• Ecz. Timur Gürsoy Eczacılar grup logosuEczacılar grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 4 ay önce

    Sağlık Bakanlığı’ndan piyasada bulunamayan DEPOSİLİN için çözüm
    Daha çok kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ancak bir süredir piyasada bulunmayan ‘Deposilin’ artık hastanelerden temin edilebilecek. Bakanlığın yeni ruhsat verdiği yerli firmanın aynı ilacı 1 Ocak 2014’ten itibaren üretmesi planlanıyor. Sağlık Bakanlığı, Ağustos ayından bu yana tedarik edilemeyen ve ekimde yurt dışı ilaç listesine alınan ‘Penilisin G Benzatin’ etken maddeli ilacın temini için önlem aldı. İlk önlem olarak, ilacı getiren firmanın stoklarındaki ürünleri hastanelere dağıtarak hastalara ulaştırma kararı alan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, diğer bir önlem olarak da yerli bir ilaç firmasına üretim ruhsatı verdi. Yerli ilaç firmasının söz konusu ilacın jeneriğinin üretimine 1 Ocak’tan itibaren başlaması planlanıyor. Sağlık Bakanlığı ayrıca ilacın fiyatında da artırıma gitti.
    Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu da yayınladığı genelgeyle ilacın hastalara belirlenen hastaneler kanalıyla ulaştırılacağını duyurdu. Genelgede “Penilisin G Benzatin” etken maddeli ilacın hammadde sıkıntısından dolayı tedarik edilemediği belirtilerek, hasta mağduriyetinin ve hastanelerde gereksiz stokların önlenmesi açısından toplu alım yapılarak dağıtılması yoluna gidildiği belirtildi.
    Genelgeye göre ayaktan hastalar dahil tüm hastaların kullanımı için ilaç belirlenen hastanelere ve uygun görülen tesislere il genel sekreterlerince dağıtılacak. Hastaların paniğe kapılmaması ve mağduriyet yaşamamaları için de ilacın bulunabileceği hastaneler görülebilecek yerlere asılacak. İlacı yurt dışından getiren ilaç firmasından yapılan toplu alımla yaklaşık 22 bin kutu ilaç temin edildi. İlacın 1,2’lik formundan 21 bin, 2,4’lük formundan da bin 148 adet dağıtıldı.
    Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, kalp kapakçığı rahatsızlığı olanların, hastalığın kalp romatizmasına dönüşmemesi için bu ilacı kullanmaları gerektiğini belirterek, “Türkiye’de 200 bin hastanın ayda bir kutu bu ilaçtan alması gerekiyor. Bu açıdan son derece önemli bir ilaç” dedi.
    İlacın yurt dışından getirilmesi için piyasa araştırması yaptıklarını ancak kendilerine 6-66 Avro arasında fiyat verildiğini anlatan Kızılay, ilacın Türkiye’de üretilmesinin son derece yerinde bir karar olduğunu söyledi. Piyasada bulunmayan ilaçlar sorununa bir an önce çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Kızılay, “TEB olarak hastaların mağdur olmaması için bulunmayan bir çok ilacı yurt dışından biz getiriyoruz ancak son zamanlarda Sosyal Güvenlik Kurumu bunları ödememeye başladı. Yaşadığımız bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.