Suçiçeği aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?

30 Temmuz 2022   |    10 Mart 2023    |   Kategori: Bebek Sağlığı, Enfeksiyonlar, Sağlık Sözlüğü Print

Suçiçeği; çocuklarda yaygın görülen ancak yetişkinleri de etkileyebilen viral bir enfeksiyonudur. Genellikle hafif atlatılan bir hastalıktır ama özellikle yetişkinlerde ciddi sorunlara neden olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde zatürre, beyin iltihabı ve cilt enfeksiyonları gibi sağlık sorununa yol açabilir; hatta ölümcül olabilir. Suçiçeği aşısı, bu hastalıktan korunmanın en etkili yoludur. Ülkemizde, çocukluk çağındaki zorunlu aşılar kapsamındadır. Çocuklara ve yetişkinlere 2 doz şeklinde uygulanır. 20 yıla yakın bir süre etkin koruma sağlar. Aşı sonrası nadiren enjeksiyon bölgesinde şişlik, ağrı, kızarıklık ve hafif ateş görülebilir.

Suçiçeği nedir?

Suçiçeği; Varicella-Zoster virüsünün neden olduğu yaygın bir enfeksiyon hastalığıdır. Başlıca belirtileri ateş, vücutta oluşan kırmızı kabarcıklar ve kaşıntılı döküntüdür. Öksürme, hapşırma, tükürük gibi birçok yolla bulaşabilir. Çocuklarda genellikle 5-10 gün sürer ve hafif semptomlarla atlatılır. Ancak genç ve yetişkinlerde şiddetli komplikasyonlar görülebilir. Özellikle bağışıklığı zayıf kişilerde zatürre, eklem iltihabı, zona, cilt enfeksiyonları ve beyinde şişme gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. (1)

Çocuk felci (Polio) aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri

Suçiçeği aşısı nedir?

Suçiçeği hastalığından korunmanın en etkili yolu suçiçeği aşısı yaptırmaktır. Hem çocuklara hem de yetişkinlere 2 doz şeklinde uygulanır. Suçiçeği aşıları canlı aşı kategorisindedir ve az miktarda zayıflatılmış virüs içerirler. Kullanımda olan 4 farklı suçiçeği aşısı bulunmaktadır. Bunlar; Varilrix, Okavax, Varivax ve Zostavax isimleriyle eczanelerde bulunmaktadır. Suçiçeği aşılarının koruyuculuğu çok yüksektir; 2 doz aşı yaptıranlarda hastalığa karşı korunma oranı %98 civarındadır. Bu aşılar ömür boyu koruyucudur, olsa da risk altındaki kişilerin tekrar dozu yaptırmaları önerilmektedir. (2)

Suçiçeği aşısı ne kadar etkili?

Suçiçeği aşısı ile tek doz aşılanan her 10 çocuktan 9’u suçiçeği virüsüne karşı bağışıklık geliştirir. Ancak tam ve etkin bir koruma için 2 dozu aşılanmak gerekir. 2 doz aşılı kişiler suçiçeğine karşı %98 oranında bağışıklık kazanır. Virüs bulaştığında hastalanmazlar ya da çok hafif geçirirler. Suçiçeği aşısı olan kişiler zona hastalığına da yakalanmaz. (3)

Suçiçeği aşısı neden yapılır?

Suçiçeği, önlem alınmadığında ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme yol açabilen ciddi bir viral hastalıktır. Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılamadır. Aşı, hem yetişkinleri hem de çocukları suçiçeği hastalığının yol açacağı tüm risklere karşı korur. (4)

Suçiçeği aşısı hangi durumlarda yapılır?

Suçiçeği aşısı, ülkemizdeki çocukluk çağı zorunlu aşılarından biridir. Ancak aşısız tüm yetişkinlerin de mutlaka aşılanması gerekir. Özellikle aşağıdaki risk grubundaki kişilerin mutlaka aşılanması önerilmektedir:

  • Sağlık çalışanları ve hasta bakıcılar
  • Bağışıklığı zayıf kişiler
  • Öğretmenler ve eğitim kurumu çalışanları,
  • Çocuk bakıcıları,
  • Huzurevleri gibi yerlerde çalışanlar,
  • Hapishane çalışanları ve mahkumlar,
  • Askeri personel,
  • Çocuk doğurma çağına gelmiş hamile olmayan kadınlar,
  • Çocuklarla birlikte yaşayan ergenler ve yetişkinler,
  • Uluslararası gezginler

Hepatit A aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?

Suçiçeği aşısı yapılmazsa ne olur?

Aşısız kişiler enfekte olduklarında hastalığı ağır geçirirler ve şiddetli komplikasyonlarla karşılaşabilir. Zatürre, beyin iltihabı, toksik şok sendromu, dehidrasyon ve zona gibi ciddi sağlık sorunları yaşayabilir ve hatta ölebilir. Bu nedenle, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde aşılama çok önemlidir.

Suçiçeği aşısı kimlere yapılmalı?

Ülkemizde, 12. ayına girmiş bebeklere ilk doz suçiçeği aşısı uygulanır. 4-6 yaşlarında ise güçlendirici bir doz aşı daha uygulanır ve seri tamamlanır. Aşı yaptırmamış ve hiç suçiçeği geçirmemiş yetişkinlerin de en az 4 hafta arayla 2 doz aşı yaptırması gerekir. (5)

Suçiçeği aşısı kimlere yapılmaz?

