• Medikal Akademi Kardiyoloji grup logosuKardiyoloji grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 5 ay önce

    KAPAK TAMİR ATÖLYESİNİN İKİNCİSİ DÜZENLENDİ
    Prof.Dr. Ottavio Alfieri : Alfieri tekniğinin diğer tekniklerden en önemli farkı basit ve herkes tarafından uygulanabilir olmasıdır. Özellikle sağdan küçük kesi ile yapılan ameliyatlar için çok uygun bir yöntemdir. Bu tekniği 20 yıldır kullanıyorum ve 20 yıllık sonuçlarına bakarak başarı oranının %95 olduğunu belirtmek isterim. Bu yöntem ile toplam 12.000 ameliyat gerçekleştirildi, hastanın iyileşme süreci ve hastane kalış süresi de diğer yöntemlere göre kısalıyor.
    Anadolu Güney Genel Sekreterliği Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ev sahipliğini üstlendiği “Koşuyolu Kalp Kapağı Tamir Atölyesi”nin ikincisi Avrupa kalp cerrahisi derneği başkanlığını da yapmış; tüm dünyada kendi adıyla anılan tamir teknikleri bulunan (Alfieri tekniği) İtalya Milano San Rafael Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ottavio Alfieri’nin katılımıyla gerçekleşti.
    Kalp kapağı hastalıklarında mekanik kapak takmak yerine hastanın kendi dokusuyla tamir yöntemini Türkiye’de yaygınlaştırmak amacı ile Anadolu Güney Genel Sekreterliği Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ev sahipliğini üstlendiği “Koşuyolu Kalp Kapağı Tamir Atölyesi”nin ikincisi 01-02 Kasım 2013, Cuma ve cumartesi günleri gerçekleştirildi.
    Atölye çalışması kapsamında Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Cengiz Köksal, İtalyan cerrah Prof. Dr. Ottavio Alfieri eşliğinde bugün ve yarın gerçekleştirilecek olan ameliyatlarla canlı görüntüler ile kalp ve damar cerrahlarına eğitim veriliyor.
    İki gün süren atölye çalışması kapsamında yapılan ilk ameliyat öncesi düzenlenen basın toplantısında soruları cevaplandıran Mitral kalp kapağı tamiri konusunda dünyanın sayılı cerrahları arasında olan Avrupa kalp cerrahisi derneği başkanlığını da yapmış; tüm dünyada kendi adıyla anılan kapak tamir tekniği bulunan (Alfieri tekniği) İtalya Milano San Rafael Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ottavio Alfieri, Koşuyolu Kalp Kapağı Tamir Atölyesinde; kalp kapağında ki problemi yapay kapakla değiştirmek yerine hastanın kendi dokusu ile tamir edilmesinin en iyi yöntem olduğunu ve Türkiye’de oldukça başarılı hocalar olduğunu ve başarı oranı yüksek olan ameliyatların gerçekleştiğini belirtti.
    Prof. Dr. Ottavio Alfieri, Atölye çalışması süresince iki günde 4 hastanın ameliyat edileceğini belirterek “Kapak tamiri terzilik gibi. Bir terzi kumaşı bazen kesiyor bazen yamalıyorsa bazen dikiyorsa biz de aynı dikkatle hastalarımızın kalp kapağını tamir ediyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.
    Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kardiyoloji Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Cengiz Köksal, “daha çok genç kadınlarda görülen doğuştan gelen kalp kapağının çökmesi, çocukluk döneminde geçirilen ateşli romatizma ve yaşlılıkla birlikte dokunun zayıflaması sonucu ortaya çıkan mitral kapak problemlerinde artık yeni bir aşamaya gelindi. Kapağın değiştirilmeye gerek kalmadan tamir edilebiliniyor. İdeal kalp kapağı hastanın kendi kapağıdır. Kapağı değiştirmekten ziyade önce hastanın kapağını tamir etmeye çalışmak, hem kapak değişimlerine göre hastanın ömrünü uzatan hem de hastayı, doktora bağımlılıktan kurtaran bir yöntem. Ateşli romatizmanın neden olduğu kireçlenmeler nedeniyle ateşli romatizmaya bağlı kapak problemlerinin ancak yüzde 50’si tamir edilebiliniyor. Türkiye’de yüksek oranlarda olan kalp değişiminin azaltılarak kapağın nasıl tamir edileceği konusunun hassasiyetle üzerinde durulması gerekiyor.” Şeklinde konuştu. Doç. Dr. Cengiz Köksal, “Kalp kapağını tamir etmek kişiye özel giysi dikmeye benzetiyor. “Biz Koşuyolu Hastanesi olarak kardiyologundan cerrahına kadar mitral kapak konusunda uzman bir ekibiz ve her kapağa ‘Acaba biz bunu tamir edebilir miyiz?’ diye bakıyoruz. Çünkü kapak tamiri, kişiye özel giysi dikmeye benziyor. Hazır giyimde nasıl ölçüler tutmuyorsa, yapay kapağın da kendi kapağınız gibi olması mümkün değil. 60 yıldır kapak değiştirme ameliyatları yapılıyor olmasına rağmen hâlâ ideal kapağın bulunamadığına da dikkat çekiyor. Azerbaycan’dan Kırgızistan’dan gelen doktorlara mitral kapak tamiri konusunda eğitimlerin verildiği Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Temmuz 2012 tarihinden itibaren 60 kapak tamiri yapıldığını belirtiyor.