Yurtdışından mezun T.C. Vatandaşı doktorların denklik mağduriyetleri sürüyor

Yazan Dr. Meryem Türkoğlu Aytan
Kategori: Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları Print

doktor-rapor-ogrenciYurt dışında  tıp eğitimi alarak mezun olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı doktorların denklik konusundaki mağduriyeti sürüyor. Yurt dışında tıp eğitimini başarıyla tamamlayan hekimlerin diplomalar 49 ülkede tanınıyor ama kendi ülkelerinde tanınmıyor. Bu alanda sorun yaşayan pek çok hekim var. Mağdur olan çok sayıda hekim sorunlarını duyurmak için Change.org’da bir imza kampanyası başlattılar. Konuyla ilgili Dr. Meryem Türkoğlu Aytan’ın soruna dikkat çeken yazısını okurlarımızın dikkatine sunuyoruz:


Bizler Yurtdışı Tıp Fakültelerinden tıp eğitimi almış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı doktorlarız. Tıp eğitimini başarıyla tamamlamak üzere aldığımız diplomalar 49 farklı ülkede tanınmaktadır. Ama Türkiye de diplomalarımız tanınmamaktadır. Fakat Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın başarıyla verilmesi üzerine tanınmaktadır. Şuana kadar biz T.C. vatandaşı olan yurtdışı mezunları için kolaylık sağlayacak bir düzenleme yapılmamıştır. Amaç, Pratisyen Hekim olduğumuzun tespiti ise TUS sınavına alınmamız adil olmamaktadır. Çünkü takdir edersiniz ki TUS sınavı dünyanın en zor sınavlarından olup, Türkiye’de 45 puanı geçen doktorlar uzmanlık eğitimi almaktadır. Ama bizler en az bu sınavdan 50 puan alıp Pratisyen Hekimliğe kabul ediliyoruz. Dolayısıyla bu sınavı 45 puan ile geçen doktorlar Uzmanlık Eğitimi alabiliyorsa, bizden 50 puan almamız ve Pratisyen Doktor olmamızın beklenmesinin adil olmadığı kanaatindeyiz.

YÖK Azerbaycan Tıp Üniversitesini tanımakta olup, Türkiye’de LYS sınavından belli bir başarı sırası alan öğrenciler bu üniversiteyi tercih etmektedir. Yani TUS sınavına tabi tutulmamızdaki amaç Azerbaycan Tıp Üniversitesinin Eğitiminin yeterli bulunmaması hususu ise, YÖK neden öğrenci gönderiyor? Ayrıca Azerbaycan Tıp Üniversitesinden birçok öğrenci arkadaşımız Türkiye’deki Üniversitelere geçiş yapmış olup, tıp eğitimi almışlardır. Hatta Azerbaycan vatandaşı olup Türkiye’deki üniversitelere geçiş yapan ve üstelik uzmanlık eğitimini tamamlayıp görev alan arkadaşlarımız mevcuttur. Ayrıca ülkemizdeki doktor açığı malumunuzdur.

Sağlık Bakanlığımızca verilen demeçlerde 120 bin hekim açığımız bulunmakla beraber, acil olarak da 30 bin Hekime ihtiyaç duyulduğu beyan edilmiştir. Yunanistan’dan 5 bin hekim alınıp, bunlara ayrıca tercüman tahsis edileceği Yurtdışından gelen hekimlerin çalışabileceği ifade edilmiştir. Bütün bunları göz önünde bulundurarak  Yürürlükten kaldırılan  16 Eylül 2008 – 26999 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Madde 1 -11.5.2007 tarihli 26519 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinin 7’nci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendinin yürürlüğe alınarak, tekrardan Denklik verilmesini talep ediyoruz.

YÖK tarafından 2009 yılında yapılan değişiklikle bizler gibi olan 1997 yılından önceki girişli arkadaşlarımıza sınav şartı aranmadan ve sınava girmeden denklikleri verildi. Bizim gibi olan ve denklik alabilmeleri için  sınav şartı getirilen birçok arkadaşımız bu düzenlemeyle denkliklerini alarak göreve başladılar. İki ülke anlaşmalarıyla ülkemize gelen kimi Yabancı uyruklu öğrencilerin TUS sınavına girmeden YÖK’ün belirlediği bir üniversitede uzmanlık sınavına alındıklarını, uzmanlık eğitimine üniversitede başlayıp bitirdikten sonra (STS) Seviye Tespit Sınavına  tabi tutulmadan denkliklerinin verildiğini görmekteyiz.

YÖK’ün 2009 yılında ki düzenlemesine eşdeğer yeni bir düzenlemeyle arkadaşlarımıza verilen bu haktan yararlanmak ve denkliklerimizin verilmesini arzu etmekteyiz.

Bizler yurt dışında ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek, eğitimimizi tamamlıyoruz. Ne yazık ki kendi ülkemizde mesleğimizi icra edememenin ıstırabını yaşıyoruz. Hepimiz ailece maddi, manevi ve psikolojik olarak çok mağdur durumdayız. YÖK’ten denkliklerimizin kabul edilmesini istiyoruz.

Saygılarımızla.                                                                            

Meryem TÜRKOĞLU AYTAN

Change.org’da bulunan kampanyaya bu linkten ulaşıp destek verebilirsiniz>>>

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

3 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Seda
Seda
7 yıl önce

Merhaba arkadaşlar.Ben tüm yazılanları okudum.işin asılastarın bilmeden yazıyorsunuz.Türkiyede okuyup da yanlış tedavi eden kaç doktor tanıyoruz.her gece haberlerde veriyorlar nerdeyse

atilla soylemez
9 yıl önce

Hepsi icin soylemiyorum ama dusuk puanla yurdisinda okuyup burda hekimlik yapan bazi arkadaslari gordum. Su cicegine ne yazacagini bile bilmiyor adam. Insanlarin magdur olmalarini hic istemem ama insanlar turkiye de cok zor bir sekilde universiteye girip okurken biraz dusunmek lazim.

Prof.Dr. M.M
Prof.Dr. M.M
7 yıl önce

Bizde türkiyeden uzmanlik egitim almak icin avrupaya gelen arkadaslari gördük. Bu arkadaslar sözde yüksek puan alarak bu hakki kazanmislar.
Malesef egitimleri tipla alakali degil. Türkiyenin en iyileri bunlarsa, vatanin sonu belli. Türkiye de zaten herkez üniversite mezunu, vatan ö yüzden dünya lideri. Araniza gelen iyi egitilimis doktorlardan mi korkuyonsunuz?

Araç çubuğuna atla