• Hmş. Aslı Bursalı Hemşireler ve Ebeler grup logosuHemşireler ve Ebeler grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 3 ay önce

    Kanser riski altında çalışan onkoloji hemşireleri isyanda
    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan 100’e yakın onkoloji hemşiresi, Merkezi Kemoterapi Hazırlama Ünitesi’nin bulunmaması, bir günde standartların üzerinde kemoterapi ilacı hazırlamak zorunda kalmaları ve yoğunluk sebebiyle koruyucu önlemleri alamamaları nedenleriyle her an kanser olma riskiyle yaşıyorlar. Kemoterapi hazırlama işinde çalıştıktan sonra hamile kalan hemşirelerin bazıları da düşük yapıyor. Kendisi de onkoloji hemşiresi olan Türk Sağlık Sen Üniversite Şube Başkanı Yasemin Zengin, hastanede görevli 100 ‘Beyaz melek’in kanser riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

    Üç hemşire bebeğini kaybetti
    “Onkoloji servisinde çalışarak hamile kalan hemşire arkadaşım personelimiz ve hamilelik sebebi ile yer değiştiren hemşire arkadaşlarım düşük yapıyor” diyen Zengin, “Kemoterapi ilaçları solunum ve deriye nüfus ederek sağlıklı hücrelerimizi öldürüyor. Bu hastanedeki onkoloji hemşireleri, hem kemoterapi ilacını hazırlıyor hem de hastaya uyguluyor. Artık birçok hastanede kanser riskini artıran bu ilaçlar robotlar tarafından el değmeden hazırlanıyor. Hemşirelerimizin hayatları risk altında, hastane yönetimi bir an önce Merkezi Kemoterapi Hazırlama Ünitesi’ni kurmalı ya da robotik sisteme geçmeli” dedi.
    Türk Sağlık Sen Üniversite Şube Başkanı Yasemin Zengin, Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Şubesi üyeleri ile Hastane içerisindeki Anemon Otel’de bir araya geldi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin farklı servislerinde kemoterapi ilaçlarının hemşireler tarafından hazırlanıp uygulandığını anlatan Zengin, hastanede Merkezi Kemoterapi Ünitesi’nin kurulmaması ve hemşirelerin bir günde çok fazla sayıda kemoterapi ilacı hazırlaması nedeniyle, onkoloji hemşirelerinin kansere yakalanma risklerinin arttığını savundu. Kemoterapi ilaçları içerisinde yer alan maddelerin kansere yatkınlığı artırdığını, düşük oluşması ve anomalili bebek doğma olasılıklarını da artırdığına dikkat çeken Zengin, “Tüm bu risklere rağmen hastanemizde görevli 100’e yakın onkoloji hemşiresi hala kemoterapi ilaçlarını kendileri hazırlıyorlar. Birçok hastanede hemşireleri hayatı tehdit eden risklerden uzak tutmak için Merkezi Kemoterapi Hazırlama Ünitesi açıldı veya robotik sisteme geçildi” dedi.

    Harekete geçilmeli
    Zengin sözlerine şöyle devam etti: “Kemoterapi ilaçlarının hazırlanışı sırasında sıçrama nedeniyle bazı hemşirelerin el ve kollarında ilaçlar nedeniyle yanıklar oluştu. Hamile kalmayı düşünen hemşirelerin görev yerleri hastane yönetimi tarafından anında değiştirilmiyor. Avrupa’da bir hemşire günde en fazla 4 – 5 kemoterapi ilacı hazırlarken, hastanemizde bir hemşire bir günde 10 – 15 arası kemoterapi hazırlıyor. Onkoloji hastalarının tedavilerinin yanı sıra, kemoterapi de hazırlayan hemşireler, yoğunluk nedeniyle maske, eldiven gibi koruyucu önlemleri zaman zaman alamıyor.”
    Hastane yönetimi ile yaklaşık üç yıldır tüm görüşmelerinde merkezi kemoterapi ünitesi oluşturlması ile ilgili görüştüklerini dile getiren Zengin, yönetimin üç yıldır bu konuda olumlu bir adım atmadığını belirtti.

    Ege Üniversitesi Hastanesi’nde dahili bir branşta görev yapan hemşireler, kanser riski konusunda Yeni Asır’a konuştu. Çok yoğun çalıştıklarını 10 dakika bile dinlenmeye vakitleri olmadığını anlatan hemşireler, “Hem onkoloji hastalarına bakıyoruz, hem de kemoterapi ilaçlarını hazırlıyoruz. Daha sonra da bu ilaçları hastalara uyguluyoruz. Tedavilerini bekleyen onkoloji hastalarına, ‘Biraz bekle, ben maske ve eldiven takacağım kemoterapi ilacını hazırlayıp geleceğim’ diyemiyoruz. Korunma tedbirlerini alacak vaktimiz bile olmuyor” dedi. Yeni Asır muhabirine, kemoterapi ilaçlarının sıçraması nedeniyle el ve kollarında oluşan yanıkları gösteren bir hemşire, “İki hemşire arkadaşımız düşük yaptı. Yöneticilerin bir an önce önlem alması lazım” dedi.Kaynak:ErkanDoğan-YeniAsır