Sigara erkeklerde en önemli kanser nedeni

Kategori: Kanser, Sigara Print

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) tarafından düzenlenen ve akciğer kanseri konusunda Türkiye’de düzenlenen en geniş kapsamlı kongre olan Ulusal Akciğer Kanseri Kongrelerinin dördüncüsü, Antalya’da gerçekleştirildi. 6’sı yabancı 90 öğretim üyesinin oturum başkanı ve konuşmacı olarak görev aldığı, 350 katılımcının takip ettiği kongrede, 11 konferans, 8 panel, ile 39 poster bildiri ve 11 sözel bildiri sunumu düzenlendi.

Türkiye’de her yıl 100 binden fazla insan sigaradan ölüyor

Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, tütünün dünya genelinde erkeklerde kansere bağlı ölümlerin ana nedeni olduğunu ve kadınlarda da bu oranın gittikçe arttığını belirtti. Prof. Dr. Özdemir, “Dünyada 2005 yılında tütünden toplam ölüm 5.4 milyon kişi ve bunun 1.5 milyonu kanser ölümüdür. Mevcut durum bu şekilde giderse 2015’te 6.4 milyon tütün ölümü ve 2.1 milyon tütüne bağlı kanser ölümü beklenmektedir. 2030 yılında toplam sigara nedeniyle 8.3 milyon kişinin ölmesi beklenmektedir. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ölümlerin 2002-2030 arasında ikiye katlanacağı hesap edilmektedir” dedi.

En etkili sigara bırakma yöntemleri ve ilaçla sigara bırakma tedavileri

Türkiye’de 16 milyon kişi sigara içiyor

Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü dile getiren Prof. Dr. Özdemir, şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki 25 yılda toplam 5 milyon vatandaşımızın bu nedenle öleceğini tahmin ediyoruz. Aynı sürede sigara ile ilgili hastalıklar için yaklaşık 1.5 trilyon dolar harcayacağımızı öngörüyoruz. Son verilere göre ülkemizde her yıl 30 bin kişi yeni akciğer kanseri tanısı almakta, bu hastaların sadece %15’i 5 yıl yaşamakta, her yıl 20 bin kişi aynı hastalık nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde on beş yaş ve üzerindeki yetişkinlerin %31’i (16 milyon kişi) sigara içmektedir. Sigara içimi, erkeklerde %50, kadınlarda ise yaklaşık %15 oranındadır.”

Sigara yasağı etkisini göstermeye başladı

Yakın zamanda uygulanmaya başlanan ‘Dumansız Hava Sahası’ ile birlikte sigara tüketiminde kısmi bir azalma görüldüğünü söyleyen Prof. Özdemir, “Yakın zamanda yapılan çalışmalara göre sigara kullanma oranları toplum genelinde %2 azalmıştır. Yani sigara içenlerin ortalama  %7’si sigarayı bırakmıştır.

Ayrıca, yüzde 21’i toplam içtikleri sigara miktarını, çalışanların %44’ü mesai saatleri içerisinde sigara içme sayısını azaltmıştır. Yasak olmamasına karşın  %19’u evde sigara içmemeye başlamış, %21’lik bir kesim ise sadece balkonda içmeye devam etmiş, %9’u ise evde sigara içme sıklığını azaltmıştır. Tütün ve Alkol piyasası Denetleme Kurulu (TAPDK)’nun verilerine göre, geçen yılın ilk 8 ayında 3 milyar 641 milyon paket olan sigara tüketimi, bu yılın ilk 8 ayında 3 milyar 50 milyon paketlere inmiştir.

Kapalı alanlarda sigara yasağı uygulaması, sigara satışlarını bu yıl %16,2 oranında düşürmüştür. Dernek olarak ‘Dumansız Hava Sahası’ projesini bütünüyle destekliyor ve uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla