• Dr. Ali Akdeniz Serbest Kürsü grup logosuSerbest Kürsü grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 3 ay önce

    Sağlık Bakanı hekimlere aba altından sopa gösteriyor
    CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve CHP’li Milletvekillleri TBMM’de düzenledikleri basın toplantısında, hükümetin sağlık politikasını değerlendirdi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, bakanlığının son bir yılını değerlendirdiği konuşmasını eleştiren Nurettin Demir, “Bir şeyler yapma gayretinde görünen Sağlık Bakanı yaptığı değerlendirmede sürekli yakındı. Kendinden önceki Sağlık Bakanı ve Başbakanın söylemleri gibi sözlerinde aşağılama ve suçlama vardı. Bakan, son bir yıl içerisinde sağlıkta yaşanan dönüşümde ortaya çıkan aksaklıkları konuşmadı” dedi.

    Sağlık Bakanı’nın sağlık çalışanları ve hekimlere aba altından sopa gösterdiğini söyleyen Demir, “Bakan, bol bol ceza müjdeleri verdi. Ne sosyal güvencelerin iyileştirilmesinden bahsetti ne de özlük haklarının düzeltilmesinden ve ücretlerin arttırılmasından. Aksine daha çok çalışma ve daha çok fedakarlık istedi. Sağlıkta dönüşümün yükünü daha da arttırdı” şeklinde konuştu.

    Sağlık Bakanı’na “gece gündüz demeden fedakarca, canla başla çalışan sağlık camiasına bir teşekkür de mi edemediniz?” şeklinde seslenen Nurettin Demir, “Sağlık camiası içerisinde bulunanlar, halkımızın sağlık sorunlarını gece gündüz çözmeye çalışıyorlar, yardımlarına koşuyorlar. Bunun karşılığında şiddete maruz kalıyorlar, yöneticileri tarafından örseleniyorlar, aşağılanıyorlar ve mobbinge maruz kalıyorlar. Sayın Bakan sizce sağlık çalışanları, hekimler ve değerli hocalarımız yeterince özverili çalışmıyorlar mı? Bir teşekkürü hak etmiyorlar mı?” dedi.

    Sağlık Bakanı’nın anjiyoların sayılacağını söylediğini belirten Demir, “Bakan anjiyo sayma makinesi koyacakmış. Pardon anjiyo sayısına bakacaklarmış. Sanki Sayın Bakan dahiliye uzmanı değil de birileri eline bir metin vermiş, Bakan oradan okuyor. Anjiyonun gerekliliğine, aciliyetine nasıl karar verilecek? Eğer anjiyo yapılmazsa hasta kaybedilebilir. Ya hasta kaybedilirse Sağlık Bakanı bunun hesabını vermekle yükümlü değil mi?” dedi.

    Sağlık Bakanlığı’nın muhalefete, Türk Tabipler Birliği’ne, sivil toplum kuruluşlarına kulak kulaklarını tıkadığını söyleyen Demir, “Tüm bilimsel değerlendirmeleri yok saydınız, hekimlerin, sağlık çalışanlarının çığlıklarını duymadınız. Hatta bunların hiç birini dikkate bile almadınız. Sağlık çalışanlarını, hekimleri yargılamaya devam ettiniz.Tüm suçu hekimlere yıktınız” şeklinde konuştu.

    Bakanlığın sezaryeni azaltma hedefi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Nurettin Demir, şunları söyledi: “Doğum için sezaryen olup olmayacağına anlık karar veririz. Beklemek anne, çocuk sakatlıklarına ya da kaybına yol açabilir. Bu sebeple sezaryenin hayati bir önemi vardır. Sezaryeni azaltıyorsunuz, bunun için gerekli altyapıyı yapmıyorsunuz. Her hastaneye gerekli ve yeterli teknolojik donanım sağlamıyorsunuz. Kamu hastanelerinde bile yeterli anestezi uzmanı, cihaz, doğum takip ekipleri bulunduramıyorsunuz. Ancak bunlar olmadığı zaman cezalandırmayı çok iyi biliyorsunuz. Sayın bakan size çağrım, şöyle bir etrafınıza bakın. Nasıl bir ülkede yaşıyoruz, bu ülkede bu yüzyılda neler oluyor, bir bakın.”

    Sağlık Bakanı’nın “Türkiye artık ilaç üretmeli” sözünü hatırlatan Demir, “Önce özeleştiri yapmalısınız. Sizin Hükümetiniz SSK’nın ilaç fabrikaları, özel ilaç şirketleri ile yabancı ilaç tröstlerine peşkeş çekildi. Bunları unutmamışsınızdır sanırım? Kendi öz kaynaklarını satan bir ülke nasıl yerli üretim yapabilir” dedi.

    Türkiye’de 22 bin hekim açığı olduğunu söyleyen Demir, hekimlik için 65 yaş emekliliğin erken olduğunu, 65 yaşını doldurmuş ve emekli olmuş hekimlerin 72 yaşına dek çalışabileceği bir yasa teklifi verdiğini söyledi.

    Toplantıda söz alan, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise şunları söyledi: “Bu hükümet artık sağlığı yönetememektedir. Sağlığı yazboz tahtası haline getirmiştir. Sağlık parasız dendi, 11 ayrı katkı katılım payı alınıyor. Sağlığın ticari meta olarak kullanıldığı bir ortam vardır. Başbakan ve Sağlık Bakanı halkı kandırıyor. Siz doktorları hemşireleri öldürdünüz. Halkın karşısına çıkacak yüzünüz yok. Sağlık piyasalaştırıldı, rezil rüsva hale getirildi.”

    CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ise, “Beykoz Devlet Hastanesi’nde randevu almak 30 gün sürüyor. Kuyruklar azaldı çünkü randevu alınamıyor. Sağlık harcamalarının binde 67’si koruyucu hekimliğe ayrılıyor. Bu rakam utanç vericidir. Çocukların yüzde 90’ı ağız diş problemi yaşıyor çünkü koruyucu hekimlik yok. Yakında yandaş klinikler, yandaş hastaneler olacak ve ağız diş sağlığını oralara peşkeş çekecekler” şeklinde konuştu.