• Ecz. Timur Gürsoy Sektör & Ekonomi grup logosuSektör & Ekonomi grubunda bir güncelleme yayınladı 9 yıl 11 ay önce

    İngiltere’den Roche’ye ‘meme kanseri ilacının fiyatını düşür’ çağrısı
    İngiltere’de Roche’nin meme kanseri tedavisinde kullanılan yeni bir ilacın fiyatının düşürülmesi için kampanya başlatıldı. İngiltere Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmeliyet Enstitüsü NICE, ilerlemiş meme kanseri tedavilerinde kullanılan ve maliyeti 90 bin sterlin olan ilacın ‘gereksiz yere pahalı’ olduğunu belirtti. Roche ise, meme kanserine yakalanan kadınların ömrünü uzatan Kadcyla (trastuzumab emtansin) adlı ilacın yıllar süren çalışmanın ürünü olduğunu ve fiyatın da bu çalışmaları yansıttığını söylüyor. İlaç, İngiltere hükümetinin Kanser İlaçları Vakfı aracılığıyla İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeleri (NHS) tarafından da kullanılıyor.

    Fakat uygulama, 2016’da sona erecek ve NHS hastalarına trastuzumab emsatin verilemeyecek.
    Meme kanseri hastalarının beşte biri bu ilaçla yapılan tedavilere olumlu tepki veriyor. Bu tedavi yöntemi, HER2-pozitif reseptörünün fazla bulunduğu ve kanserin tüm vücuda yayıldığı hastalar için tasarlandı. İlaç kanserli hücreleri tespit edip yok ediyor. İlacın, kemoterapi tedavilerinde görülen kellik gibi yan etkileri de yok.

    Ömrü 6 ay uzatıyor
    Piyasaya Kadcyla adıyla sürülen trastuzuman emsatin ilacının, yapılan deneylerde kanser hastası kadınların ömrünü altı ay uzattığı görüldü. King’s College London Üniversitesi’nin hastanesinde görevli danışman onkolog Prof. Paul Ellis de hastalarını bu ilaçla tedavi ediyor. Ellis, “Kadycla, HER2 pozitif meme kanseri tedavisinde belirgin bir ilerleme sağlıyor. NICE’ın negatif bir rapor vermesi büyük bir darbedir” diyor.

    NICE’ın yönetim kurulu başkanı Andew Dillon da, “Roche’nin NHS’in yeni ve pahalı tedavileri uygularken karşılaştığı zorlukları görmüş ve Kacyla’nın maliyetini düşürmüş olmasını umardık” diye konuştu. Dillon, “İmalatçının, hastaların çıkarları doğrusunda hareket edeceğini ve bu danışma sürecinde ellerindeki verilere tekrar göz atarak ne yapabileceklerini değerlendirmelerini umuyoruz” diye devam etti.

    Roche Genel Müdürü Jayson Dallas da “Roche, hastalık bu seviyede ilerlemişken NICE’in hastaların çıkarlarını koruma konusunda başarısız olmasını hayal kırıklığı olarak görüyor” yorumunu yaptı.
    Fiyatı düşmezse Kacyla, NICE’ın maliyet ve kazanç dengesi temelinde reddettiği üçüncü meme kanseri ilacı olacak.Kaynak:BBC