• Prof. Dr. Bülent Tıraş bir güncelleme yayınladı 9 yıl 11 ay önce

    Gebelikte şeker hastalığı
    Şeker hastalığı yani diyabet, kanda yüksek oranda şeker bulunmasına yol açan bir hastalıktır. Kimi kadınlarda hamilelik gerçekleşmeden önce de şeker hastalığı, diyabet hali hazırda mevcuttur. Kimi kadınlarda ise “gestasyonel diyabet” şeklinde isimlendirilen bir şekilde gebelikte şeker ortaya çıkar. Neredeyse her yirmi hamile kadından birinde, hamilelik öncesi şeker hastalığı olup, neredeyse iki yüz kadından beşinde ise, hamilelikte diyabet olduğu varsayılır.
    Şayet hamilelik gerçekleşmeden önce de şeker hastalığından mustaripseniz, hamilelik dönemi boyunca kan şeker düzeyini kontrol altında tutmanız oldukça önem teşkil eder. Duruma bağlı olarak insğlin dozunu değiştirmek de gerekebilir.

    Hamileliğe bağı şeker hastalığı ya da hamilelik gerçekleşmeden önce ortaya çıkan şeker hastalığı tedavi edilmediği taktirde, kişiyi şu durumlarla karşı karşıya bırakabilir:
    Bebek, çok fazla irileşebilir. Bunun sebebi ise kandaki yüksek şekerdir. İri bebeklerde, doğum öncesinde ve esnasında daha fazla sorun yaşama ihtimali mevcuttur. İri bebeklerde sezaryen ile doğumu gerçekleştirme olasılığı daha fazladır. Bunun dışında doğum esnasında omuz takılması, doğum travması, doğum eyleminin uzaması da iri bebeğin maruz kalıp, yol açabileceği riskler arasındadır.

    http://www.tugruldemirel.com/hamilelikte-seker-hastaligi