• Dr. House Kardiyoloji grup logosuKardiyoloji grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 1 ay önce

    Akıllı ve taşınabilir EKG cihazı ile kalp ritmine cepte takip
    ABD’de satışa sunulan akıllı ve taşınabilir EKG cihazı, kalp ritmini takip ederek kayda alıyor, topladığı verileri anlık olarak kullanıcı ve doktorunun akıllı telefonuyla paylaşıyor. ABD’de faaliyet gösteren AliveCor adlı şirket, detaylı deneme sürecinin ardından kişisel kullanıma açık, akıllı ve taşınabilir EKG cihazını piyasaya sürdü. Cihaz kalp ritmini takip ediyor, kaydediyor ve istendiği takdirde elde edilen verileri anlık olarak kullanıcının ve doktorun akıllı telefonuyla paylaşabiliyor.

    SÜREKLİ KONTROL ALTINDA
    ABD’nin Sağlık Bakanlığı bünyesinde medikal araçları denetleme görevini üstlenen FDA’nın (Food and Drug Adminstration) da onayını alan AliveCor sipariş almaya başladı. Şimdiye kadar sadece uzman doktorların kontrollü kullanımına açık olan cihazı mart ayından itibaren reçeteye gerek duyulmaksızın, herkes edinebilecek. Cihazın satış fiyatı ise 199 dolar olarak belirlendi. Cep telefonu kabına monte edilebilen cihaz her türlü işletim sistemiyle uyumlu olarak çalışabiliyor. Kendini kötü hisseden hasta, taşınabilir EKG cihazı sayesinde kalp ritmindeki değişikliği kolayca tespit edebilecek ve verileri anında doktoruyla paylaşabilecek. Geniş zamanlı verileri kayıt altına alma özelliği olan araç sayesinde kalbin çalışmasındaki farklılıklar önceki ölçümlerle karşılaştırılabilecek. EKG aleti daha önceden kalp hastalığı teşhisi koyulmuş hastalara da kolaylık sağlayacak. Doktorlar hastalarının durumunu uzaktan da takip edebilecek. Cihaz sayesinde kullanıcıların tedaviye olumlu yanıt verip vermediği sürekli kontrol edilebilecek. Firmanın hizmetleri cihazı kullanıcılara teslim etmekle de bitmiyor. 12 dolar karşılığında cihazın topladığı veriler yorumlatılarak 24 saatte kullanıcının telefonlarına gönderiliyor.

    PARANOYAYA DİKKAT!
    AliveCor kullanıcılarını “teknik yorumun teşhisle karıştırılmaması gerektiği” konusunda uyarıyor ve sorumluluk kabul etmeyeceklerini sipariş anında duyuruyor. Uzmanlar, taşınabilir EKG cihazının ancak kurallara uygun ve makul ölçülerde kullanılması halinde faydalı olduğunu bildiriyor. Gereksiz ölçümler yapmak ve sürekli kalp ritmini kontrol etmek gibi davranışların insanları paranoyaya sürükleyebileceği konusunda kullanıcıları uyarıyor.Sabah