Prof. Dr. Mustafa Araz: COVID-19 pandemisinde D vitamini eksikliği vakaları arttı

Yazan Hatice Pala Kaya
29 Ağustos 2020  |   Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Koronavirüs (COVID-19) salgını döneminde insanların çoğunlukla evde kalmak zorunda kaldığını ve bu nedenle güneş ışığından faydalanamadığını söyleyen Klinik Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Araz, bunun sonucunda D vitamini eksikliği vakalarının arttığını vurguladı. D vitamininin bağışıklık sistemini düzenleyici ve virüs enfeksiyonlarına karşı koruyucu rolü olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Araz, en iyi D vitamini kaynağının güneş ışığı olduğunu hatırlattı. Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice PALA KAYA’ya değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Araz, pek çok uyarıda bulundu.

Türkiye’de yeterli güneş ışığı gelmesine rağmen birçok insanın bundan gerektiği kadar yararlanmadığını dile getiren Prof. Dr. Mustafa Araz, “En iyi D vitamini kaynağı olan cildin günde 15-30 dakika doğrudan güneş ışığına maruz kalması (güneş yanığından kaçınmaya dikkat ederek) günlük D vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Ülkemize yeterli güneş ışığı gelmesine rağmen birçok insan bundan yeterli yararlanmamaktadır. Bunun sonucunda da maalesef D vitamin eksikliği oldukça yaygındır” dedi.

D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Prof. Dr. Araz, salgında D vitaminin eksikliğinin yaşlılara daha fazla etki ettiğini de belirterek, “Yaşlılarda D vitamini sentezi azaldığından dolayı D vitamini eksikliği daha sık görülmektedir. Ayrıca yaşlılar COVID-19 pandemisi sırasında sokağa çıkış kısıtlaması nedeniyle güneş ışığından yeterince yararlanamamışlardır” diye konuştu.

D vitamininin ölümleri azaltması tartışması

D vitamini eksikliği ile koronavirüs kaynaklı ölüm oranlarının yüksekliği arasındaki ilişkiyi de değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Araz, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri aktardı: “Son zamanlarda yapılan gözlemsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin COVID-19’a bağlı ölüm riskini artırabileceği ve D vitamini takviyesinin virüsten korunmada yardımcı olabileceği ileri sürülmüştür.

Ancak bugüne kadar, COVID-19 hastalığında yeterli D vitamini seviyelerine sahip olmanın COVID-19’a bağlı ölümler üzerindeki potansiyel etkisini inceleyen bir klinik çalışmanın olmaması nedeniyle ölüm oranı üzerinde yararlı etkilerinin olacağını söylemek için yeterli kanıt yoktur. Yine de COVID-19 hastalarının bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için D vitamin düzeylerini normal seviyelere getirmek mantıklı bir yaklaşım olacaktır.”

Prof. Dr. Mustafa Araz: Yoğun bakımda yatan ağır COVID-19 hastalarının %80’i obez!

Güçlü bağışıklık sistemi viral enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır

“Genel olarak güçlü bir bağışıklık sistemi COVID-19 hastalığı gibi viral enfeksiyonlara yakalanma hassasiyetini azaltır” diyen Prof. Dr. Araz, bağışıklık sistemi zayıf hastaların viral enfeksiyonlarla mücadele etmekte zorlandığını ve bu kişilerde hastalığın daha ağır seyredebildiğini vurgulayarak, “Bağışıklık sisteminin güçlü olması enfeksiyoz hastalığı daha kolay atlatmak için önemlidir” ifadesini kullandı.

Cam arkasında güneşlenmenin D vitamini sentezine yararı yok!

Güneşlenme yoluyla D vitamini eksikliğinin giderilmesi konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Araz, saat 11.00-15.00 arasında 15-30 dakika, yüz ile dirsek ve dizlerin altı öncelikli olmak üzere cildin olabildiğince geniş bir alanının direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılması gerektiğini anlattı. Prof. Araz, “Ciltte hafif pembelik oluşacak kadar güneşlenmek gerekir” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Araz, cam arkasında güneşlenmenin D vitamin sentezine yararı olmadığını ve güneş kremlerinin de D vitamini sentezini engelleyebileceğini hatırlattı.

Kimlerin D vitamini takviyesine ihtiyacı olabilir?

Her gün güneşlenemeyenler için D vitamini almanın vitamin takviyesi yoluyla olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Araz, bunun da hekim kontrolünde yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Bilinen D vitamin eksikliği olan hastalarda D vitamini düzeyine göre D vitamini verilebilir.

Prof. Dr. Araz: 10 kilo vermek tüm nedenlere bağlı ölüm riskini %20 azaltıyor

D vitamini, makul dozlarda alındığında çok güvenli olmakla birlikte sağlık profesyoneli kontrolü dışında alınmamalıdır. Günlük D vitamini ihtiyacı genel olarak 600-1000 IU kabul edilmekle birlikte; özellikle pandemi sürecinde D vitamini düzeyini 30-40 IU’ın üzerinde tutmak için günde 1500-2000 ünite alınması uygun olabilir” bilgisini verdi.

Süt ürünleri, yumurta ve balık gibi besinlerde D vitamini bulunduğunu ancak seviyelerinin oldukça düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Araz, bu yolla günlük ihtiyacın sadece yüzde 10 ile 20’lik kısmının karşılanabildiğini açıkladı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla