Zerdeçal nedir, faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Kategori: Sağlık Sözlüğü, Şifalı Bitkiler Print

Zerdeçal, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir baharattır, yemeklere tat katmanın dışında insan sağlığına sayısız olumlu etkisi vardır. Hindistan safranı olarak ta bilinen Zerdeçal, (Curcumin) besin değerleri bakımından oldukça zengindir; potasyum, demir, manganez minerallerine, C ve B6 vitaminleri içerir. Zerdeçal, çok eski çağlardan beri şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise yemeklerde ve gıda endüstrisinde lezzet verici bir baharat olarak kullanılırken, cilt sağlığına faydaları nedeniyle kozmetik ürünlerinde yaygın şekilde kullanılır. Zerdeçal, mide ekşimesi ve ağrısı, Crohn hastalığı, kabızlık, safra kesesi hastalığı, kolesterol ve bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Zerdeçalın faydaları

Zerdeçalın insan sağlığına sayısız faydası bulunmaktadır. Pek çok hastalığın gelişmesini önleyen zerdeçal bitkisinin insan bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Zerdeçal, sahip olduğu besin değerleri sayesinde, vücudun hastalıklardan korunmasını sağlayan değerli bir gıdadır. Kalp sağlığından cilt görünümüne kadar birçok önemli etkisi bulunan zerdeçal, var olan hastalıkların iyileşmesine katkı yapar.

Aynı zamanda hastalıkların gelişmesini önler ve hastalık risklerini azaltır. Vücutta pek çok sağlık sorununa neden olan inflamasyona (iltihap) karşı çok etkili olan Zerdeçal, kalp hastalıkları riskini azaltmakta, antioksidan özelliği ile kanser dahil pek çok hastalığın gelişmesini önlemekte, Alzheimer, demans ve depresyon gibi hastalıkların gelişmeni engellemekte, yanık ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Zerdeçal tüketimi, depresyonda olan kişiler için antidepresan kadar etkili olmaktadır. Kronik olarak görülen yorgunluk, zerdeçal tüketimi ile en aza indirilebilmektedir.

Curcumin nedir? Zerdeçal ile aynı şey midir?

Zerdeçal tozunun aktif bileşeni olan curcumin maddesinin kanser gelişimini engellediği ve kanser tedavisini olumlu etkilediği konusunda pek çok bilimsel araştırma mevcuttur. Ancak zerdeçal doğrudan bir ilaç gibi kullanılamaz ve sağlığa olan tüm olumlu etkilerine rağmen doktor tavsiyesi dışında hastalıkların tedavisinde kullanılmamalıdır. Bunu yerine sağlığı koruyucu bir şifalı bitki olarak tüketilmelidir.

Günümüzde zerdeçal iltihap gelişimin önlenmesi için besin takviyesi olarak kullanılmakta; artrit; mide, deri, karaciğer ve safra kesesi problemleri; kanser ve diğer sağlık sorunlarının çözümüne olan olumlu etkileri nedeniyle özellikle destekleyici bir şifalı bitki olarak tavsiye edilmektedir.

Zerdeçal doğrudan hastalıkların tedavisinde kullanılabilir mi?

ABD Ulusal Sağlık Merkezi, tarafından Zerdeçalın sağlığa etkileri ve güvenliği ile ilgili yapılan araştırmalarda sağlık açısından test edilen miktarlarda ağız yoluyla alındığında veya cilde uygulandığında güvenli bir destekleyici şifalı bitki olduğu yönünde görüş belirtmiştir ama bu bitkinim ilaç yerine kullanılacağı anlamına gelmez. Zerdeçalın yüksek dozları veya uzun süreli kullanımı sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir ve bazı hastalıklarda kullanılan ilaçları olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle hasta iken Zerdeçal kullanmak isteyen kişilerin mutlaka doktorlarına danışması gerekir.

Zerdeçal hangi hastalıklara iyi gelir?

Zerdeçal, doğal bir iltihap gidericidir

Zerdeçal, iltihap giderici (Antienflamatuar) bir özelliğe sahiptir, ateş, ağrı ve inflamasyonu (iltihabı) azaltıcı etkiye sahiptir. Vücudun yabancı bakterilere karşı savaşmasında yardımcı olur ve hasar onarımına katkı yapar. İnflamasyon, çoğu kronik hastalıkta rol oynayarak kalp, kanser, metabolik sendrom ve alzheimer gibi ciddi sorunlara yol açıyor.

Zerdeçal

Zerdeçal pek çok hastalıktan korur

İnflamasyon ile mücadele eden Antienflamatuar bileşenli besinler, bu hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Bu besinlerin başında gelen zerdeçal, hastalıkların oluşumuna neden olan durumları ortadan kaldırabilmektedir.

