• Dr. İsmail Demirci Diyabet grup logosuDiyabet grubunda bir güncelleme yayınladı 9 yıl 8 ay önce

    Yedi kişiden birisi diyabet hastası
    Türkiye Diyabet Vakfı verilerine göre Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası bulunuyor. Türkiye Diyabet Vakfı ile Cumhurbaşkanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü ‘diyabeti durduralım’ projesi çerçevesinde 10 milyon kişiye ‘sağlıklı yaşam buzdolabı’ magnet’i dağıtılacak. Magnet’in üzerinde ise diyabet hastalarının beslenme reçetesi yer alacak. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘çağın salgın hastalığı’ olarak tanımlanan diyabet hastalığı her geçen gün hızla yayılıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre dünya genelinde 382 milyon diyabet hastası bulunuyor. Türkiye ’de son 10 yılda yüzde yüz artış gösteren diyabet hastası sayısı 7 milyona çıktı. Diyabetle mücadele için 2011 yılından beri Türkiye Diyabet Vakfı ile Cumhurbaşkanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü, ‘diyabeti durduralım’ projesinde yeni bir adım atıldı. Proje kapsamında iki sponsor şirket tarafından 10 milyon kişiye ‘Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti’ dağıtılacak. Magnetlerin üzerinde ise diyabet hastalarının nasıl beslenmeleri gerektiği ile ilgili bilgiler yer alacak.

    10 milyon kişide beslenme bilinci oluşacak
    Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı desteği ile Türkiye Diyabet Vakfı’nın koordinatörlüğünde üç yıldır yürütülen ‘diyabeti durduralım’ projesi hakkında konuşan Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Kemal İlter şunları söyledi: “ülkemizde diyabet son 10 yılda yüzde 100 oranında artış gösterdi. Toplumumuzu diyabet konusunda bilinçlendirmek, diyabetin artan hızını yavaşlatmak için yürütülen ‘diyabeti durduralım’ projesi kapsamında bugün toplumumuz için yeni bir farkındalık projesi daha kazandırdığımız için çok mutluyuz. 21. yüzyılın hayat alışkanlıklarından kaynaklanan diyabeti durdurmak için daha sağlıklı beslenme ve daha hareketli bir yaşam modelini toplumun bütün kesimlerinin benimsemesi son derece önemli. ‘Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti’ projesi bunun güzel bir örneği. Daha sağlıklı nesiller için el ele vererek güçlerimizi birleştirmeye devam etmeliyiz.”

    Türkiye’de halkın yüzde 63’ü diyabeti bilmiyor
    Türkiye’de halkın yüzde 63’ünün diyabeti bilmediğini söyleyen Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz ise sözlerine şu şekilde devam etti: “hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması, hazır gıdaların daha çok tüketilmesi, öğün zamanlarının kısalması gibi faktörler her yaş grubunda diyabeti tetikliyor. Ülkemizdeki bu tablonun değişmesi için bilinçlenme şart. Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti projesi de bu beslenme alışkanlıklarının değişmesi için önemli bir adımdır. Türkiye Diyabet Vakfı olarak magnet’lerin üzerinde yer alan önerileri, ‘sağlıklı yaşam reçetesi’ olarak görüyoruz. Vakıf olarak bu mesajları her yerde vermeye özen gösteriyoruz. Halka bu mesajları ulaştırabilirsek diyabet konusunda farkındalığı artıracağımıza ve diyabetin artan hızını durduracağımıza inanıyoruz. Finlandiya Diyabet Koruma Programı doğrultusunda yapılan bir araştırmaya göre günde 30 dakikalık yürüyüş ile kilolar yüzde beş oranında düşürülebiliyor. Bu kilo düşüşü de diyabetin ortaya çıkış hızını yüzde 58 oranında azaltıyor. Diyabet dikkat ettikçe uzaklaşan bir hastalıktır. Toplumun bu konudaki bilinci artıracak çalışmalar bu açıdan son derece önemli.”

    Sağlıklı yaşam reçetesi
    Proje çerçevesinde önümüzdeki günlerde dağıtılacak magnetlerin üzerinde şu bilgiler yer alacak:
    • Kahvaltı yapmadan güne başlamayalım.
    • Her öğün yemeğe salata ile başlayalım.
    • Her gün mutlaka süt, yoğurt ve peynir tüketelim.
    • Tam tahıllara ve lifli besinlere soframızda mutlaka yer verelim.
    • Haftada en az iki kez balık tüketelim.
    • Buzdolabımızda taze sebze ve meyvelere geniş yer ayıralım.
    • Soframızdan tuzu ve şekeri kaldıralım.
    • Her gün en az beş bardak su içelim.
    • Günde beş bin adım yürüyelim.
    • Çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlığı için örnek olalım.
    Kaynak:İdrisEmen-Radikal