• Dr. Mehmet Adaoglu Çalışma Hayatı grup logosuÇalışma Hayatı grubunda bir güncelleme yayınladı 9 yıl 11 ay önce

    SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ŞİDDET KARŞISINDAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
    Türkan Şanlı, Kutlay Yüksel, Mehmet Memik, Muharrem Ekin, Nuri Akyıldız, Adem Ağaroğlu, Ali İhsan Yılmaz – Türk Sağlık-Sen, Antalya Şubesi – tarafında hazırlanmış önemli bir çalışma
    Giriş: Şiddet; maddi ve manevi çıkar ve menfaatlerin elde edilmesini sağlamak amacıyla fiziksel, sözlü, psikolojik ya da işaretler yardımı ile uygulanan kişi ya da kişilerin, kurum ya da kuruluşların hatta canlı diğer varlıkların yaşam,özgürlük,irade,istek,hak ve sağlıklarına zarar verici,bu hakları ortadan kaldıran ya da geçici süre ile bunların ortadan kaldırılmasını sağlayan hal ve hareketlerin tümüne denilebilir.
    Amaç: Sağlık çalışanlarının şiddet karşısındaki tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi araştırılmıştır.
    Gereç-Yöntem: Sendikamız tarafından Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Çalışanları Memnuniyet Araştırması içerisinde bulunan şiddet içerikli sorularının sonuçlarıdır. Anket, Nisan 2013’de yapılmıştır. Çalışmaya 215’i kadın, 90’ı erkek olmak üzere toplam 305 kişi katılmıştır.
    Bulgular: Çalışmaya katılanların % 38,7’si birkaç defa şiddete uğramıştır. %26,2’si hiç kalmamış, %22’si birçok kez, % 8,5’i bir kere,% 4,6’sı sayısını hatırlamadığım kadar çok şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. Bu veriler ışığında çalışanların % 73,8’i en az bir defa şiddete maruz kalmıştır.
    Çalışmaya katılanların %28,2’si şiddete uğradıktan sonra hiçbir şey yapmamıştır. %22’si karşılık vermiştir, % 21,6’sı idareye şikâyette bulunmuş, % 3’ü dava açmış, % 1,6’sı da polise başvurmuştur. Çalışmaya katılanların % 23,7’si bu soruya cevap vermemiştir.
    Sonuç: Çalışanların bu hususta bilinçlendirilmesi, yasal haklarını nasıl kullanmaları gerektiğinin öğretilmesi, çalışılan kurumda bu hususta görev yapan ayrı birim oluşturulması ve çalışanların haklarının korunması ve takibinin sağlanması ya da bağlı olunan kurum ve kuruluşlar aracılığı ile yasal sonuçların elde edilmesi sağlanmalıdır.
    Görüleceği üzere çalışanların büyük bir kısmının yasal haklarını kullanmadıkları ve bunun da şiddetin yasal karşılığını bulmadığından caydırma unsurunun oluşmadığı anlaşılmaktadır.