• Ecz. Timur Gürsoy Advers / Yanetki grup logosuAdvers / Yanetki grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 5 ay önce

    Etken maddesi benzodiazepin olan ilaçlar bağımlılık yapabilir
    Uyku sorunu yaşan kişilerin yaygın olarak kullandığı ve etken maddesi benzodiazepin olan ilaçların ciddi oranda bağımlılık yaptığı açıklandı. Bu ilaçlar ayrıca korkan, sinirlenen veya uyku sorunu olan hastaları sakinleştirmek için kullanılıyor. Bu guruptaki ilaçların dört haftadan fazla kullanılmaması öneriliyor.
    Alman Bağımlılık Merkezi’nin verdiği bilgilere göre Almanya’da 1,5 milyon ilaç bağımlısı var. Tespitlere göre 400 bine yakın insan ağrı hapları kullanıyor. Uyku ilaçları ve öksürük dindirmek için tablet kullanan hastaların sayısı oldukça fazla. İlaçların yüzde beşinin bağımlılık yaptığını bildiren kurum, “Tahminen ilaçların neredeyse yarısı tıbbi sorunlardan dolayı kullanılmıyor. Uzun süre kullanılan ilaçlar bağımlılık yapıyor.” şeklinde açıklamada bulundu.
    Bazı ilaçlar sinir sistemini rahatlatarak korku ve ağrıları azaltıyor. İlaçlar etki ettikçe hasta kendini daha rahat hissediyor. Uzmanlar tehlikeyi tam bu noktada görüyor. Vücudun bir süre sonra ilaca alıştığını söyleyen doktorlar, hastaların bu defa da ilaçların etki etmesi için dozunu artırdığını dile getiriyor.