Zerdeçalın çok güçlü antioksidan özelliği vardır, hastalıklardan korur

Vücutta bulunan serbest radikaller, eşleştirilmemiş elektronlar içeren reaktif moleküller içerir. Bu radikaller, proteinler, yağ asitleri ve DNA gibi önemli organik maddeler ile reaksiyona girerek olumsuz durumlara yol açabilir.

Zencefil hangi hastalıklara iyi gelir? Faydaları nelerdir?

Antioksidanlar ise vücudu serbest radikallere karşı koruma altına alır. Böylelikle, organik maddeler zarar görmez ve vücudun hastalıklara karşı dirençli olması sağlanır. Zerdeçal, yapısı bakımından serbest radikalleri nötralize edebilen güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Zerdeçal, Kalp Hastalıkları Riskini Azaltır

Kalp hastalıklarının oluşum nedenleri, çok uzun yıllar boyunca araştırılmaya devam etmektedir. Kalp hastalığına neden olan unsurların oldukça karışık ve birden fazla olduğu ortaya çıkartılmıştır. Bazı gıdalar, sahip oldukları besin değerleri ile kalp sağlını olumlu etkileyerek, olumsuz durumları tersine çevirebiliyor. Bu besinlerden biri de zerdeçaldır.

Zerdeçalın ana faydalarından biri, kan damarlarının astarı olarak bilinen endotelin işlevini geliştirmesidir. Endotelin, kan pıhtılaşmasını, kan basıncını ve diğer faktörleri düzenlemektedir. Bu nedenle uygun miktarda düzenli şekilde yemeklerinde zerdeçalı baharat olarak kullanan kişilerde kalp damar hastalıklarının daha az geliştiği bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir.

Zerdeçal, kanserden korur mu?

Zerdeçal, kanser oluşumuna karşı vücudu koruyan gıdalardan biridir. Antioksidan özelliği ile vücudu, dış etkenlerden ve serbest radikallerden korur. Kanser oluşumu, hücrelerin kontrolsüz olarak büyümesi ile meydana gelir. Hücre yenilenmesinde önemli rol oynayan zerdeçal, kanser oluşum riskini düşüren önemli gıdalardan biridir. Zerdeçal, göğüs kanseri için yapılan radyasyon tedavisinin ardından sıklıkla ortaya çıkan cilt tahrişini önlemektedir.

Zerdeçalın en önemli etkilerinden biri, kolon, prostat ve meme kanseri gibi yaygın hastalıkların riskini düşürmesidir. Günümüzde pek çok ülkede kanser tedavisinde destekleyici şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Ancak kanser hastaları kesinlikle doktorlarına danışmadan Zerdeçal kullanmamalıdır. Çünkü mevcut tedaviyi olumsuz da etkileyebilirler.

Zerdeçalın Alzheimer’a etkisi

Alzheimer, dünya çapında en sık rastlanan nörodejeneratif bir hastalıktır ve günümüzde tam olarak etkili şekilde tedavi edilememektedir. Bu nedenle oluşumunu engelleyebilmek çok önemlidir. Uzmanlar yaşam tarzı değişikliği ve doğru beslenme ile alzheimer riskinin ciddi oranda azaltılabildiğini söylemektedir. Günümüzde Alzheimer hastalığında oksidatif ve inflamasyon hasarının rol aldığı biliniyor.

Aloe vera nedir, nasıl kullanılır? Sağlığa ve cilde faydaları

Zerdeçal, her ikisi için de faydalı etkilere sahip bir şifalı bitkidir. Bu nedenle orta yaşlardan itibaren yeterli miktarda zerdeçal tüketen kişilerde Alzheimer hastalığı gelişme riski ciddi şekilde azalacaktır. Zerdeçalın unutkanlık (demans) üzerine de olumlu etkisi vardır.

Zerdeçalın depresyona etkisi

Bilimsel olarak yapılan bir araştırma, zerdeçalın depresyon tedavisinde ilaçlar kadar etkili olduğunu kanıtlamıştır. Antidepresan ilaçları kadar etkili görülen zerdeçal, depresyonu önlemede ve tedavi etmede oldukça etkilidir. Bu nedenle pek çok ülkede depresyonda olan kişilere zerdeçal tüketmeleri önerilmektedir. Üstelik zerdeçal bazı antidepresan ilaçları gibi ağır yan etkilere sahip değildir.

Sık sık depresyon ve melankoli yaşayan kişiler eğer durumları ağırlaşmadan önce günlük yemeklerinde baharat olarak zerdeçal kullanmaya başlarlarsa kendilerini daha iyi hissedecek ve bu hastalıklardan korunmuş olacaklardır. Ancak ağır depresyonda olan kişiler yada halen tedavi gören hastaların zerdeçal kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Zerdeçal, yaşlanmayı geciktirir ve cildi gençleştirir

Zerdeçal, hücre yenilenmesine katkı sağlar ve hastalıkların gelişimini önler. Aynı zamanda zerdeçalın içerisinde bulunan B6 ve C vitamini cilt için faydalı olan vitaminlerdir. Cilt sağlığını koruyan zerdeçal, yaşlanma belirtilerini geciktirici özelliğe sahiptir. Bu nedenle zerdeçal tüketen kişiler, daha sağlıklı ve canlı bir cilde sahip olmakta ve yaşlana belirtilerini ertelemektedir.

