• Dr. Dilek Arslan Kardiyoloji grup logosuKardiyoloji grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 2 ay önce

    Mesai dışında kalp krizi geçirenlerde ölüm riski daha yüksek
    Gece saatlerinde ve hafta sonlarında kalp krizi geçirenler daha fazla ölüm riski ile karşı karşıya kalıyor. British Medical Journal (BMJ) tarafından yayınlanan çalışmaya göre gece veya hafta sonu kalp krizi geçirildiğinde hastanede yapılan tedavinin yetersiz olduğu ortaya çıktı. Mesai saatlerinde 90 dakika içinde yapılması gereken müdahaleler, hafta sonunda ve geceleri çoğu zaman daha yavaş ilerliyor. Mayo Klinik Tıp ve Halk Sağlığı Bölümü tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre geceleri veya hafta sonları kalp krizi geçirerek hastaneye başvuran hastaların yüzde 5’i, normal günlerde ve mesai saatlerinde başvuranlara göre en geç bir ay içinde hayatını kaybediyor. Ölümlerdeki bu artış, hastanelerin mesai saatleri dışında daha yetersiz hizmet vermeleriyle açıklanıyor.

    HASTANE 7/24 İYİ ÇALIŞMALI
    Araştırmanın yazarı Atsushi Sorita, “Hastanelerin mesai saatleri dışında ve hafta sonları daha az personele sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Hastane sahipleri veya yöneticileri bu sorunu düzeltmek için bir sistem düşünmeli ve hastaneler haftada 7 gün, 24 saat hızlı ve düzgün hizmet verebilmelidir” diyor. Kalp krizindeki ölüm oranları yüzde 12 iken, mesai saatleri dışında bu oran yüzde 12.6’ya sıçrayabilir. Bu rakam ilk bakışta düşük bir oran gibi gelse de, örneğin Amerika’da yılda 3 bin 800 ekstra ölüm anlamına geliyor. Çalışmaya göre, mesai saatleri dışında yeterli sayıda personelin yokluğunun yanı sıra hafta sonları hastanelerde deneyimsiz doktorların bulundurulması da ölüm riskini artırıyor.

    Sabaha karşı krize dikkat
    Prof. Dr. Timur Timurkaynak (Kardiyoloji Uzmanı): Söz konusu yüzde 5’lik farkın ortaya çıkmasında, hafta içinde mesai saatlerinde daha fazla sayıda doktor ve yardımcı sağlık personelinin görev yapması, bilgi ve tecrübe açısından daha yetkin hekimlerin görev yapması ve tedaviyi gerçekleştirmesi faktörünün rol aldığını söyleyebiliriz. Ayrıca kalp krizinden ölüm olaylarının belirli zaman dilimlerinde ve belirli mevsimlerde arttığını biliyoruz. Günün en riskli saati ise sabaha karşı uyanmak üzere olduğumuz saatlerdir. Çünkü bu saatlerde salgılanan stres hormonu bizi güne hazırlar. Felç, ani ölüm ve kalp krizinin bu saatlerde daha fazla yaşanmasının nedeni budur. Kış da kalp krizi için en riskli mevsimdir. Soğukta efor sarf etmek ya da yemekten sonra dışarıda egzersiz yapmak kalbin yükünü arttırıp ölüme yol açabilir.Kaynak:DidemSeymen-Sabah