Katılımcılar günde dört kere oral yoldan 2.5 mg D vitamini veya plaseboya randomize edildi. Hastalara standart antibiyotik tedavisi de verildi. TB’nin akciğerlerden ortalama temizlenme süresi, yalnızca standart tedavi verilen hastalar için 6 hafta; D vitamini takviyesi yapılan hastalar için 5 haftaydı. Bu fark istatistiksel açıdan anlamlı olmamakla birlikte, özel bir D vitamini reseptörü olan hastalar, diğerlerlerine kıyasla, D vitaminine daha fazla yanıt verdi ve bu hastalarda TB bakterisi daha hızlı temizlendi.
Verem nedir, neden olur? Tüberküloz belirtileri, tedavisi ve aşısı
Çalışmanın başlangıcında 126 hastanın 122’sinin (%97) D vitamini düzeyleri normalin altındaydı. D vitamini eksikliği TB hastalarında sıkça karşılaşılan bir durum olup, İngiltere’de güneş ışığından az yararlandıkları veya D vitamininden fakir bir beslenme tarzını benimsedikleri için görülür. Ancak, nedeni henüz bilinmeyen bir şekilde, TB D vitamini eksikliğine de neden olabilmektedir.
D vitamininin kemikler üzerindeki etkisi çok iyi biliniyor. Raşitizm ve osteomalasi gibi rahatsızlıkları önlüyor; aynı zamanda immün sistem üzerinde de önemli etkileri bulunuyor. Daha önce yapılan klinik çalışmalarda Tb tedavisinde antibiyotik tedavisinden birkaç gün
Çalışmada özel bir D vitamini reseptörü olan hastalar, D vitaminine daha iyi yanıt verebiliyordu. Bu da D vitamininin immün yanıtı nasıl etkilediğini açıklıyordu. İngiliz Akciğer Vakfı Araştırma Müdürü Ian Jarrold, bu çalışmanın TB’de antibiyotik tedavisinin hızlandırılmasında D vitaminin önemli bir rolü olduğunu gösterdiğini ifade etti. Tedavi süreci henüz oldukça uzun ve maliyetli olsa da, ileride yapılacak araştırmalar sayesinde daha iyi sonuçların elde edileceğine inanılıyor.
KAYNAK:Queen Mary, University of London (2011, January 6). Adrian R Martineau et al. High-dose vitamin D3 during intensive-phase antimicrobial treatment of pulmonary tuberculosis: a double-blind randomised controlled trial. The Lancet, January 6, 2011 DOI: 10.1016/S0140-6736(10)618892
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?