• Dr. İsmail Demirci Diyabet grup logosuDiyabet grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 4 ay önce

    Türkiye’de 10 milyon diyabetli var ama tedavi alanların sayısı 4 milyon
    Türkiye’de diyabet sıklığının son 10 yılda tahminleri aşarak %100 arttığını söyleyen Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, halen Türkiye nüfusunun %13 diyabet hastası olduğunu ve farkındalık oranlarının çok düşük olduğunu belirtti. 7 bölge ve 81 ilde toplam bin kişiyle yapılan Diyabet Farkındalık Araştırması’nın sonuçlarını bir basın toplantısı ile Prof. Dr. Yılmaz, enfeksiyonlar dışında en sık görülen hastalıklar içinde diyabetin kalp ve damar hastalıkları, kanser, inme ve KOAH’dan sonra beşinci sırada yer aldığını açıkladı. Diyabetin kalp ve damar hastalıkları, felç, böbrek yetersizliği, 65 yaş altı körlük, trafık kazaları dışında bacak kesilmelerine yol açan en büyük faktör olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de 10 milyon diyabetli var. Ancak tedavi altındakilerin sayısı sadece 4 milyon. Hızla artan diyabetle etkili mücadele bilinçle olur” dedi. Diyabetin önlenebilir bir hastalık olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz, “Gizli şekeri(insülin direnci) olduğu 4 saatlik glikoz yükleme testiyle belirlenen kişiler dikkat etmezlerle 10-15 yılda diyabet hastası olabilirler. Bunların günde 30 dakika yürüyüş yapmaları, kilolarının %5’ini kaybetmeleri halinde %56’sı diyabet olmayabilir”
    Türkiye Diyabet Vakfı ile Konsensus Araştırma ve Danışmanlık şirketinin yaptığı Diyabet Farkındalık Araştırması’na göre Türkiye’nin %63’ü diyabetin farkında değil. Yine araştırmaya göre, diyabet nedenlerinin %65’ini yanlış biliyor. Halbuki diyabet hem dünya hem de Türkiye’nin en yaygın ve en önemli hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alıyor. 498 erkek ve 502 kadınla yapılan araştırmanın diğer sonuçları şöyle: Diyabetteki esas bozukluk nedir? sorusuna %37.6 insülin hormonunun az salgılanması veya hiç salgılanmaması, %23.7 kan şekeri yüksekliği, %6.3 kolesterol yüksekliği, %4.9 tansiyon yüksekliği, %4.6 üre yüksekliği, %2.3 protein azlığı, %20 bilmiyorum karşılığını verdi.
    Diyabette esas bozukluğa sebep olan iç organ hangisidir? sorusuna %27.8 pankreas, %13.8 karaciğer, %9.1 mide, %7.8 böbrek, %25 bilmiyorum yanıtını verdi. Diyabetin belirtileri nelerdir? sorusuna %19.7 ağız kuruluğu, %10.6 aşırı susama, %10.6 sık tuvalete çıkma, %38.3 bilmiyorum dedi. Diyabetin belirtilerini doğru bilenlerin oranı %48.9. Yanlış bilenlerin oranı %12.3, bilmeyenlerin oranıysa %38.8.