• Hmş. Aslı Bursalı Hemşireler ve Ebeler grup logosuHemşireler ve Ebeler grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 7 ay önce

    Hemşire Yardımcılığında Son Söz YÖK’ün
    YÖK, Sağlık Meslek Liseleri’nden mezun olanların ‘hemşire yardımcısı’ olarak istihdam edilmesi için çalışma başlattı. Türk Hemşireler Derneği: Hemşire yardımcıları da aynı işi yapacak. Bu düzeyde bir eğitime ısrarla karşıyız. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sayıları hızla artan Sağlık Meslek Liseleri’nde ‘hemşire yardımcısı’ yetiştirilmesine ilişkin kararını YÖK hayata geçirecek. Hemşireliğin geleceğini etkileyecek düzenlemeye göre Sağlık Meslek Lisesi’nden mezun olacaklar ‘hemşire yardımcısı’ ünvanı ile istihdam edilecek. Ancak Türk Hemşireler Derneği (THD), hemşire yardımcılarının hemşirelerle aynı işi yapacağını ifade etti. Dernek, Sağlık Meslek Lisesi mezunu olarak bu işin yapılmasına ve ergen dönemde iş yaşamına başlanması nedeniyle bu düzeyde eğitime karşı çıkıyor.
    Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının ‘hemşire yardımcılığı’ ünvanı ile istihdam edilmesi için çalışmalara başlayan YÖK, görüş bildirmesi amacıyla bu talebini Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na iletti. Hacettepe Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nde bulunan toplantı salonunda bir araya gelen Üniversitelerarası Kurul bünyesinde bulunan Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi üyeleri konuyu masaya yatırdı. Toplantıda ‘Hemşire yardımcılığı’ ünvanı için ‘olur’ görüşü ağırlık kazandı. Konseyin hazırladığı rapor 9 Eylül’de Süleyman Demirel Üniversitesi’nde toplanacak Üniversitelerarası Kurul’un ‘olur’ görüşü rapor olarak YÖK’e iletilecek. Sağlık Meslek Liseleri’nden mezun olan hemşirelerin istihdamının hangi ünvanla olacağına yönelik son sözü YÖK Yürütme Kurulu söyleyecek.
    Türk Hemşireler Derneği ise Sağlık Meslek Liselerinde hemşire yetiştirilmesine karşı çıkıyor.
    “Hemşire yetiştirilmemesi kararı alındı ancak hemşire yardımcısı yetiştirilmesi kararı ile sevincimiz dondu kaldı” diyen Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Saadet Ülker, “Hemşire ihtiyacı aniden ‘hemşire yardımcısı’ ihtiyacına dönüştü” dedi.
    Hemşire yardımcılığı ünvanının hayata geçirilmesi için ilk adımın Tıp Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi’nde atıldığını belirten Ülker, “Büyük olasılıkla istedikleri sonucu Üniversitelerarası Kurul’dan alacaklar. Ancak kimse sormayı akıl etmiyor; meslek lisesi düzeyinde yapılan bir eğitimle YÖK’ün ne ilişkisi var. Çocukların hemşire olarak yetiştirilmesine, bilimsel gerekçelerle karşı koyan THD, çocuklardan hemşire yardımcısı yetiştirilmesini nasıl kabul eder ve bu kararı nasıl onaylar? THD’ye göre hemşirelik eğitimi için meslek lisesi düzeyi açık tutma gerekçeleri, kısaca şöyle açıklanabilir; istediği gibi yönlendirmek ve kullanmak üzere ağacı yaş iken eğmek ve bu gücü sermayenin kullanımına sunmak.
    SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) Genel Başkanı Çetin Erdolu ise Sağlık Meslek Liselerinin ucuz emek gücü olarak görüldüğünü kaydetti. Genel Başkan Erdolu, “Lisans mezunlarının taban aylığı daha yüksek ve ek göstergeleri var. Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının taban aylığı daha düşük ve ek göstergeleri yok. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir ayağı olan emek iş gücünün ucuzlatılması ve rekabete açılması burada da söz konusudur” dedi. Kaynak:BirGün