Suçiçeği aşısı çoğunlukla herkes için güvenlidir ancak bazı kişilere yapılmaması gerekir, bunlar:

  • Suçiçeği aşısının ilk dozdan sonra alerjik reaksiyon yaşamış kişiler
  • Kanser, HIV, AIDS gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı olanlar
  • Bağışıklık sistemini etkileyen ilaçları 2 hafta veya daha uzun süreli kullanmakta olanlar
  • Yakın zaman önce kan nakli yaptırmış kişiler
  • Hamileler veya hamile olma ihtimali bulunanlar
  • Ayrıca aşının planlandığı tarihte hastaysanız, iyileşene kadar aşıyı ertelemelisiniz.

Hepatit B aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?

Suçiçeği aşısı ne zaman; nasıl yapılır?

Suçiçeği aşısı, çocuklara ve yetişkinlere 2 doz şeklinde uygulanır. Çocuklar, zorunlu aşı programı kapsamında aşılanır. 13 yaşından büyükler ve yetişkinler ise hiç suçiçeği geçirmemiş veya aşı olmamışsa, en az 28 gün arayla iki doz şeklinde aşılanırlar. Diğer aşılarla aynı anda yapılmasının bir sakınca yoktur. Yetişkinlerde aşılama, üst kolda deltoid kas içine yapılır. 3 yaş altındaki bebekler ise koldan ya da bacaktan aşılanabilir. (6)

Suçiçeği aşısı bebeklere ne zaman yapılır?

Ülkemizde ilk doz aşı, bebek henüz 12 aylıkken yapılır. 4-6 yaş aralığına gelindiğinde de 2. doz aşı uygulanır. Hiç aşı olmamış ve suçiçeği geçirmemiş yetişkinler ise diledikleri bir zamanda aşılanabilir.

Suçiçeği aşısı kaç doz yapılır?

Hem yetişkinlere hem de çocuklara 2 doz suçiçeği aşısı uygulanır. Etkin ve uzun ömürlü bir koruma için 2 dozluk serinin mutlaka tamamlanması gerekir.

Suçiçeği aşısı kaç yıl korur?

Suçiçeği aşısının ne kadar süre koruduğuna dair kesin bir veri bulunmuyor. Ancak bu tip canlı aşılar çoğunlukla uzun süreli bağışıklık sağlamaktadır. Bazı çalışmalar, aşılı kişilerin en az 20 yıl boyunca antikor geliştirdiğini göstermiştir.

Suçiçeği aşısı kaç yılda bir tekrarlanmalıdır?

Aşı rutini tamamlanmış kişilerde rapel (pekiştirme) dozu gerekmez. 2 doz aşıdan sonra hastalık riski % 5’in altına düşer ve şiddetli semptomlara rastlanmaz.

Suçiçeği aşısı takvimi

Ülkemizde, “Çocukluk Çağı Aşılama Programı” kapsamında Suçiçeği aşısı mecburidir. Çocuklara ve yetişkinlere 2 doz şeklinde uygulanır. Aşı takvimi, bilgilendirme ve aşı takibi için oluşturulur.

Bebek ve çocuklar için Detaylı Aşı Takvimi ve aşıların yan etkileri

Suçiçeği aşısı kartı nasıl alınır?

Aşı kartları; uygulanan aşıları ve tarihlerini takip etmek için sağlık kurumları tarafından düzenlenir. Aşı kartı aşı uygulamasından sonra ilgili sağlık personeli tarafından düzenlenir. Uygulanan her doz aşı, bu karta işlenir. Aşı kartını aşı yapılan merkezlerden, Aile Sağlığı Merkezlerinden ve hastanelerden alabilirsiniz.

Su çiçeği aşısı isimleri ve fiyatları

Günümüzde kullanımda olan 3 farlı suçiçeği aşısı mevcuttur. Bu aşılar, Varilrix, Okavax, Varivax ve Zostavax isimleri ile eczanelerden de satılmaktadır. (7)

Su çiçeği aşısı fiyatları

Ülkemizde, çocukluk çağı aşıları kapsamında suçiçeği aşıları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ancak eğer eczanelerden almak durumunda kalırsanız fiyatları şöyledir:

  • Varilrix: 575 TL
  • Okavax: 574 TL
  • Varivax: 522 TL
  • Zostavax: 695 TL

Zona ve suçiçeği belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilebilir?

Suçiçeği aşısı yan etkileri?

Suçiçeği aşısının yan etkileri genelde hafif ve geçidir. En yaygın görülen yan etkiler; enjeksiyon bölgesinde şişlik, ağrı, kızarıklık ve hafif ateştir. Nadir görülen şiddetli yan etkiler ise; Nöbet, beyin enfeksiyonu, denge kaybı, zatürre ve şiddetli alerjik reaksiyondur. Şiddetli yan etkilerden biriyle karşılaşırsanız mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir. (8)

Verem (BCG) aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri

Suçiçeği aşısı ateş yapar mı?

Aşı sonrası hafif ölçekli ateş görülebilir ancak kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer.

Suçiçeği aşısı ağrı yapar mı?

Aşı sonrası enjeksiyon bölgesinde hafif şişlik ve ağrı görülebilir. Birkaç gün içerisinde ağrı tamamen kaybolur.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla