• Dr. Dilek Arslan Serbest Kürsü grup logosuSerbest Kürsü grubunda bir güncelleme yayınladı 9 yıl 8 ay önce

    Organ bağışında İzmir farkı: 11 bin bağışla Türkiye birincisi
    Türkiye’de yıllardır organ bağışında ilk sırada yer alan ve bu yerini hiçbir kente kaptırmayan İzmir, 7 aylık dönemde 11 bin kişinin yaptığı bağışla birinci oldu. Aydı dönemde İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi bünyesindeki 6 ilde gerçekleşen 116 beyin ölümünün 38’inden organ bağışında bulunuldu, 191’i böbrek, 107’si karaciğer, 239’u kornea, 11’i kalp, 2’si ince bağırsak olmak üzere 550 kişiye organ nakledildi.
    AA muhabirinin İzmir Sağlık Müdürlüğü’nden edindiği bilgiye göre, Ege Bölgesi’ndeki Muğla, Manisa, Denizli, Aydın, Kütahya ve Uşak illerinin de bağlı olduğu İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi bünyesinde 7 ayda 116 beyin ölümü tespit edildi. Bu beyin ölümlerinin 38’inden aile onayı alınarak nakil bekleyen hastalara organ nakli gerçekleştirildi. Hem canlı hem de kadavradan yapılan organ nakilleri sonucunda Ege Bölgesi’nde 191 böbrek, 107 karaciğer, 11 kalp, 239 kornea ve 2 ince bağırsak nakli gerçekleştirildi. Buna karşın bölgede halen 3 bin 697 böbrek, 251 karaciğer, 108 kalp, 1 ince bağırsak, 1 kalp kapağı bekleyen hastanın bulunduğu belirtildi.
    -Organ bağışında İzmir yine lider
    İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hakan Bayrakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Bölgesi’nde 10 organ nakli merkezi ile 4 göz bankasının bulunduğunu, müdürlük olarak organ bağışı konusunda yaptıkları duyarlılık ve farkındalık oluşturma çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarını dile getirdi. Yıllardan bu yana İzmir’in organ bağışı konusunda Türkiye’ye örnek olduğunu ve hep ilk sırada yer aldığını vurgulayan Bayrakçı, “Yılbaşından bu yana İzmir, 11 bin 42 bağışla ilk sıradaki yerini korudu. İzmir’in arkasından İstanbul 9 bin 447 bağışla ikinci, Adana ise 5 bin 252 bağışla üçüncü sırada yer alıyor” dedi.
    Bayrakçı, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda stand kuracaklarını, 1 Eylül’den itibaren ise kentteki tüm öğretmenlere, üniversite ve lise öğrencilerine eğitim vereceklerini kaydetti.