TEİS Başkanı Ecz. Saydan: Eczacıların ve vatandaşların yaşadığı iskonto çıkmazı çözülmeli

Yazan Hatice Pala Kaya
27 Kasım 2023   |    14 Aralık 2023    |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Geri ödeme kapsamındaki ilaçların fiyatlama tartışmasına, kurum iskontosu sorununun da eklendiğini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bazı ilaçlarda eczaneler üzerinden kamunun yararlandığı indirimin firmalarca uygulanmadığını, buna karşılık SGK’nın indirimli fiyattan geri ödeme yaptığı için eczanelerin zararına ilaç teslim etmek durumuyla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Ecz. Nurten Saydan düzenlediği basın toplantısında, ilaç firmalarınca bazı ilaçlarda kurum (SGK için verilen indirim) iskontosunun uygulanmamasının eczaneleri zor durumda bıraktığını kaydetti. Saydan ayrıca, devletin aşı politikasını geliştirmesini istediklerini belirtti.

İlaç firmaları bazı ilaçlarda indirimi uygulamıyor

İlaç firmalarının vatandaş ile eczacıları karşı karşıya getirecek bir uygulama içinde olduğunu, ilaca erişim sorununun derinleşme riski bulunduğunu vurgulayan Ecz. Nurten Saydan, eczacı ve vatandaşların uygulanmayan kamu kurum iskontoları altında ezildiğini dile getirdi. İlaç firmalarının tutumunun eczacıları mağdur ettiğini anlatan Nurten Saydan, ilaç firmalarının indirimleri uygulamama yanında, kurguladıkları bir sistemle ayrı ayrı kayıt ve bildirim talep edip, indirim tutarlarını gecikerek eczacıya ödediklerini dile getirdi.
Ecz. Saydan şunları kaydetti:

“Eczacılarla hiç ilgisi olmayan, aslında eczacıları hiç ilgilendirmeyen bu iskontolar ilaç hizmetimizi aksatır hale gelmiştir. Bedeli SGK tarafından uygulanan iskontolarla ödenen ilaçlar, yasal mevzuata uymayan ilaç firmalarınca eczanelere iskontosuz fatura edilmekte, eczacılar birçok ilaçta zarar ederek ilaç tedarikinde zorlanmaktadır. Bu sürdürülebilir bir uygulama değildir! Ülkemizin en büyük kamu kurumlarından olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun buna engel olup, yasal yaptırım uygulamamasına 30.000 eczane eczacısı olarak bir anlam veremiyoruz.”

TEİS Başkanı Saydan: Kronik hasta raporlarının süresi 30 Haziran’da bitiyor, ivedilikle çözüm bulunmalı

Eczacılar yükü taşıyamaz durumda, ilaç verme artık imkansız hal aldı

İndirimin uygulanmaması sonucu eczacıların aradaki farkı üstlenerek ödemek zorunda kaldığını dile getiren Ecz. Saydan, aradaki farkın ödendiği durumda, bu kez fatura karşılığı yapıldığı için ilave vergiyle karşı karşıya kaldığını da vurguladı. Sürecin sürdürülemez bir durum içinde bulunduğuna dikkati çeken Ecz. Saydan,

“Eczacılara sunulan bu kaybet-kaybet uygulaması tek sermayesi emeğinin birikimi rafındaki ilacı olan eczacılar için uygulanabilir olmadığı gibi sürdürülebilir de değildir. Hastaları mağdur olmasın diye birkaç aydır kendi cebinden ödeme yaparak ilaç tedarik eden eczanelerin bu yükü taşıması ve hastalara ilacı ulaştırabilmesi artık imkânsız bir hal almış durumdadır. Özellikle pahalı ilaçları kullanan ve hayati hastalığı olan hastalarımızın ilaçsız kalmaması için ekonomik gerçekliğe aykırı bu uygulamanın derhal sonlandırılması gerekmektedir” diye konuştu.

SGK’dan devreye girmesi talep edildi

Sorunu SGK’ya ilettiklerini ve çözüm talep ettiklerini kaydeden Nurten Saydan, ilaç firmalarının tutumunu hukuka aykırı olarak niteledi. İndirimin mevzuattan kaynaklı bir taahhüt olmasına karşın uygulanmamasını eleştiren Saydan,

“Daha önce Sendika olarak defalarca ilettiğimiz bu sorun, Kurum tarafından hala düzeltilmediği gibi her geçen gün Kamu Kurum İskontosu (KKİ)‘nu uygulamayan veya eksik uygulayan firmaların sayısı ne yazık ki artmakta, eczanelerin dolayısıyla da hastaların bu ilaçlara ulaşımında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bazı ilaç firmalarının mevzuata aykırı bu tür uygulamaları için bir kez daha Sosyal Güvenlik Kurumu’nu söz konusu firmalara karşı yasal yaptırımlar uygulamaya ve eczanelerimizi ve hastaları mağdur eden bu tip sorunlara karşı acil çözüm bulup uygulamaya davet ediyoruz” dedi.

TEİS Başkanı Saydan: Depremzede eczacıların nakil hakkı sorunu acil çözüm bekliyor

Aşı politikası ilerletilmeli, HPV aşısı ödeme kapsamına alınmalı

Ecz. Saydan, Türkiye’nin aşı politikasının daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Aşının en etkin koruyucu sağlık uygulaması olduğunu vurgulayan Saydan, göçmenlerin de aşı takibinin yapılması, aşı tedarikinin geliştirilmesi için yerli üretimin güçlendirilmesini istedi. Ecz. Saydan, geri ödeme listesine alınacağı açıklanan HPV aşısının da fiilen geri ödemeli sistemde uygulanmasının başlanmadığını, sürecin tamamlanmasını talep ettiklerini bildirerek, sözlerini şöyle noktaladı:

“Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri ve her yıl dünyada 500 binden fazla kadının ölümüne sebep oluyor. Uluslararası verilere göre, 2018 yılında ülkemizde yaklaşık 2500 kadına serviks kanseri tanısı konulmuştur ve yine yaklaşık 1250 kadının sadece bu kanserden öldüğü bilinmektedir. Dünyada iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölmektedir. Rahim ağzı kanseri, aşısı olan tek kanser türü olduğu için bu hastalıktan korunmak için mutlaka aşılanmalı. HPV aşısı kansere karşı en etkili mücadele yöntemlerinden biridir. Daha önce HPV aşısını devletin karşılayacağı duyurulmuştu, ancak hala ödeme kapsamına alınmadı. Çok önemli olan bu aşı bir an önce ödeme kapsamına alınarak aşılama başlamalı ve gelecek nesiller için çocuklara öncelik verilmeli.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla