• Dr. Fatma Karaman Çalışma Hayatı grup logosuÇalışma Hayatı grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 3 ay önce

    Sağlıkta binlerce mezun ve okul var ama atama yok
    Türkiye’de 225 bin bine yakın sağlık lisesi mezunu var Bunların yüzde 75’i ise henüz atanmamış durumda. Mezunların sayısı son iki yılda açılan özel lise ve üniversitelerin sağlık bölümleriyle beş katına çıkmasıyla, iki yıl sonra sağlık bölümü mezunlarının sayısının 1 milyonu bulacağı belirtiliyor. Sağlık Bakanlığına göre de, yılda 7 bin ile 8 bin sağlık liseleri mezunu atanıyor; 7 yıldan bu yana hemşire ve acil yardım teknikeri atamaları, tüm atamaların yüzde 70’ini oluşturuyor.. Oysa anestezi, perfüzyon, diyaliz, tıbbi görüntüleme, patoloji gibi 14 farklı bölüm daha bulunuyor ve bu 14 bölüme yapılan atamalar yılda 100 kişiyi geçmiyor. Her bölüm ise yılda ortalama 6 bin ile
    10 bin arasında mezun veriyor.

    CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, sağlık meslek lisesi, yüksek okulu ve sağlık bilimleri mezunu yüzlerce gencin atanamama sorununu Meclise taşıdı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun şu soruları yanıtlamasını istedi:
    * Sağlık Bakanlığınca 2014 yılında kaç hemşire ve kaç acil yardım teknikeri mezununun atamasının yapılması öngörülmektedir?
    * Sağlık Bakanlığınca 2014 yılında hemşirelik ve acil yardım teknikerliği mezunları dışında kalan anestezi, perfüzyon, diyaliz, tıbbi görüntüleme, patoloji gibi 14 farklı bölümden kaçar sağlık meslek lisesi, sağlık meslek yüksek okulu ve sağlık bilimleri mezunu atamasının yapılması öngörülmektedir?

    225 BİN MEZUN NE ZAMAN ATANACAK?
    Güven Nabi Avcı’dan şu sorulara yanıt istedi: Yaklaşık 225 bin atanmamış sağlık bölümü mezununun atamaları ne zaman yapılacaktır? İki yıl sonra 1 milyona ulaşacağı öngörülen mezunların atamaları yapılabilecek midir? Mezunlarının yüzde 75’inin hemşire ve acil yardım teknikeri olduğu bilindiğine göre bu mezunların dışında kalan 14 farklı bölümden de yılda 6 bin ile 10 bin arasında mezun verilmesi neden Bakanlığınızca önlenmemiştir?

    Özel sağlık meslek liseleri, özel kolejler ve özel üniversitelerin sağlık bölümlerinin açılmasına izin verilirken Bakanlığınızca devlet okulları ve özel okulların Sağlık Bakanlığında kaç personel açığını kapatmak için açıldığı, yılda kaç mezun vermeleri gerektiği bilinmiyor muydu? Kadro açılmayacağı bilinmesine rağmen 225 bin mezunun özel okullara para ödemelerine göz yumulmuş olmuyor mu?Kaynak:Evrensel