Tabiatın altın reçetesi: Taze zerdeçal

Kategori: Beslenme ve Diyet Print

Uzun yıllardır sindirim sistemi, iltihap giderici ve antioksidan faydaları için kullanılan taze zerdeçal, bilim dünyasının hakkında araştırma yaptığı birçok şifalı bitkinin önüne geçti. Gıda güvenliği, tüm dünyada giderek artan bir sorun olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Kuru veya toz formuna getirilmiş gıdalar, içerdiği temel yararlı bileşenlerini kaybederken, hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Zararlı maddelerden korunmak için en faydalı yol ise gıdaların taze şekilde tüketilmesinden geçiyor.

Sindirim sistemi hastalıklarının çözülmesini sağlıyor

Sindirime yardımcı olan safra üretimini artırıcı özelliğinden dolayı taze zerdeçalın hazımsızlık ve mide ekşimesi şikayetlerini azalttığını vurgulayan Taylan Kümeli; “Taze zerdeçal, daha çok kadınları etkileyen hassas bağırsak hastalığını yatıştırırken, iltihabi bağırsak hastalıklarından “ülseratif kolit”in de kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor. Fakat aşırı tüketimin ters etki yapıp mideyi daha da rahatsız edebilmesi nedeniyle tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor” uyarısında da bulunuyor.

Zerdeçal nedir, faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

İltihabı önlüyor, eklem ağrılarını azaltıyor

Eklem ağrıları ve iltihap önlemede de taze zerdeçalın faydalarına vurgu yapan Taylan Kümeli; “Günümüzde beslenme bozukluğu, hazır ve işlenmiş gıda tüketiminin artması, hareketsizlik ve şişmanlık, birçok insanda iyileşmeyen iltihabi süreçleri meydana getiriyor.  Araştırmalara göre taze zerdeçal, içerdiği curcumin bileşiği ile iltihabi süreci önlemede fayda sağlarken, ilerleyen yaşlarda meydana gelen eklem ağrılarının azaltılmasında da yardımcı oluyor” diyor.

Kalp ve damar sağlığını destekliyor

Bilimsel araştırmalara da dikkat çeken Taylan Kümeli, taze zerdeçalın damar kireçlenmesinin durdurulmasına, atardamarlarda plak oluşumunun azaltılmasına ve kan pıhtısı oluşumunun engellenmesinde rol aldığı ve bu özellikleri ile kalp hastalıkları, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olduğuna dair bilimsel çalışmalar bulunduğunu, ayrıca kanser tedavisi için yapılan klinik çalışmalarda da taze zerdeçalın içinde bulunan curcumin bileşeninin katkısının yoğun olarak araştırıldığını belirtiyor.

Unutkanlığa ve Alzheimer hastalığına karşı da etkili

Taylan Kümeli, “Avusturya’daki Swinburne Üniversitesi’nin 2015 yılında yaptığı araştırmada, 60 ila 85 yaş arası 60 gönüllüde curcumin ekstraktının etkileri incelenmiş. Curcumin kürü gören gönüllülerin yarısında görsel ve işitsel hafıza ve aritmetik sonuçları daha başarılı bulunmuş. Curcumin’in Alzheimer hastalığına karşı da etkilidir. Alzheimer hastalığının sebeplerinden biri beyin hücrelerinde biriken beta amiloid proteinlerin nöronlar üzerinde plaklar yaratmasıdır. Curcumin’in beta amiloid proteinlerin bir araya gelmesini önleyerek serbest radikallere karşı beyni koruduğu düşünülmektedir” diyor.

Ameliyat öncesi ve hamilelikte dikkat!

Taze zerdeçal için günlük kullanım miktarının 6 – 8 gram olabileceğini belirten Taylan Kümeli; “Ancak taze zerdeçalı bir hafta içerisinde ameliyat olacak kişilerin tüketmemesi gerekiyor. Hamilelerde de rahim kasılmalarını artırabileceği için, yoğun tüketilmemesini de öneriyoruz” uyarısında bulunuyor.

Taze zerdeçalın faydaları: Kanserden kalp hastalıklarına kadar önemli bir koruyucu

Kümeli, “tabiatın altın reçetesi taze zerdeçalla yemeğe, çorbaya, ete, balığa, salataya, yoğurda, her şeye sağlık katabilirsiniz. Taze zerdeçal ile hazırlayabileceğiniz çok pratik bir Altın Sos tarifi var. Bu sağlık dolu sosu, tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz” diyor.

YAZIYI PAYLAŞ


Araç çubuğuna atla