• Dr. Fatma Karaman Kardiyoloji grup logosuKardiyoloji grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 4 ay önce

    İkinci yapay kalp nakli gerçekleşti!
    Operasyon sonrası Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi 101 No’lu salonda gerçekleştirilen basın toplantısına, Yakın Doğu Ünivertsitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim Erkmen, Kardiyolog Prof. Dr. Ömer Beyazıd, Prof. Dr. Cengiz Türkay, Kardiyolog Dr. Kamil Gülşen katıldı. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim Erkmen, hastanın 37 yaşında olduğunu ifade ederek, hastanın kalp kasının kasılma fonksiyonunun kaybolması neticesinde gelişen bir kalp yetmezliği vakası olduğunu dile getirdi. Dr. Erkmen, hastanın bir buçuk yıldır son dönem yetmezliği nedeniyle Türkiye’den gelen bir hasta olduğunu , hastanın kalp nakli ve suni kalp nakli dışında bir tedavi yönteminin kalmamış olduğunu açıkladı. Suni kalp naklinin başarılı bir şekilde takıldığını kaydeden Dr. Erkmen, hastanın yoğun bakım servisine alındığını söyledi.
    Kardiyolog Prof. Dr. Ömer Beyazıd ise, hastanın yoğun bakımda gözetim altında tutulduğunu ve 1 hafta içerisinde servise alınacağını belirterek, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin alt yapı ve personel olarak gelişmiş ve imkanlarının çok geniş olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Ömer Beyazıd, son dönem kalp yetmezliği olan hastalarda organ naklinin gerçekleştirlememesi halinde yapay kalp naklinin gerçekleştirildiğini , hastanın yaklaşık 4 saat süren ameliyat sonrasında şu an yoğun bakımda olduğu ve sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti. Takılan cihazın dakikada 7 litre kan pompalayabildiğini dile getiren Prof. Dr. Ömer Beyazıd, üçüncü dönem jenerasyonu cihazların oldukça iyi olduğunu ve hastanın küçük bir batarya sistemi taşıdığını söyledi.
    Kardiyolog Prof. Dr. Cengiz Türkay ise, belirtilen hasta grubunun son döneme gelmiş çaresiz hasta grubu olduğunu dile getirerek, ya kalp nakline ya da suni kalp takılmasına ihtiyaç duyulduğunu yineledi. Hastaların tedavi edilmediği taktirde 1 yıl içerisinde %50’sinin kaybedildiği bir hastalık grubu olduğunun altını çizen Kardiyolog Prof. Dr. Türkay, suni kalbin organ nakli gerçekleştirilene kadar hastanın hayatta kalmasını sağladığını açıkladı. Kardiyolog Prof. Dr. Cengiz Türkay, son dönem cihazları ile yapay kalp naklinin hedef tedavi olarak belirlendiğini belirterek, yapay kalp naklinden sonra hastanın kendisinin organ bağışını reddediğini ifade etti. Son olarak “Avrupada yapay kalp nakli oranı organ bağışına göre %70 daha fazla. Bu oranda giderek artıyor. Çünkü organ bağışı yetersiz” ifadelerine yer veren Kardiyolog Prof. Dr. Ömer Beyazıd, organ bağışının yetersiz olmasında dolayı hastalar için başka bir tedavi yöntemi olmadığını sözlerine ekledi.