• Dr. İsmail Demirci Pediatri grup logosuPediatri grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 4 ay önce

    Otizmi erken tanılamada önemli adım
    ABD’nin Georgia eyaletinde yapılan yeni bir araştırmaya göre doğumdan sonraki ilk 6 ayda bebeğin göz hareketleri izlenerek otizm belirtilerinin yakalanabilmesi mümkün olabilecek. Bu sayede otizmi tanılama yaşı 4 yıl geriye çekilmiş olacak. Atlanta’ nin en iyi otizm araştırma merkezlerinden biri olan Marcus Otizm, Atlanta Çocuk Sağlığı Merkezi ve Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden oluşan bir ekip, 110 bebeği doğumdan 2 yaşına kadar gözetim altında tuttu. Araştırmayı yürüten Dr. Warren Jones, bebeklerin emekleme ve yürümeden önce etrafı gözleriyle keşfettiğini, onların nelere bakıp bakmadıklarını ölçerek sosyal gelişim ve öğrenme becerilerini takip edebildiklerini söyledi.
    Çocuklardaki göz kontağının otizmi tanılamada en önemli noktalardan biri olduğunu belirten Jones, araştırma sonucunda, ileriki yaşlarında otizm tanısı konmuş çocukların bebeklik dönemlerinde etrafındakilerle daha az göz kontağı kurduklarını ifade etti.
    Araştırma boyunca bebeklerin göz hareketlerini saniyede 30 kare kaydeden yüksek teknoloji kullanıldı. Dr. Jones, “Kullandığımız bu teknoloji sayesinde otizm belirtilerini ilk 6 ayda yakalayabilme şansımız olacak. Bu da demek oluyor ki; Amerika’da otizmi tanılama yaşını 4 yıl geriye çekmiş olacağız. Bu, otizm tedavi sürecinde çok önemli bir adım, bu sonuçlar erken tedavi tekniklerinin gelişmesini sağlayacak. Bu yüzden çok heyecanlıyız.” dedi.
    Dr. Jones, sözkonusu çalışmaları daha büyük bir grupla yaptıklarını ve bebeklerin gen ve beyin gelişiminin göz kontağı ile ilişkisini de inceleyeceklerini belirterek, “Bu çalışmalardaki gözlemler ailelerin ya da profesyonellerin fark edebilecekleri bir durum değil. Bu yüzden ailelerin bebeklerinin az göz kontağı kurduklarını düşünerek endişelenmelerini istemiyoruz. Biz bu araştırmada yüksek teknoloji kullandık. Araştırmamızı 110 çocuk ile yaptık. Bu çocuklardan 51 tanesi otizmli olma ihtimali düşük olan, geri kalan 59 tanesi de büyük kardeşi otizimli olan yani otizmli olma riski diğerlerine göre 20 kat fazla olan çocuklardan seçildi.” diye konuştu.
    Öte yandan, otizm görülme sıklığı, 2002’de 150 çocukta 1 iken, 2008’de 88 çocukta 1’e yükseldi. Artışın sebebi tam olarak bilinmiyor.Kaynak:OrhanAkkurt