Yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda sık görülen hastalıklar

Kategori: Bebek Sağlığı, Çocuk Sağlığı, Enfeksiyonlar Print

bebek ve cocuklarda yuksek atesYazdan kalma günlerin sonuna geldik. Sonbahar kendini daha fazla göstermeye başladı. Bu mevsimde özellikle okul çağındaki çocuklar başta olmak üzere yeni doğan bebeklerde sık görülen hastalıkları  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yunus Nas’tan öğrendik.

Soğuk algınlığı (nezle)

En sık görülen okul çağı enfeksiyonudur. Virüsler tarafından oluşturulur. Hafif burun akıntısı, hapşırık ve seyrek öksürükle beraber hafif ateş olabilir. Genellikle kısa sürede kendiliğinden iyileşir. Özellikle beş yaş altı alerjik veya akciğer-kalp-karaciğer hastalığı olan çocuklarda ilerleyerek bronşiolit ve zatürreye dönüşebilir. Bu riskleri taşıyan çocukların doktor kontrolünün erkenden yapılması uygundur.

Grip

İnfluenza virüslerinin neden olduğu genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ile seyreden burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve öksürüğün eşlik ettiği aşırı halsizlik yapan daha ciddi bir durumdur. Beraberinde getirebileceği kulak iltihabı, bronşit ve zatürre gibi daha ciddi hastalıklar söz konusu olduğu için mutlaka hekim gözetiminde tedavi edilmelidir.

Bebek ve çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür? Uyarılar ve öneriler

Boğaz enfeksiyonları

Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ateşle seyreden boğaz enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu antibiyotik tedavisi gerektirmeyen virüs enfeksiyonları olmakla beraber özellikle antibiyotik tedavisi gereken durumların ayırt edilebilmesi için hekim muayenesi ve laboratuvar incelmeleri gerekebilir. Özellikle A grubu beta hemolitik streptokok (beta mikrobu) tespit edilen hastaların mutlaka ve yeterli süre antibiyotik tedavisi alması gerekir. Doğru ve yeterli tedavi edilmeyen beta enfeksiyonlarının kalp-eklem romatizması ve nefrite neden olabileceği unutulmamalıdır.

Orta Kulak İltihabı

Özellikle soğuk algınlığı, grip ve boğaz enfeksiyonlarından sonra bakteri ve virüsler östaki kanalı vasıtası ile boğazdan orta kulağa geçerek iltihaba neden olurlar. Kulak ağrısı, ateş ve işitme azlığı ile kendini gösterir. Hekim değerlendirmesi ve tedavisi gerekir.

Bronşit ve Bronşiolit

Küçük ve orta boy soluk borularının virüs ve bakteriler tarafından iltihaplanması ile ortaya çıkan hastalıklardır. Genellikle öksürük, balgam, hırıltı, ateş ve zaman zaman göğüs ağrısı ile kendini gösterir. Başlangıcında genellikle boğaz enfeksiyonu söz konusudur. Tanı ve tedavi için hekim değerlendirmesi esastır.

Zatürre (Pnömoni)

Yüksek ateş, yoğun öksürük ve balgamla seyreden zatürre sıklıkla bir boğaz enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar. Çeşitli virüs ve bakteriler tarafından özellikle de bağışıklık sistemi zayıf kronik hastalığı(alerjik veya akciğer-kalp-karaciğer hastalığı olan) olan çocuklarda görülür. Erken tanı ve tedavi, hastalığın ilerlemesine; dolayısıyla hayatı tehdit edici noktaya varmasına engel olur.

Döküntülü Hastalıklar

Okul çocukları özellikle kalabalık ortamlarda bulunmaları nedeni ile döküntülü hastalıkları da yaygın olarak geçirirler. Kızamık, kızamıkçık ve suçiçeği gibi aşı ile korunabilen hastalıkların yanında birçok döküntülü hastalık vardır. Ortak özellikleri virüsler tarafından oluşturulmaları ve ateş ile birlikte olmalarıdır. Tanı ve gerekli tedavi önerileri için hekim tarafından değerlendirilmeleri gerekir.

İshal

Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve ateş ile ortaya çıkar. Ağız yolu ile alınan yiyecek ve içeceklerden geçen bakteri ve virüslerin hastalığıdır. Özellikle rotavirus ve nörovirus sık görülür. Hekim değerlendirmesi ve laboratuvar incelmeleri sonrası bir taraftan ilaç tedavisi planlanırken diğer taraftan sıvı kaybının yerine konması gerekir.

Çocuklarda ishal ve evde tedavisi! Uyarılar ve öneriler

Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yunus Nas

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla