• Hmş. Aslı Bursalı Hemşireler ve Ebeler grup logosuHemşireler ve Ebeler grubunda bir güncelleme yayınladı 9 yıl 10 ay önce

    Gereksiz sezaryeni ebeler bitirecek
    Ziyneti Kocabıyık’ın haberi – İki derneğin girişimi ile ebelerin doğum sürecindeki rolünü geçmişte olduğu gibi güçlendirecek bir proje hazırlandı. Son 10 yılda yüzde yüz artışla %55 seviyesine ulaşan sezaryen oranlarının aşağı çekilebilmesi için Türk Jinekoloji Derneği ve Türk Ebeler Derneği harekete geçti. Sağlık Bakanlığı’nın gereksiz sezaryenleri önlemek için başlattığı çalışmalara destek veren iki dernek, ebelik sistemini yeniden canlandırabilmek bir pilot proje hazırladı.
    AİLE BASKISI SEZARYENİ ARTIRIYOR
    Antalya’da gerçekleştirilen 12. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde konuşan Türk Jinekololoji Obstetri Derneği (TJOD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Karateke Avrupa Birliği Projesi olarak hazırlanan bu pilot çalışmanın önümüzdeki aylarda Karabük ilinde başlatılacağını söyledi. Hem gebelik hem de doğum sürecinin uzun ve kimi zaman riskli olabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karateke TJOD’un kadın doğum uzmanları arasında yaptırdığı anketin sonucuna göre hekimlerin %40’ının sezaryen oranlarını gerçekten yüksek bulduğunu ancak, “aile baskısı” sebebiyle çoğunlukla normal doğumdan sezaryene geçmek zorunda olduklarını ifade etti. Hekimlerin en sık şikayet edildikleri alanın doğum olduğunu belirten Prof. Dr. Karateke, “Tıptaki bütün gelişmelere karşın anne karnındaki bebeğin değerlendirilmesinde, doğum sürecini etkileyecek nitelikte binde birlik ya da on binde birlik yanılmalar söz konusu olabilir. Bu yanılma oranları son yıllarda hekimin karşısına çok ciddi problemler olarak çıkıyor. Kadın doğum uzmanı, bu güvensizlikten dolayı daha çok sezaryen yapıyor. Ayrıca uzayan doğum sürecinde sabırsızlanan ailenin ısrarcı yaklaşımı da doktoru sezaryen yapmaya itiyor” dedi.
    Normal doğumu özendirmek için yeni doğumhane sistemlerinin kurulması ve anne adayının kendini evinde gibi hissetmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Karateke, “Oradaki takip süreçlerinde de hem psikolojik destek yapacak hem de yanına gidip oturacak; sohbet edecek elini tutacak ebe sisteminin yerleştirilmesi gerekiyor. Bu ebeler, normal doğum sürecinde ya da elektronik takipte bir aksama olduğunu hissettikleri zaman hemen hekime haber verirlerse, sezaryen oranlarının makul bir seviyeye ineceğini düşünüyoruz. Bu konuda Karabük ilinde bir pilot çalışma planladık. Bunu bir Avrupa Birliği Projesi olarak hazırladık. Finansmanını AB’den sağlayacağız. Başarılı olursa diğer illerde de uygulanması için çalışmalar yapacağız” dedi.
    ANNE ADAYINA PSİKOLOJİK DESTEK
    Uzayan doğum sürecinde anne adayının ve bebeğin sağlığının takip edilmesinde ebelere önemli bir sorumluluk yükleniyor. Gerektiğinde anne adayına psikolojik destek verecek olan ebeler, tıbbi bir problem olduğunda doktoru devreye sokarak, hem annenin hem de bebeğin doğum sürecini güvenle atlatmasını sağlayacak. Ebeler, mezuniyet sonrası eğitimle doğum olayının koordinatörü haline gelecekler.