Zerdeçal, kolesterol ve tansiyon seviyesini dengeler

Sağlıksız besinlerin tüketiminden kaynaklanan kötü kolesterolü düşürmenin yolu, sağlıklı besinlere yönelmekle mümkündür. Kan şekerini ve tansiyonu dengeleyen besinler, kötü kolesterolü düşürmektedir. Zerdeçal, kolesterol seviyesini dengede tutan besinlerden biridir. Vücut genelinde oluşan inflamasyonu (iltihap) önleyen bir bitki olan Zerdeçal, bu özelliği ile özellikle kötü kolesterole karşı kullanılabilir.

Kolesterol seviyesini dengeleyen zerdeçal, kalp ve damar sorunlarının oluşmasına karşı koruyucudur. Ayrıca kalp hastalıklarına maruz kalan kişilerin cerrahi uygulamadan sonra kalp krizi riski zerdeçal ile azaltılmaktadır.

Sindirim Sistemi Sağlığını Korur, kabızlığa iyi gelir

Sindirim sisteminin en sık rastlanan sorunları, kabızlık, sindirim zorluğu, şişkinlik ve gazdır. Doğru ve faydalı besinlerin tüketilmesi, bu sorunları giderebilir. Zerdeçal, midede oluşan gaz, hazımsızlık ve şişkinliğe iyi gelirken, kabızlık sorununu da ortadan kaldırmaktadır.

Hazımsızlık (dispepsi) nedir, neden olur? Ne iyi gelir? Doğal tedaviler

Düzenli zerdeçal tüketen kişiler, düzenli bir sindirim sistemine sahip olmaktadır. Zerdeçal, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık gibi kronik hastalık oluşumunu engeller. Aynı zamanda gaz ve şişkinlik gibi rahatsız eden devamlı hastalıklara karşı etkilidir. Bu sorunları yaşayan kişiler, zerdeçal ile doğal tedavi olabilmektedir.

Zerdeçal, kilo vermeye yardımcı olur

Zerdeçalın en iyi bilinen faydalarından biri kan şekerini düzenlemesidir. Kan şekeri seviyesinin korunması çabuk acıkmayı ve tatlı ihtiyacını ortadan kaldırır. Aynı zamanda sindirim sistemi sağlığını koruyan zerdeçal, kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

Zerdeçal suyu, çayı ve yemeklere eklenen zerdeçal tozu, kilo vermek isteyenlerin en iyi dostlarıdır. Diyet yapanlar ve kilo vermeye çalışanlar yemeklerinde baharat olarak zerdeçal kullanmaya başlarlarsa ciddi bir fayda sağladığını göreceklerdir.

Zerdeçal nasıl tüketilmeli?

Zerdeçal, dünya çapında farklı isimler ile bilenen ve sıkça kullanılan bir baharat türüdür. Hindistan, orta Amerika ve Asya’nın farklı bölgelerinden yetiştirilen zerdeçal, şifa bitkisi olarak da bilinir. Genel olarak gıdalara, yemeklere ve kozmetik ürünlerine renk verme amacı ile kullanılan zerdeçal, ilk olarak tıp alanında kullanılmıştır. Günümüzde kolayca ulaşılabilen ve evde kullanılabilen zerdeçal tüketimi yaygınlaşmıştır.

Kudret narı nedir? Faydaları nelerdir, nasıl tüketilmelidir?

Zerdeçal, yapılan yemeklere tat, koku ve renk vermesi için kullanılır. Toz halinde veya bitki biçiminde alınan zerdeçal, farklı gıdalar ile bir araya getirilerek tüketilebilir. Bunların yanı sıra suyunu ve çayını da tüketmek mümkündür. Örneğin bir miktar zerdeçal tozu, süt ve bal ile karıştırılarak içilebilir.

Zerdeçal Nerelerde Kullanılır?

Zerdeçal, diğer baharat türlerinde olduğu gibi farklı gıdalar ile birlikte tüketilebilir. Zerdeçalın kullanılabileceği yemek ve gıda türleri şunlardır;

  • Sabahları hazırlanan omlet ve yumurta üzerine bir miktar zerdeçal serpmek mümkündür. Zerdeçal, yumurtaya hoş bir tat verecek ve besin değerlerinden yararlanmanızı sağlayacaktır.
  • Zerdeçalın en çok karnabahar, patates ve diğer kök sebzeler ile kullanılır
  • Pirinç pilavının renklenmesi için zerdeçal kullanılabilir
  • Zerdeçaldan faydalanmak için süt ve bal ile karıştırarak tüketilebilir
  • Zerdeçal, diğer baharatlar ile birlikte farklı sos ve salata yapımında kullanılabilir
  • Faydalarından yararlanmak ve kilo vermek için zerdeçal çayı hazırlanabilir
  • Zerdeçal, yoğurdun içerisinde eklenerek ara öğünlerde tüketilebilir

Zerdeçal Çayının faydaları

Zerdeçal çayı, eski dönemlerden itibaren şifa kaynağı olarak hazırlanarak tüketilmektedir. Günümüzde yapılan araştırmalar da çayın faydalarını kanıtlar nitelikte olmuştur. Zerdeçalı yemekler içerisinde yeteri kadar kullanmayan kişiler, çayını hazırlayarak bu değerli besinden yararlanabilir. Zerdeçalın sahip olduğu tüm özellikler, çayında da mevcuttur ve aynı şekilde sağlığa olumlu etki yapar.

Zerdeçal çayı, hastalıklara karşı korur ve kilo vermeyi sağlar, mide sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Günümüzde pek çok diyetisyen kilo vermeye çalışanlara zayıflamaları için zerdeçal çayı önermektedir.

Zerdeçal Çayı Nasıl Hazırlanır?

  • 1 çay kaşığı toz zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • Taze sıkılmış limon
  • 4 su bardağı su

Su ve zerdeçalı cezveye alarak 15 dakika kaynatın. Kaynayan suyu süzün ve içerisine diğer malzemeleri ekleyerek sıcak veya soğuk olarak tüketin. Günlük olarak 1-2 bardağın üzerine çıkılmalıdır. Hazırladığınız çayı dolapta bekletebilirsiniz.

Zerdeçal Besin Değerleri

Aşağıda 100 gram zerdeçalın besin değerleri sıralanmıştır;

  • 100 gram zencefil 354 kalori içermektedir.
  • 10 gram yağ
  • 65 gram karbonhidrat
  • 8 gram protein
  • 21 gram lif
  • 1695 miligram Omega6 yağ asitleri
  • 484 miligram Omega3 yağ asitleri, içermektedir.
  • Zerdeçal ayrıca, B6 ve C vitaminlerine, manganez, demir, potasyum, bakır, magnezyum, çinko ve fosfor minerallerini içermektedir.

Zerdeçal Hapı Nedir nasıl kullanılır?

Zerdeçalhapı, bu bitkinin sağlık için en önemli faydalarınd yararlanmak tüketilir. Takviye olarak alınabilen zerdeçal hapının tüketim amacı, vücudun bağışıklığını güçlendirmek, vitaminlerinden yararlanmak ve antioksidan olarak vücuda alınmasını sağlamaktır. Zerdeçal, bir mineral olmadığı için yemekler ile doğal olarak alınması doğru bir tercihtir. Kök veya toz halinde alınan zerdeçal, yemekler içerisinde kullanılabilir.

Zerdeçalın yan etkileri

Zerdeçal, sağlıklı bir besin kaynağıdır. Tüketimi, diğer besin türlerinde olduğu gibi yeterli miktarda olmalıdır. Bünyeye göre zerdeçalın etkileri farklılık gösterebilir. Gereksiz ve aşırı kullanımı, sağlık açısından sorunlar meydana getirebilir. Özellikle kanser tedavisi görenleri ve kalp-damar sorunu olan hastaların zerdeçal kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekir.

Aşırı zerdeçalın kullanımı şu tür yan etkilere neden olur

  • Baharatlara karşı hassas bünyesi olanlarda mide gazı ve kramplara yol açabilir
  • Kanser hastalarının mutlaka doktorlarına danışarak kullanması önerilmektedir
  • Yüksek oranda kullanımı, kalp çarpıntısı yapabilir.
  • Çok sık ve yüksek miktarda tüketilen zerdeçal kusmaya neden olabilir.
  • Karaciğer hastalarının doktora danışarak kullanması gerekir
  • Kanama bozukluğu yaşayan kişilerin tüketmemesi gereken gıdalardan biridir.
  • Zerdeçalın kan inceltici etkisi vardır, ameliyat olmuş olanlar bir süre kullanmamalı
  • Aspirin ve warfarin gibi ilaçlar ile kullanılmamalı, kanı fazla sulandırabilir
  • Zerdeçal, diyabet için faydalıdır ancak tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

References: 1- Turmeric, 2- Effects of Turmeric, 3- Turmeric: Curry spice, 4- Curcumin: A Review of Its’ Effects

YAZIYI PAYLAŞ



Bu yazı aynı zamanda şu dillerde de mevcut
Araç çubuğuna atla