde “Faz-I Kanser İlaç Araştırmalar Merkezi” kurulduğunu açıkladı. Bu Merkez ile en üst düzey akademik araştırma merkezlerinden birine sahip hale gelindiğini söyleyen Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, “Akademik Kapsamlı Kanser Merkezleri, klinik araştırmalar da yapan en üst düzey akademik merkezlerdir. Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ülkemizin önemli bir akademik kapsamlı kanser merkezidir. Hem Türkiye hem de çevre ülkelerden gelen hastalara da umut ışığı olmaktadır” dedi.

Hastanenin kanser konusunda geniş bir altyapıya sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Altuntaş, şu bilgileri verdi: “Klinik eczacılık uygulamaları, klinik araştırmalar merkezi, iyi klinik uygulamalar ve ayrıca Faz-I ilaç araştırma ve geliştirme merkezi ile tam kapsamlı bir kanser araştırma merkezi kuruldu. Bu merkez ile kanser alanında klinik araştırmalar yapacağız ve ilaç üretimini başaracağız. Hastalar için hem yeni bir umut olacak hem de şifa vermeye devam edeceğiz. Faz-I çalışma; yeni bir ilacın ilk klinik başlangıç aşamasını temsil eder. Çoğu kez bir ilacın veya molekülün insanlarda ilk kez test edildiği aşamadır.”

Kanser ilacı üretimi için altyapı gelişmiş oldu

Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilaç ve tıbbi cihaz alanında molekül keşfi, klinik araştırmaları ve üretimi konusuna önem verdiğini hatırlatarak, bu yönde gelişmeler için ulusal altyapının hazırlanması gerektiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Altuntaş, “Sağlıkta millileşme hamlesine hiçbir mazeret göstermeksizin destek vermeliyiz. Sağlık AR-GE’si en az savunma sanayi kadar kritik ve önemli” dedi. Bu bağlamda yaklaşık 2 yıllık bir süre içinde merkezin açılması için gerekli insan kaynağı yetiştirilmesi üzerine çalışıyoruz. Bu bağlamda insan kaynağı yetiştirilmesi ve fiziksel mekanın tamamlanmasından sonra ruhsat başvurumuzu yaptık. Bundan sonra yerli ve milli kanser ilaç üretimi için alt yapımız hazır” diye konuştu.

Faz-1 araştırmalar

Kanser tedavisinde yaşanan gelişmeler nedeniyle, hali hazırda kanser hastalarının yarısından fazlasının standart tedavilerle tedavi edilebilir durumda olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Altuntaş, “Standart tedaviye cevap vermeyen hastalara alternatif tedaviler sunulması ve buradan elde edilen verilerin değerlendirilmesi gelişme sağladı. Burada da Faz-I dediğimiz bu kanser ilaç araştırma ve geliştirme merkezleri son derece önemlidir.

Prof. Dr. Fevzi Altuntaş: Kanserde sağkalım oranı son otuz yılda %20 arttı

Bu merkez, kanser hastalarının yaşam kalitesini ve hayatta kalma oranını artıracak yeni kanser ilaçlarının gelişimine katkı sağlayacaktır. Bu kanser ilacı araştırma/geliştirme programı sadece kanser araştırmalarını genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda kanserle zorlu bir mücadele içinde olan hastalara umut ışığı da olmaktadır” dedi.

“Teknolojide bölgesel merkez olabiliriz”

Türkiye’nin kanser tedavisi ve kök hücre nakli alanında dünya çapında iyi bir noktada olduğunu belirten Prof. Dr. Altuntaş, “Avrupa ölçeğinde iyi bir merkez kuruldu. Bu merkezde yeni kanser ilaçlarının gelişimine katkı sağlayacağız ve klinik çalışmaları yürütülecek. Klinik araştırmalar ülkemiz için son derece önemli bir konu. Kanser alanında bölgede teknoloji ve üretim üssü olabiliriz. Kanser tedavisi ve kök hücre nakli alanında dünyada çok iyi bir noktadayız.

Kapsamlı kanser merkezleri sağlık turizminin alt yapısı için de çok önemli. 4 kıtadan 40 üzerinde ülkeden hasta kabul etmekteyiz. Bu potansiyelimizi Faz-I kanser ilaç araştırma merkezi ile daha da artırmayı hedeflemekteyiz. Klinik araştırmalar sağlık turizmi açısından da bir cazibe merkezi olmamıza katkı sağlayacaktır” dedi.

Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Dünya Aferez Birliği’nin en genç başkanı oldu

Türkiye’nin ilaç üretim merkezlerinden biri olması halinde, pahalı olan çok sayıda ilacın ithalinin önlenerek büyük ekonomik fayda sağlanabileceğini belirten Prof. Dr. Altuntaş şunları kaydetti: “Faz-I kanser ilaç araştırma merkezi dünya standartlarında bir merkez. Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Faz-I Kanser İlaç Araştırma Merkezinde ilaç araştırma hastaları için gerekli alt yapı ve personel desteğine sahip özel bir tedavi alanı bulunmaktadır. 2023 vizyonu çerçevesinde ülke olarak daha çok çalışmak ve üretmek zorundayız. Günlük politikalardan uzak, çıktı odaklı, bilimsel çalışmalar yapmak zorundayız. Ülkemize, hastalarımıza hayırlı uğurlu olsun.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Hayrettin gençer
Hayrettin gençer
2 yıl önce

Allah sizden razı olsun bir kanser hastası olarak gözlerim ışldadı inşallah kısa sürede bu hastalık tarih olur insanlar mutlu olur

Kaan
Kaan
5 yıl önce

Ne kadar gurur verici şeyler. Bazıları calışmayı hiç bırakmıyor. Ülkem adına teşekkür!

Araç çubuğuna atla