• Dr. Ali Akdeniz Advers / Yanetki grup logosuAdvers / Yanetki grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 4 ay önce

    Antibakteriyel sabunlar yarardan çok zarar mı getiriyor?
    ABD’de antibakteriyel sabunlar mercek altında. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, bu tür sabunların etkinliğinin araştırılmasını talep etti. Antibakteriel sabunların sağlığa faydadan çok zarar getirdikleri iddia ediliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, antibakteriyel sabunların normal sabundan farklı olmadıklarını aksine sağlığa zararlı olduğunu açıkladı.
    Antibakteriyel sabunların güvenliği ve etkinliğinin incelenmesini öneren Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, son araştırmaların bu tür sabunların sağlığa zararlı olduğunu gösterdiğini ileri sürdü.
    Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, antibakteriyel sabunların içindeki bazı maddelerin hormon seviyelerinde değişikliğe neden olduğu saptandı.
    Ayrıca laboratuvar testleri, bu maddelerin bakterilere, antibiyotiğe karşı direnç kazandırdığına da işaret ediyor.
    Araştırmanın bir diğer sonucu da, bu tür sabunların bakterilere karşı normal sabundan daha etkili olduğuna ilişkin kanıt olmadığını yönünde.
    ABD’de üreticilerin, antibakteriyel sabunların güvenilirliğini ve etkinliğini 1 yıl içinde kanıtlamaları gerekiyor.Aksi takdirde antibakteriyel sabunların içerikleri ya da etkiletleri değişmek zorunda kalacak.