Sigara dumanı koronavirüsü hava partikülleri ile taşıyıp, bulaştırabilir!

Yazan Hatice Pala Kaya
29 Mayıs 2020  |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Sigara dumanının korona virüs partiküllerini taşıyıp bulaştırabileceğini söyleyen Düzen Sağlık Grubu İmmunoloji Birim Sorumlusu Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, sigara içmenin hem COVID-19 enfeksiyonunu bulaştırma, hem de enfekte olan kişilerin hastalığı daha ağır geçirmesine neden olabildiğini vurguladı.  ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ nedeniyle Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice PALA KAYA’ya değerlendirmelerde bulunan Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu, sigara içmenin hala çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu; sigara ve diğer tütün ürünlerinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle her yıl 8 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Sigara dumanına maruz kalan kişilerden de yılda 1,2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Uzm. Dr. Taşkınoğlu, “Sigara içmek, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, amfizem, kronik bronşit ve akciğer kanseri gibi hastalıklara neden olur. Geleneksel sigaraya ek olarak, e-sigaralar, nargile ve diğer tütün ürünleri de aynı etkilere sahiptir. Nikotin kimyasal metabolitleri, akciğerlerin koruyucu epitelinin aşınmasından, kan damarlarının hasar görmesinden ve kan pıhtılaşmasına ve ölümcül emboliye yol açan düzensiz endotel yüzeyden sorumludur” bilgisini verdi.

Korona virüs ile ilgili yanlış bilgilere dayalı panik, virüsten çok daha tehlikeli!

Koronavirüs çakmak, sigara paketi, kül tablası gibi yüzeylerde olabilir!

Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu, SARS-CoV-2 virüsünün, “bir saç teli çapından bile daha ince olan küçük hava partikülü” olarak tanımlanan “aerosoller” yoluyla havadan taşındığını ifade ederek, sigara içenlerin ortak bulunduğu ortamlarda bu aerosollerin daha yoğun olduğunun altını çizdi. Yine virüsün, nargile, çakmak, sigara paketi, kül tablası gibi yüzeylerde de kalıcılığının söz konusu olabildiğine işaret eden Uzm. Dr. Taşkınoğlu, sigara ya da diğer tütün ürünleri kullanımının virüsün bulaşmasında ilave bir risk ortaya çıkardığını anlattı.

COVID-19 enfeksiyonuna yönelik araştırmalar ve yeni kanıtlarla bilginin artacağını, bu nedenle sigara içmenin hastalık bulaşmasında bir risk faktörü olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu, şunları kaydetti: “Gruplar halinde sigara içmek, sık sık fiziksel yaklaşım ve tükürük damlacıklarının temasına neden olabilir, bu durum sadece COVID-19 için bir risk faktörü değil, aynı zamanda solunum yoluyla bulaşan diğer enfeksiyöz ajanlar için de bir risk faktörüdür.

Buna ek olarak, sigara içenlerin ortak kullanılan yüzeylerle birbirlerine virüs bulaştırma riski söz konusudur. Virüsün 3 saatten fazla yaşadığı kâğıt (sigara paketi), 3 gün yaşadığı plastik (çakmak), metalleri (küllük, ağızlık) sigara veya nargile içenlerin ortak kullandıkları yüzeyler olabilir. Kirlenmiş yüzeyler, özellikle nargile gibi ortak kullanılan malzemelerle içilen tütün metabolitleri ile virüs aeroselleri de solunacaktır. Fiziksel mesafe uygulansa bile sigara içmeyenleri pasif olarak enfekte edebilir.

Sigara içmek, parmakların ve kontamine sigaranın dudaklarla temas halinde olduğu anlamına gelir, bu da COVID-19’un elden ağza bulaşma ihtimalini artırır. Sigara, elektronik sigara ve nargile ile tütün içmek, özellikle SARS-CoV-2 enfekte asemptomatik sigara içenlerde tükürük damlacıklarının aerosol şeklinde yayılmasına neden olabilir. Solunan duman ile birlikte konuşurken veya öksürme, hapşırma ile havada asılı SARS-CoV-2 içeren aerosoller solunabilir. Solunan bu hava hem aktif hem de pasif sigara içenler için virüs için olası bir bulaşma şekli olabilir.”

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

İzolasyon ve hijyen sağlanmalı

Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu, riskin azaltılması için sigara içenlerin hijyen kurallarına çok sıkı şekilde uyması gerektiğine işaret ederken, sigara içilen ortamların da mutlaka izole edilmesi ve iyi havalandırılması, sigara içme için kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olması ve paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.

Sigara içenlerde hastalık 14 kat daha daha ağır seyrediyor

COVID-19’un ciddi akciğer pnömonisine neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Taşkınoğlu, tütün içenlerde zayıf akciğer fonksiyonu, çapraz enfeksiyon ve zayıflamış bağışıklık sistemi nedeniyle ciddi COVID-19 riski taşıdığını belirterek şunları söyledi: “Mevcut kronik akciğer hastalığı varlığında, hastalıkları COVID-19 enfeksiyonu ile hızla alevlenebilir. Sigara içenlerde içmeyenlere göre 14 kat daha fazla ciddi seyrettiği gösterilmiştir. Ayrıca, COVID-19 enfeksiyonları olan sigara içenler arasındaki mortalite oranı % 25.8’dir.”

SARS-CoV-2 hava yoluyla bulaşıyor

Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu, COVID-19 enfeksiyonuna yol açan SARS-CoV-2 virüsünün en önemli bulaşma yollarından birinin aerosoller olduğunu; New England Journal of Medicine tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, nefes alıp verildiğinde, hapşırıldığında veya öksürüldüğünde SARS-CoV-2 içeren aerosollerin birkaç saat boyunca havada kaldığının kanıtlandığını kaydetti.

COVID-19 yüksek sesle konuşma ve şarkı söyleme ile de yayılıyor

Aynı çalışmanın SARS-CoV-2 virüsünün aerosollerde emisyondan sonra üç saate kadar tespit edilebilir olduğunu, virüsün dört saate kadar bakır üzerinde, 24 saate kadar kartonda ve iki veya üç güne kadar plastik ve paslanmaz çelikte tespit edilebilir olduğu sonucuna vardığını anlattı. Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu şu bilgileri verdi: “Çalışmanın bulguları, virüsün, havadaki ve nesnelerdeki aerosoller aracılığıyla gizli bulaşını anlamak için çok önemlidir ve araştırmacılar, önceki koronavirüslerden farklı olarak virüsü insanların semptomları yaşamadan veya semptomları yokken yayıyor olmasıdır.

Havuz ve denizde de Covid-19 bulaşma riski var! Sosyal mesafe en az 4 metre olmalı!

Virüs, soluk alıp verme, konuşma, şarkı söyleme, bağırma, öksürme veya hapşırma yoluyla havada dolaşabilen küçük solunum damlacıkları olarak etrafa yayılır. İnsanlar bu aerosolleri soluduğunda veya üzerinde virüs bulunan bir yüzeye dokunup gözlerine, burnuna veya ağzına dokunurlarsa enfekte olabilirler. Çalışma, fiziksel mesafenin ve elleri sık yıkamak gibi basit  önlemleri alarak kendimizi daha iyi koruyabileceğimizi gösterdi.

SARS-CoV-2 gibi virüslerin havada ne kadar süre yaşayabileceği kadar damlacıkların büyüklüğü ve diğer dış faktörlerde bulaştırıcılıkta önemlidir. Büyük olanlar yüzeylere, zemine, hızla yerleşiyor, küçük olanlar ise bir süre havada kalabiliyor. Rüzgar gibi havanın hareketi ve havalandırma da bu durumu etkiliyor. Fan veya rüzgar bir şekilde aerosolleri sürükleyebilir. Bu nedenle bulunduğumuz odaları havalandırarak içerinin havasının temizlenmesini sağlamak gerekiyor.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla